Lithium iron Phospate (Li-on) - LiFePO4 aküler hakkında

Selam arkadaşlar,

Son dönemde forumlarda pek çok motosiklet kullanıcısının yeni nesin Li-on pillere geçtiğini okuyorum (yaklaşık 1.5x daha pahalı bu aküler)

Bu yeni jenerasyon lion pillerde “iddiaya göre”

• Daha yüksek cca
  • Kendi kendine dejarj olma miktarının çok düşük olması
  • Aşırı hafif olması
  • Hemen her pozisyonda montaj imkanı
  • Daha uzun ömür
  • Daha çevreci olması

..vb pek çok şey vaadediliyor. eski lion pillerde büyük sorun olan soğuk havada çalışmama olayı ve aşırı sıcak/soğuga karşı hassasiyet, yanlış şarj edilmeleri durumunda patlama/alev alma gibi sorunların aşıldığı özellikle belirtiliyor.

Kullanan, memnun/mutsuz olan?
Bu konuda fikri, tecrübesi olan?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Geçenlerde ben de sordum bir cevap alamadım buna, satan yer bile bilmiyorum, hafifliğinden ötürü özellikle enduro veya ss spesifik dükkânlarda vardır belki?

satan cok var abi...de deneyen bilen kullanan yorumlari onemli...yabanci sitelerde cok memnun olan da var eh iste diyen de...
ortak fikir su;
eger cok aksesuar kullaniyorsaniz (alarm vs gibi) lion kullanmayin...ama eger akuyu duzenli tuketen bir sey yoksa motor 1 yil yatsa bile ilk marsta calisir diyorlar...

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Wikipedia'nin dedigine gore:

Daha yüksek cca bilgi bulamadim
Kendi kendine dejarj olma miktarının çok düşük olması evet
Aşırı hafif olması Bu dogru degil. Ayni kapasitedeki tipik Lityum iyon pilden hem hacmi, hem da kutlesi fazla. Ama tipik asitli akuye gore tabii ki daha iyi
Hemen her pozisyonda montaj imkanı Muhtemelen. Ama asitli akuler de oyle gibi. Icleri jel malum.
Daha uzun ömür Dogru
Daha çevreci olması Tipik lityum iyona gore evet, cunku kobalt icermiyor. Ama asitli akuden iyi midir bilemiyorum.
soğuk havada çalışmama olayı bilgi bulamadim
sıcak/soğuga karşı hassasiyetbilgi bulamadim
yanlış şarj edilmeleri durumunda patlama/alev alma Daha stabilmis, patlama ve yanma ihtimali tipik Lityum iyon ve LiPo pillere gore cok daha azmis. Ancak asitli aku yerine direk konmasi mumkun degil. Pile zarar gelmemesi icin sarjinin tipik lityum piller gibi cok iyi regule edilmesi gerekiyormus. Malum, hucrelerden herhangi biri belli bir voltajin altina inince tumden bozuluyor. Cok sarj edildiginde ise cabuk yipraniyor.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
A ben lityum iyon anladım, bu başkaymış.

Daha önce başka bir başlıkta yazmıştım.

Lityum pillerin bazı türevleri çok yüksek akımlarla hızlı şarj edilebildiği gibi, çok yüksek akımlarda çekilebiliyor.

Bunun en büyük nedenlerinden birisi iç dirençlerinin çok ama çok düşük olarak üretilebilmesi.

En büyük dezavantajıysa darbelere karşı oldukça hassaslar.

Bu nedenle pillerin kılıf ve korumaları hem ağır olup hemde yer kaplayabiliyor.

Ben Lityum türevli pilleri 15 yıldır kullanan birisi olarak motosiklette tercih etmem açıkçası.

Bu yazıyı balkondan yazarken arkamdaki dolapta kevlar özel pil taşıma çantasındaki LiPo pillerim geldi aklıma birden. Uzun süre kullanmayacaksanız bu pilleri balanslı bir deşarj aletiyle storage/saklama modunda deşarj etmeniz gerekiyor. Aksi halde şişebiliyor.

