Öncelikle cruiser piyasasını çok iyi bilen birisi olarak şunu söyleyebilirimki ,hangi tarz motor alırsanız alın önemli olan motoru almak değil,o motoru yürütebilmekdir..yani aldığınız motorun sağlam bir ustası,parça tedariğindeki maliyetlerini karşılama imkanınız var ise aklınızdaki motoru alırsınız.
Dragstara gelince,artık piyasası çok düşen ve ustalar nezlinde uzak durulan bir makine.Cruiser piyasası zaten 10 yıldır kısırdöngüde.Honda ve yamaha cruiser motorları 10 yıldır getirmiyor,suzuki ve kawasakide klasik cruiser modellerini geçen yıl itibariyle getirmeyi bıraktı ekonomik koşullardan.
Bu noktasa iyi bakılmış dragstar bulmak çok zor,zaten iyi kullanılan bir cruiser sahibi motorunu satmıyor.Örneğin ben 2001 model bir honda shadow kullanıyorum 4 yıldır.Şu zamana kadarda beni hiç üzmedi ve 50 bin km ye yaklaştım.Artık huyunu suyunu o kadar iyi biliyorumki motorumun çoğu zaman müdahele etme imkanımda oluyor.Elbette iyi bir ustamda var ancak parça tedariği mekanik kısımda tuzlu.Zaten genel itibariyle motor yedek parça piyasasıda uçmuş vaziyette.Bu minvalde düzgün cruiser motor bulan yaşı başı ne olursa olsun elinde tutuyor,satanlar daha çok sıkışıklıktan elden çıkarıyor ve fırsatı ilk kapan sağlam motoru alıyor.
Piyasa durumlarında gelince,hiç kimse cruiser piyasasının inmesini beklemesin,bunu genel motor piyasası içinde söylüyorum.Ocak ayında artacak fiyatlar ve o 10-15 yıllık 30 bine satışta olan motorlar 35-40 bin bandına yükselecek 2-3 aya kalmadan.Maalesef fırsatçı kesim dediğimiz insanların artık insanlık dışı fiyatlarda bu motorları satması çoğu motor sahibi olmak isteyenide soğutuyor.Misal ben kendimm 4 yıl önce 17ye aldığım motorumun aynı modelini 40-45 bin arasında satıyor? vicdansızlık kısacası..
Ben dragstar yerinde daha sağlam ve piyasası olan suzuki intruder veya paraya kıyar daha uzun vade kullanım için motor alayım dersende kawasaki vn900 tavsiye ederim..Zaten TÜrkiye şartlarında hem yeni model hemde klasik bir cruiser isteyenlerin tek tercihi vn900 classic modelidir ancak imkanlar durumu işleri zorlaştırıyor elbette.
yamaha xv950 modelleri görünüş itibariyle cruiser gibi dursada tam chopper bir motor değildir ve çevremde kullanan çoğu arkdaşım şehiriçi kullanımda aşırı ısınma problemlerinden ve yakıt harcamasından şikayetçi olduklarını bu motorları sattılar.
Honda shadow hala piyasası olan bir motor,parçasıda bulunuyor ancak söylediğim üzere hangi motoru alırsanız alın önce motor ustanızı iyi belirlemeniz lazım aksi halde sanayiden dışarı çıkamassınız.