Şikayetlerini baştan sona okudum kardeşim. Akü, stator, buji , ateşleme bobini, marş dinamosu, jikle , subap bunların hiçbiri bence senin bahsettiğin sıkıntı değil.
Benim kendi şahsi fikrim senin makina ya manifoldtan yada karbüratör boğazından hava alıyor. Dolayısıyla zaman zaman hızlanıp zaman zaman normal çalışmasının sebebi bu olabilir.
Bir dönemler benimde başıma geldi. Sağolsun yakın bir akrabam motosiklet tamircisi olduğu için çok şanslıydim. ��
Sayesinde yukarıda yazdığım tüm parçaları değiştirdikten sonra, sorun düzelmeyince akrabaglik bağları koptu��
Daha sonra farklı bir ustada meselenin bizim degistirdiklerimizle çok alakasız olduğunu öğrendik ��
Abicim şu manifolt dediğiniz yer neresi tam olarak? Başka birisinden daha duymuştum bu lafı da. Tam olarak bakmam gereken yeri bilmiyorum da.
---------- Mesajlar birleştirildi - 12:29 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:16 ----------
Gözden kaşırılan genel bir durum var, şöyle izah edeyim, yanlışım varsa düzeltin lütfen;
Şikayet:
* Motosikletin rastlantısal olarak zor çalışması durumu:
Gözlem:
* Akü durumu iyi (marş performansı yüksek),
* Motor çalışırken şıkırtı sesinden bahsedilmemiş,
* Buji
* jikle
* Supap ayarı
Tahminler ve olasılıklar:
* Aküden kaynaklı sorun; olması durumunda akü performansı hızlıca düşecektir. Sorun sürekli tekrarlanacaktır.
* Emme manifoldu; ile ilgili olarak söylemem gerekir ki doğru hatırlıyor ise bir plastik üzeri fiber bir ara conta mevcut. 2011 öncesi ve sonrasında ise manifold ve karbüratör tasarımları ve çalışması tamamen değişik iki farklı modeldir. Ancak fiber ara contaya ek olarak manifoldun motora bağlanan kısmında bir "O"Ring bulunur. Sorunun bu conta veya "O"Ringden kaynaklandığını var sayarsak sorunun sürekli yaşanması gerekirdi.
* Bujide gözle görülmesi ilk etapta mümkün olmayan arızalar olabilir. Örneğin gevşek pipo yüzünden izalatörden ayrılan iç iletken gibi. İmkansız gibi görünse de daha bir hafta kadar önce bazı konularda yardımcı olduğum bir arkadaşın başına gelen durumdur. Ne var ki buji değiştirilmiş.
* Jikle sürekli çekili kalıyor ise tepkiler ilk çalıştırma hemen her zaman kolay gerçekleşecek, ardından motorda gaz açmalarda boğulmaya benzer tepki, çekişte isteksizlik ve anormal yakıt tüketimi görülecektir. Ancak sorun tanımlanırken "bir ay kolay çalışıyor ise iki ay çalışmıyor" şeklinde tanımlanmış. Tabi ki bu jiklenin sorunu büyütmediğini göstermez. O nedenle bu sorun ilk olarak çözülmeli. Örneğin; çalışmama sorununun kaynağı başka birşey iken çalıştırıldıktan sonraki sorunu yaratan jikle olması ihtimali yüksektir. Tek bir arıza olduğu yönünde hareket ederek düşünceyi kısıtlamamak gerekiyor.
* Sorun supap ayarında olursa bir ihtimal söylenen doğrudur. Sonuçta çevre ve motor ısısına göre motorun kolay ve zor çalışıp çalışmayacağı durumu yaşanabilir. Yine de benim gözlemlediğim konu biraz daha ince.
Benim dikkatimi çeken belirtiler:
1. Vurdurarak çalıştırmak kolay
2. Akü sağlam
3. Her zaman yapmıyor, rastlantısal
4. Isınınca daha nadir sorun çıkıyor
5. Yolda giderken aniden sanki biri arkadan çekiyormuş hissi (bariz şekilde ateşleme kesilmesi)
Sadece bu belirtiler dahi bana ilk bakılması gerekenin Ateşleme ile ilgili bir sorun olduğunu söyler.
Bu noktada buji ve piponun doğru şekilde değiştirildiğini varsayar isek karşımıza çıkan ilk ihtimal Ateşleme Bobinidir.