Şarj devreleri özeldir. Balanslı şarj aletiyle şarj etmeniz gerekir.Yani her cell/hücre ayrı bir şarj aleti veya devresiyle şarj edlmelidir.

Hülasa önerim hiç macera aramayın...

Lityum iyon Kimyasal tepkimede lityum pillere göre ya da muadillerine göre daha başarılı ve daha çok tepkimeye girip daha çok element ile bağ kurabilecek cinste. yani Mantısal ve kimyasal olarak bu pillerin daha fazla ömrünün olması diğer akü/pillere göre daha iyidir bunu. 2 motor farklı akü ile farları açıp baktığınızda anlarsınız. Birisi 12v'da 6 saat akım sunarken diğeri 12v'da 10 saat falan sunar. Bana sorucak olursanız her pil ölür. 1.5 kat fazla para vermenin bir anlamı yok. çünkü aldığın akü 2 senede biticek. diğeri 1 sene biraz kapitalizm var bu olayda. cebinde paran carsa al iş görür. üzmez seni.

Lityum iyon Kimyasal tepkimede lityum pillere göre ya da muadillerine göre daha başarılı ve daha çok tepkimeye girip daha çok element ile bağ kurabilecek cinste. yani Mantısal ve kimyasal olarak bu pillerin daha fazla ömrünün olması diğer akü/pillere göre daha iyidir bunu. 2 motor farklı akü ile farları açıp baktığınızda anlarsınız. Birisi 12v'da 6 saat akım sunarken diğeri 12v'da 10 saat falan sunar. Bana sorucak olursanız her pil ölür. 1.5 kat fazla para vermenin bir anlamı yok. çünkü aldığın akü 2 senede biticek. diğeri 1 sene biraz kapitalizm var bu olayda. cebinde paran carsa al iş görür. üzmez seni.

Üstad, bu pillerin beni en çok cezbeden tarafı, motor uzun süre yatsa bile tek marşta çalışması (iddiasi)...

Aslında motora gizli bir aküyü devr dışı birakma düğmesi yaptırsam normal akü de benim işimi görecek...

Lith iron bataryalar tutmadı. Almak isterseniz direk batarya olarak hibbyking gibi yerler de mevcut. Ben bir kaç kez denedim. Fark yok. Voltaj daha düşük kapasite aynı. Biraz daha ağır. Bir iki avantajı dısında dezavantajı daha çok.

Bu bataryayı pazarlayan asıl.olay ise killacyle'dir.

Daha önce başka bir başlıkta yazmıştım.

Lityum pillerin bazı türevleri çok yüksek akımlarla hızlı şarj edilebildiği gibi, çok yüksek akımlarda çekilebiliyor.

Bunun en büyük nedenlerinden birisi iç dirençlerinin çok ama çok düşük olarak üretilebilmesi.

En büyük dezavantajıysa darbelere karşı oldukça hassaslar.

Bu nedenle pillerin kılıf ve korumaları hem ağır olup hemde yer kaplayabiliyor.

Ben Lityum türevli pilleri 15 yıldır kullanan birisi olarak motosiklette tercih etmem açıkçası.

Bu yazıyı balkondan yazarken arkamdaki dolapta kevlar özel pil taşıma çantasındaki LiPo pillerim geldi aklıma birden. Uzun süre kullanmayacaksanız bu pilleri balanslı bir deşarj aletiyle storage/saklama modunda deşarj etmeniz gerekiyor. Aksi halde şişebiliyor.

Şarj devreleri özeldir. Balanslı şarj aletiyle şarj etmeniz gerekir.Yani her cell/hücre ayrı bir şarj aleti veya devresiyle şarj edlmelidir.

Hülasa önerim hiç macera aramayın...

Radyo kontrollu modelcilikte cok sik kullanilan pil turudur,anlatimlariniz isabetli olmus,saklama kosullari bile cok onemlidir,ayrica bu pillerin bazilari polimer liflerinden yapildigi icin,yere dusme veya sert darbede alev almaktadir dikkatli kullanilmasi gerekmektedir,model ucsk ve dronlarimda kullaniyorum

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar