Tahmini kilometresi 258.000 (358.000 de olabilir). Önce olası masrafları ve yapılacakları/kontrol edilecekleri yazayım;
* Arka çatalı iyice kontrol edin, çürüme başlangıcı olmadığından emin olun. Genellikle çürümeyi boyada benek benek şekiller veya paslanma olarak gösterir ki içeriden komple çürümüştür, değiştirilmesi gerekebilir. (250Tl civarına yan sanayisini bulabilirsiniz)
* Arka amortisör takozlarında boşluk oluşmuştur, değiştirilmesi gerekir. (İki takoz kullanır, tanesini 5-15TL arasına temin edebilirsiniz ama değiştirmesi biraz zahmetlidir)
* Göstergenin ve ışıkların tam ve eksiksiz çalıştığından emin olun.
* Motorun sabah tamamen soğukken kolay çalıştığından emin olun. Çalıştırınca hemen stop edin ve tekrar çalıştırın, yine kolayca çalışmalı. Motorun biraz ısınmasına izin verin ve stop edin, kolaylıkla yine çalıştırılabildiğinden emin olun.
* Frenlerin doğru çalıştığından emin olun. Ön fren balatası 15/45TL arasına temin edebilirsiniz. Ön fren diski de pahalı değildir ama damlaya damlaya göl kurur, küçük masraflar çok birleşirse yük ağır olur.
* Gaz vermelerde egzozdan patırdama/patlama sesi olmadığından emin olun.
* Jantlarda kırık/kaynak/aşırı eğirilik olmadığını mutlaka kontrol edin.
Şimdi, yapılacak işlere bakalım;
* Ön ve arka lastik değişmeli, set yaklaşık 400TL (ANLAS)
* Motor yağı, Hava filtresi ve Buji değişmeli. Bunlara kesin gözüyle bakabilirsiniz, satıcam diye genellikle benzini bile dipte tutarlar.
* Belki bir süpap ayarı, belki bir depoya katılan karbüratör temizleyici, belki bir iki parça küçük masraf (Elcikler, aynalar, gidon topuzları, gaz teli, debriyaj teli, kilometre teli veya dişlisi (ön jantta) ve hatta belki debriyaj seti (fiyatları uygundur, CBF' in pahalı parçasını bek bulamazsınız), belki zincir dişli seti (100 TL tutmaz), belki bir gidon eğridir değişir (orjinali 70TL kadar).
* Ön fren hidroliği ve belki de fren kütüğü komple değiştirilmesi gerekebilir.
* Ön amortisörlerde eğrilik olup olmadığın kontrol etmeye çalışın. Ön amortisörlerde kaçak varsa eğri olma ihtimali bir tık daha yüksek. Eğri ise onarımı yaklaşık 300TL, komple değişimi yaklaşık 500 TL tutacaktır (sağ ve sol toplam maliyet)
* Bir fileli sele kılıfı
* Bir de siyah sprey boya ile arka çanta demirinin biraz boyanıp yeni uygun fiyatlı bir çanta takılması var.
Şimdi alınır mı mevzusuna gelelim.
Kesinlikle Alınır!
Yürür durumdaysa alınır. Müsait olundukça bu işleri gerekirse parça parça yapılır/yaptırılır ve bir 10 sene daha binilir.
CBF150 diğer herhangi bir motosikletten daha fazla yağ yakmaz. Doğru motor yağını kullanmanız şartı ile değişim aralığındaki eksiltme 100gr' ı geçmez. Geçiyorsa da tamamlanılır devam edilir. Çok abartı şekilde yağ yakmaya başladıysa da üç kuruşa komple motor yenilenir, binilmeye devan edilir.
2. el Çinli 2015 model motosiklete binmektense 2006 model CBF150' ye binmeyi tercih ederim. Tabi ki genelleme yapıyorum. Çinliyi gömme demeyin, çinlim de var. Bazı arkadaşların bayıldığı motosiklet. İnanın ki CB125ACE ondan çok çok daha iyi, sağlam, seri ve rahat.
Biraz olsun bakılmış bir CBF150 ise 2006 model de olsa gözüm kapalı alırım. Ancak bilin isterim ki hayal ettiğinizden biraz daha fazla yakıt tüketimi ile karşılaşabilirsiniz. 150cc değil de 180cc ve sürekli tam gaz uzun süreli seyahatte 250cc' den fazla yakıt tüketebilir. Mantıklı kullanırsanız candır :cat: