Forumun statüsü ve fonksiyonu hayli değişti. Çevrimiçi bir asker koğuşuna döndü adeta. Eskiden olduğu gibi kadınların da ilgisini çekebilecek düzeyde bilgi paylaşımı yanı sıra konuşma dili dönüyordu, ancak eser kalmadı.
zamanın ruhu ile ilgili bir durum, forum özelinde bir konu değil.
farklı mecralarda da durum farklı değil.
bunun yanı sıra tespitinin doğru olduğu konusunda görüş birliği var ise durumu değiştirmek için çaba sarf etmek gerekiyor.
bu çabanın sadece moderatörler tarafından yapılabileceğini düşünmüyorum.
açıkçası bir kaç kadın/bayan/bağyan moderatör istihdamının kullanıcıların kendilerine çeki düzen vermesine yardımcı olacağını düşünüyorum, (bu konu kendi özelinde tartışmaya açıktır, var idi, son gördüğümde bir toplantıdaki genç kızı aslanlardan yavrusunu korumaya çalışan impala gibi davranıyordu)
arada kadın olabileceği düşünülen kullanıcı isimlerinin açtığı doğru düzgün konuların içerisindeki seviyeyi görünce ortamın biraz daha ortalamanın üzerinde olabileceği kanaatindeyim.
zaman zaman tükenmişlik ya da tıkanma dönemleri oluyor,
motosiklet konusunda bilgi vermek isteyen kullanıcıların konuları ilgi görmediğinden zamanla ortamdan uzaklaşıyorlar,
entelektüel birikimi yüksek olanlar da benzer bir süreç ile forumdan uzaklaşıyorlar. (motosiklet sadece motosiklet değildir, çeşitli disiplinlerin birleşiminden oluşan bilgi birikimi, hayat görgüsü içerir, olmaz ise bir sürücüye 12 kurşun sıkar hale gelirsiniz)
kullanıcıların ağırlığını oluşturanların sosyokültürel yapısını da dikkate almak gerekiyor,
daha elit bir forum katılımın düşmesine sebebiyet verebilir. forum yönetiminin bu duruma sıcak bakacağını düşünmüyorum.
listeye ekleme yapılabilir,
moderatörlerin çoğu ile şahsen tanışmışlığım var,
içlerinde problemli kimseyi görmedim,
oturmasını kalkmasını bilen arkadaşlar, (borçlarına sadık değiller o ayrı, halen oğlanın motorunu almadılar, unuttum mu sandınız?)
bir şeylerin değişmesini istiyorsak değiştirmek istediğimizin üzerine gitmek yerine ortaya alternatif sunmamız gerekiyor.
içerisinde bulunduğumuz konuya benzer epic fail ya da self destruction konuların ise olmasında sakıncasını görmemekle beraber, bu tarz yaklaşımların ve konuların dominant hale gelmesi kolay çözülebilir bir konu gibi durmuyor.
anketi göz önüne alır isek çoğunluğun da mevcut durumdan memnun olduğu söylenemez.