İkinci ihtimal Ateşleme modülü veya bağlantılarıdır
Üçüncü ihtimal Ateşleme sinyalinin sağlıksız olmasına neden olacak etkenlerdir ki bu noktada karşımıza modüle gönderilen sinyali ileten kablo, soket ve statorun içinde (ancak ayrı) bulunan küçük sinyal jenaratörü ile kablosu gelir.
Bunlar haricinde ateşlemeyi kesebilecek başka etkenler:
Kontak ve kabloları
Ateşleme kesici (gidondaki sağ kumanda) içerisindeki arıza veya kısa devre
Elektrik tesisatında kısa devre veya kopma sayılabilir.
Belki bunlardan hiçbiri değildir de aklıma gelmeyen çok ama çok basit başka birşeydir. Mesela yakıt deposunda uzun yıllar boyu yakıt dipte kullanılması sonucu yakıt süzgecinin iyice tıkanıp yakıtı çekmeyişidir (ki bu olacağını sanmıyorum, aksi halde ilk çalıştırmada değil tam gazda kullanırken sorun gözlenirdi)...
Bu mantık ile hareket etmek sanırım daha doğru olacak. Arızayı haydi söküp bakalım şeklide değil de sistemin çalışma mantığı ile senaryolar üretip sonrasında kontrol ederek daha ucuza ve kolay bulabilirsiniz.
Abi pipo ve bujiyi servis manuelinde önerilen ngk cpr8ea modeli ve servisten alınan orijinal pipo ile değiştirdim. Eski pipoyu da denediğimde çalışıyor bazen. Pipo ve buji keyfi değişmiş oldu ama en azından bununla ilgili soru işareti kalmamış oldu.
Sorun şu ki bunu bazen yapıp bazem yapmaması temassızlık olduğunu düşündürttü bende. Mesela 2 haftadır marş ile çalışmıyor. Marş devir saatini hareket bile ettirmiyor. Yani en ufak kıpırdatabilse tamam diyeceğim. Vurduğumda da etraf duman altında kalıyor. Isınınca kesiliyor. Öncelik olarak jikle telini komple karbüratörden ayıracağım. Çalıştırmayı deneyeceğim. Karbüratörü tekrar söküp toplayacağım, acaba tıkanık bir yer mi var bakacağım. Daha sonra hava ile ilgili tertibatı söküp bir anormallik var mı kontrol edeceğim. Sonrasında depoyu kaldırıp bobini kontrol edeceğim. Bunların hepsini incelediğimde en azından biraz fikir sahibi olabilirim diye düşünüyorum.
Yalnız şu manifolttan hava alma olayını merak ediyorum abi. Sanki motor hava çekemiyormuş da bir hava çekebilse çalışacakmış gibi hissediyorum. Motordaki isteksiz çalışma, 5. Vitesin tamamen ölü olması gibi durumlar, vites geçişlerinde gazın geç gelmesi gibi durumlar halen devam ediyor.
Tüm bu yazılanları inceleyip merak ettiğim yerlerde video çekip buraya atacağım.
Bir şey merak ediyorum. Karbüratördeki hava borusunun yerini tam bulamadığımdan koltuğun altına hava filtre kutusunun yanına doğru konumlandırdım. Kırılma ezilme mevcut değil.
Koltuğun altı da boş. Bez vs gibi tıkanma durumu söz konusu değil. Bu boruyla alakası var mıdır acaba.
---------- Mesajlar birleştirildi - 12:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:29 ----------
hocam buna benzer şeyi ben de yaşadım. motor yeri geliyor 1 kerede tık demeden marş alıyor bazen de vurdurmak gerekiyordu.hatta motor çalıştıktan 1 saat sonra bile stop etse vurdurmadan çalışmıyordu. akü ölçümü yaptım normal geldi ama şarjında sorun olabilir dediler ve değiştirdiler. çin malı bir şey taktım ama o günden sonra marş sıkıntısı yaşamadım. varsa etrafında başka bir aküyle deneme yap. ölçümde tam olsa da bazen yanıltıcı olabiliyormuş.
Aküyü ölçeceğim yarın. Bakayıö ne gibi bir değer verecek.
---------- Mesajlar birleştirildi - 21:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:30 ----------
Üstadlar çalıştırıp biraz gezip kontak kapattıktan sonra bu şekilde çalışıyor motor. Gazı bıraktığımda stop etmesinin nedeni rölanti vidasını en aşağıya indirmiş olmam. Azcık artırırsam devir coşuyor çünkü.
https://youtu.be/ZJ5uSDNI4pc