Biraz araştırdım da aslında skuter de olumlu geldi gözüme. 2015 bir xmax var. 13.500 yazmışlar. 39 binde. Yarın bakacağım bakalım. Uzun yol dendi mi skuter daha avantajlı değil midir?
Scooter, bagaj hacmiyle ve konforlu selesiyle (genelleme yapıyorum) yeterli motor gücüne sahipse(mümkünse +250cc) uzun yolda da iyidir. Yine de esas kullanım amacının kısa mesafeler ve şehir içi kullanım olduğunu göz önünde bulundurmakta yarar var. İlk scooter tasarlanırken dahi bu kıstaslara ek olarak ucuzluk(günümüzde bundan vaz geçileli çok oldu) ve yakıt ekonomisi ile basit kullanımı da göz önüne alınmıştı.
Günümüzde yine bu amaçların çoğuna uyuyor. Ancak kısa amortisör kursu bozuk yol ve virajlarda riski arttırırken genellikle tercih edilen küçük tekerlek ölçüleri ise bu eksiğini arttırıyor.
Yine de scooter(her ne kadar oturuş pozisyonu ve depoyu kavrayamamak nedenleri ile sevmesem de) bagaj hacmi, kullanım kolaylığı, basitliği, sağlamlığı, sürücü ve artçı konforu ile mevcuttaki yerinden fazlasını hak ediyor. Uzun yol için tercih edilebilir, ama ben tercih etmezdim. Scooter yerine tercihim commuter veya cruser hatta başlangıç seviyesi SS motosikletler olurdu. İlk motosikletim bir maxi scooter olduğu halde oturuş pozisyonu nedeniyle bana asla güven vermemiştir.