Cbr250 den az yakması enteresanmış hocam. Mt07 nin az yakmasının sebebi nedir. Bu mantıkla bakarsak cbr500 250 den az mı yakar.
Cbr650 yada 500 almak istiyorum da.
Açıkçası ben de bu kadar az yakıt tüketebileceğini düşünmemiştim. Tahminen 5,5-7 lt arası tüketim beklerdim.
Açıkçası motorun güç ve torkuna göre vites değişimi ve doğru devirlerde doğru hız ve viteste kullanım, bakımları eksik etmemek, doğru yağ kullanımı ve agresif kullanımdan kaçınmak. Bunlar birleşince MT-07 yakmıyor da yakmıyor. Motosikletin üst vitesteki motor devri oldukça düşük, kayıplar az ve bu sayede tüketim en aza inebiliyor. Oysa aynı hızı CBF150 ile yapmak isdtediğimde (110 km/h) ve bu hızı stabil tuttuğumda sürekli tam gazda gitmek zorundayım ve genel olarak kayıplar çok fazla, devir çok yüksek. Sonuçta o motosiklet bu hızda stabil gitmek için tasarlanmamış. Benzer şekilde CBR250R' ı stabil kullanım hızım ortalama 134-136 km/h arası idi. Ancak 150-160 km/h hızlarda sürekli kullanıldığında tükettiği yakıta bakarsak aynı hızlarda bir mt-07' nin çok daha makul tüketimde bulunduğunu görebilirsiniz.
Yüksek devir çeviren bir makineye alışmış ve farklı motosikletler kullanmamış bir arkadaşım ile ikiz motosiklet ile (x2 MT-07 ABS 2015) birlikte aynı yolu gittik, aynı hızda beraber kullandık. Dönüş yoluna girmeden yakıt aldığında farkettik ki arkadaşın yakıt tüketimi 7,6 lt. Benim tüketimi her yolculuktan önce sıfırlama huyum var. Ben 3,4 lt tüketim gösterdiğimde inanamadı. Haliyle ilk molada konuyu açıp karşılıklı fikir alış verişine başladığımızda fark ettik ki arkadaş motosikleti 7-8 bin d/dk civarında vites değiştiriyor. Ancak bu motosiklet yüksek tork sağladığından 2700/3500 d/dk' da vites değişimi yeterli oluyor. Benim de ısrarım ve tavsiyemle geri dönüş yolunda önerdiğim şekilde kullandı ve birebir aynı yakıt tüketimini yakaladık. Bu arada, çyle çok yavaş da değildik. Genelde sakin kullanım ancak bir ara basıp 190-200 çıktığımız zaman oldu. Buna rağmen dönüş yolunda her iki motosiklet de 4,2 lt ortalama yakıt tüketimi gösteriyordu.
Not: Normal kullanımda 120km/h' i geçmeyi sevmiyorum. En zevk alarak kullandığım hızlar ise 70/110 km/h aralığıdır. Buna göre hesap yapabilirsiniz.
O günden bir resim :bounce::thumleft: