Tuzladaki zincirle bu zincir aynı değildir. Motosiklet kilidi için yapılan zincirlerin alaşımları farklı olduğu için normal çelik zincire göre daha zor kesilirler.
Aslında hem doğru hem yanlış. Özellikle gemici ve iş makinesi malzemeleri satan yerlerde bulabileceğiniz ve "kesilmez" adıyla satılan zincirler var. Bu zincirleri makas gibi kesicilerle kesmeniz imkansız. Taş motoruyla dahi zor kesiliyorlar. Şu anda kullandığım iki zincir bu tip, kilit olarak da kırılmka istendiğinde kendisini açılmayacak şekilde kilitleyen bir kilit türü kullanıyorum, jantı çizmemesi için de branda kumaşından 2,5 metrelik bir kılıf yaptırıp zinciri onun içerisine koydum. Dışarıdan bakıldığında dandik gibi duran ancak özel bir çeliğe sahip kesilemez zincir kilidim oldu. Abus' un 2m' lik fiyatı 1,000TL' den biraz yüksek iken bunun bana maliyeti 250TL civarı olmuştu.
Aradaki farkı sorarsanız;
1. Hazırlamak ve bulmak biraz uğraştırabiliyor.
2. Gözlemlediğim kadarı ile çelik kalitesi neredeyse aynı (sertlik ölçümünü yapamadım ancak bir tık daha iyi olabilir)
3. Kılıf veya hortum ile kullanmak zorundasınız, aksi halde jantınızı çizecektir
4. Bu kılıfı yaptırmanız gerekecek (elektrik tesisat yalıtımında kullanılan Makaron veya kablo toplayıcı (kısa ömürlü olur) da kullanabilirsiniz.
5. Kilit için ayrıca para veriyorsunuz ve doğru ölçüde kilit için araştırmanız gerekebilir, zincirle birlikte gidip aramanız önerilir.
6. Bence en önemli farkı, zincirin profili. Kesilemez zincir olarak satılan tüm motosiklet zincirlerinde profil 4 veya 6 köşelidir. Bu şekilde makasın birim yüzeye baskısı dağılır ve kesme direnci zincir baklasına verilen şekil ile arttırılmak istenir. Oysa benim aldığım tipteki zincirlerde standart profil uygulanmakta. Buna rağmen zincir makasla kesilemiyor. Taş motoru keser derseniz, elbette keser. Abus' un zincirini geçin titanyum alaşım olsa yine keser bir şekilde. Sonuçta aşındırıcı kesici el aletidir.
Bütçesi kısıtlı olan veya zincire yüksek rakkamlar vermeden aynı sağlamlığı yakalamak isteyen arkadaşlara bu konuda biraz araştırma yapmalarını öneririm. Sonuç için biraz uğraş gerekse de oldukça memnun kalacağınıza emin olabilirsiniz. 2,5 Metrelik Abus zinciri kaça satarlar? 400 TL' ye mal edebilirsin. Böyle düşünelim:wiinkk: