İnsanları kafa formları 3 tip olarak literatürde yer alıyor,
round oval, intermediate oval, long oval tip Türkçesi saçma oluyor ama yusyuvarlak oval, orta oval, uzun oval diye çevrilebilir.
Öncelikle aşağıdaki resimde belirtilen ölçümleri kafamızda yaparak hangi kafa tipine sahibiz onu belirliyoruz, Sonra da kafa tipimize uyan yapıdaki kasklara yürüyoruz.
En önemli tavsiyem de kaskı kafaya nizami takıp yani kayışını bir parmak zorla girecek kadar sıkı olacak şekilde ve eğer kullanıyorsak kafamızda balaklava, buff ile takıp, magaza içinde 10-15 dakika durarak denemek. Zaten kafa tipimize uygun formdaki kaskı bulduysak 2. adım kask büyüklüğüyle alakalı yani beden.
Beden için kaşın 1 parmak kadar üzerinden kafa çevresini ölçüp bulduğumuz ölçüye uygun markadan markaya değişen bedene göre bedenimizi seçiyoruz, kaskı kafaya takıp kayışını güzelce sıkıyoruz, şimdi kafamızı sabit tutarken kaskı çene altından yukarı ittiriyoruz, sonra aynı şekilde ense kısmından öne doğru ittiriyoruz, sonra iki elimizle kaskın sağından solundan tutup yanlara çevirmeye çalışıyoruz, tüm bunları yaparken kask kafamızda dönüyorsa o kask kafamıza büyüktür. Bir beden küçüğünü deniyoruz. Aynı testlerde kask oynamıyorsa 2. adıma geçiyoruz.
Kask kafada 10-15 dk duruyor. Alında, kafanın arkasında ya da yanlarda bir ağrı, baskı vb. hissediyorsak eğer o kaskın formu bizim kafa tipimize uygun değildir. İşte bu baskıyı eğer kask kafamıza 2 beden küçük değilse 10-15 dk kafada durmadan tespit edemeyiz.
İşte bu yüzden bir kişiye direk git şu kaskı al diye ben tavsiye veremiyorum. Kask motosiklete binerken kullandığımız en önemli ve hayati ekipman olması hasebiyle aşırı ilgi ve dikkat gerektiriyor alırken. Selamlar.
https://i.hizliresim.com/3g8dk2.jpg