Bu fiyatlarda tamam diyelim ki firmaların suçu yok.. Yani motor satışında ülke ekonomisi suçlu diyelim.. Peki ya servis ücretlerine ne kılıf bulacağız.. Geçen gün Yamaha 'ya "yağ, yağ filtresi, arka balata, antfriz" değiştirdim.. Tam 900 tl para tuttu.. 200 lira indirim yaptılar 700 tl para ödedim.. Evet tam 700 lira.. Bu şimdi ülke ekonomisinin suçu mu.. Parça parası olsa anlarım, kaza durumu olsa anlarım, motor alıyor olsak vergi vs anlarım.. Ama servis ücretleri tamamen firmaların "hele bir gelsinker de güzelce bir yolalım" düşüncesine ait politika.. Bir daha da zor görürler beni yamaha'da
Bakımı kendiniz yapsanız 300-400 TL tutardı. Servis 300 TL para kazanmaz ise, batar gider.
Bu durumda beklentiniz nedir merak etmiyor değilim? Bir işletmeyi günün şartlarında ayakta tutmak da oldukça zor. Devlete ödenen vergiler, stopajlar, personel sigorta giderleri, kiralar ve bilumum giderler o kadar yüksek ki, eğer sadece çalışan birisiyseniz bunları gözardı ediyor olabilirsiniz.
Yani kısacası bu durumun tamda ülke ekonomisi ile alakalı. Biraz bakış açınızı değşitirip bakabilirseniz anlamak çok güç değil. Kullanılan her şey ithal. Üretimin olmadığı yerde istikrar beklemek yanlış.
Kendi motosikletimden örnek vererek basit bir matematik ile bakım maliyeti hesaplayalim;
4 LT Yağ = 220- 250 TL = 230 ortalama alalım
2 Ad Buji = 200- 250 TL = 220 ortalama alalım
1 Ad Hava filtresi = 150- 200 TL = 175 ortalama alalım
1 Ad yağ filtresi = 100- 150 TL = 125 ortalama alalım
2 Ad fren balatası = 450 -500 TL = 470 ortalama alalım
Toplamda : 1.220 TL tutuyor. Kendim yaparsam.
(Kdv dahil)
Servis bu bakımı 2.500 TL civarinda yapıyor.
Görünen 1.280 TL Kar yapıyor.
Bu rakamın %18'ini KDV olarak ödüyor / işçilik hizmeti olarak = 230 TL, Kaldı 1.050 TL
Bu rakamın %22'sini Gelir vergisi ödüyor ; 231 TL, Kaldı 819 TL
Kalan rakamın %50-%60 oranıda personel maliyeti(SGK- Maaş - Yemek- Yol),kira maliyeti, elektrik su,ısıtma vb. giderler ; Kalır 300 TL para.
Kaba bir hesap ile 300 TL para kazanır. Servis bu parayı kazanmaz ise, o hizmeti sağlamaz, veya sağlayamaz.
Siz bir servis olsaydınız kaç para kazanmak isterdiniz?
2.500 TL Ödeyerek bakım yaptırmak, gerçekten bana da çok ağır geliyor. Ama yukarıdaki hesapta parayı servis mi kazanıyor? Yoksa % bilmem kacını devlet mi alıyor? İşte tamda bu noktada ülkenin ekonomisi belli, parasının değeri belli, diyoruz biz.