Arkadaşlar elimde K&N marka hava filtresi var, yaz başında takmıştım şu an muhtemelen leş gibi olmuştur

Bunu temizleyip yağlamak için satılan zıkkım çok pahalı, bunu daha ucuza halletmenin bir yolu varmıdır ?
Şu anki düşüncem sabunlu suyla yıkayıp, 10-40 motor yağı sürmek :cherry:
ya da 60-70 lira civarında motulun sattığı filtre temizleme spreyi var ama hangi filtreler için bilmiyorum, bunu kullanabilir miyim ? ve illaki de filtreye yağ sürmek gerekir mi ?
MT-07' nin birinde ben de K&N kullanıyorum. Bu filtreler solisyon ile temizlenebilir, güneş görmeyen bir yerde kurumaya bırakılır, kendi yağı ile (gerekirse birkaç uygulamada) yağlanarak sınırsız kez tekrar kullanılabilir.
Eski tip motorlarda (mercedes eski kasalarda görmeniz muhtemeldir) hala fabrikada üzerine takılan filtre kullanılmaya devam edilmektedir. Bu tip filtrelerin esprisi budur. Mercedes vakti zamanında yıkanabilir tip filtreler ile ürettiği bu modelleri, haliyle yedek parça satamadığı için kağıt ve keçe tipleri ile değiştirmiştir. Yani filtrenin aslında değiştirilmesine gerek olmayan malzemelerden üretilmesi zor veya gelişkin bir teknoloji değil kapitalist olmayan sisteme ihtiyaç duyar, hepsi bu :bounce:
Şimdi konuya gelelim. Malesef ki bunun en garanti yolu o malzemelere o parayı vermekten geçiyor. Yani filtreyi suyla yıkamamalısınız, su malzemenin yapısal olarak genleşmesine ve plastik bozulmaya (plastikte değil, filtre elemanında kalıcı hasara) neden olur. Yani bu tip filtrede suyla yıkamayı unutmalısınız. Altenatif olarak yağ çözücü nitelikte ancak lastik ve plastiğe zarar vermeyen seçeneklere bakmak gerek. Örneğin çözücü olarak az miktarda uygulanacak balata spreyi veya kontak sprey iş görebilir.
Yağlama için ise aklıma iki ana alternatif geliyor.
* İlki iki zamanlı motor yağları. Bu yağlar ile çeşitli sünger hava filtrelerini daha öncesinde kullanmışlığım var. Ne var ki filtrenin birkaç kullanım sonrası bozulmasına neden olabiliyor. Filtre bir süre sonra sertleşiyor ve kum gibi dağılmaya başlıyor.
* İkinci alternatif ise silikon yağları. Kalıp ayırıcı veya yağlayıcı özellikteki sprey silikon yağların plastik, petrol türevli veya organik plastik/lastik yapılara zarar vermediğini ve hatta koruduğunu biliyoruz. Aynı şekilde toz tutucu özelliği de var ki bu da iki zamanlı motor yağı kadar toz tutma kabiliyeti olacağını gösteriyor.
Hangisi olursa olsun kullanacağın alternatifler orjinal ürüne özel üretilmediğinden ürünün ömründe azalmaya neden olabilirler. Bu noktada ekonomik ömür mantığı gütmek gerek. Eğer ki bu alternatifleri iki üç kez kullandığımda, orjinal ürün + yeni filtre parasını kurtarıyor ise nedemeye değer, yoksa değmez demektir. Hesabı siz yapabilirsiniz. Alternatiflerin toplam değeri temizleme ve yağlama için 50TL' yi geçmeyecektir. Yeni K&N filtre fiyatı ile bunu topladığınızda çıkan rakkam ile orjinal ürün kullanımı fiyatını karşılaştırın, sonucu görebilirsiniz.
Ben bu şekilde deniycem. Henüz ilk fitre değişimini 10.000' de erkenden yaptığım ve K&N' ye geçişim 10.000 km dahi olmadığı için temizleme gereği görmediğimden bu testi yapma fırsatım olmadı. Risk alıyorsanız deneyebilirsiniz. Denerseniz mutlaka arada bir kontrol edip başlık altında paylaşmanızı rica edicem. Böylelikle sonucu herkes görerek ekonomik bir seçim yapabilir.