İki tekerde hep ön fren kullanılır genel olarak
Çok yanlış bir sürüş alışkanlığı edinmişsin, kara taşıtlarını ön tekerlere uygulanan fren gücü durdurur. Arka tekerlere uygulanan fren gücü sadece yavaşlatır.
Tüm kara taşıtlarında, özellikle güçlü motosikletlerin ön tekerindeki disk boyutu ile arka tekerdeki disk boyutuna bakınca anlamak lazım zaten. Hatta bir çok güçlü motorda önde çift disk vardır.
Olcay abi arkadaşa disk boyutu yerine motor tipine göre frenlemenin farkından bahsetsen daha iyi olabilirdi zira scooterda motorun agırlıgı arka lastıkte oldugu ıcın frenledıgınde on frenden daha etkili bi fren oluyor. Yuksek cc motorlarda ise genel olarak motor agırlıgı onde oldugu ıcın on frenlere onem verılır ki olcay abininde dedigi gibi ön diskler daha büyük ve etkili yapılıyor bu sebepten ötürü.
Yanlış bilgi. Çok uzatmayacağım, sadece scooter'ınızın ön ve arka disk boyutlarına bakın yeter...
Ön firene asıldım zınk dedi...
Arkaya abandım çat etti..
Dedim emmioğlu ben bu işi anlamadim..
Rampa aşağı motur kendinden geçti..
Ne arka firene ne ön firene güven..
Sen sen ol verme namerde dirhem...
Sağ bilekte varsa hakimiyet
Gerisi hem yalan hemde boş elem..
Fethiye yollari hem dik hemde bol virajlı..
Sibief yuz ellimin gözleri olur yaşlı..
Zorlama hala oğlu verme dip gazı...
Çek kenara şişirme moturu gayrı...
Yanlış olan nedir acaba acıklarsanız sevinirim fren mantıgını fiziken bana açıklarsanız çok sevinirim. Ağırlık merkezi motorun nereye yakınsa ordakı frenı basmak herzaman daha cok etki edecektir.
Yanlış bilgi. Çok uzatmayacağım, sadece scooter'ınızın ön ve arka disk boyutlarına bakın yeter...
Fizik size kendi mantığını öğretecektir illa kiDaha erken öğrenmek için Google'da yandaki iki kelimeyi aratabilirsiniz; "weight transfer". Çıkan sonuçlardan biri burada.
İyi okumalar, umarım yazıda beklediğiniz kadar fizik vardır... (İpucu: Yazıda "torque" kelimesini aratın.)
troll falan değil yahu, ön freni kullanmaktan korkuyorum! öyle bir psikoz var bende, ön freni sıkarsam ön teker kayacak gibi geliyor..