ön freni serçe parmağınızla kullanın biraz faydasını görürsünüz
Serçe parmak mı, nasıl yani:silent:
Sağ elimin işaret ve orta parmağı her daim fren üzerindedir. Tepki süresini kısaltır, ayrıca freni sıkmak içim mecruben gazı bırakmak zorunda kalırsın ( tabi fırıncı küreği gibi kocaman bir elin yoksa)
Ben sag elim hep on frende frenlemeyi kombine fren seklinde yapiyorum hem arka hem on kullanarak dogru su nedir tesekkurler
Sağ elimin işaret ve orta parmağı her daim fren üzerindedir. Tepki süresini kısaltır, ayrıca freni sıkmak içim mecruben gazı bırakmak zorunda kalırsın ( tabi fırıncı küreği gibi kocaman bir elin yoksa)
Eğitimlere gidiyorum, asla sizin yaptığınızı tavsiye etmiyorlar, evet yoğun trafikte, düşük hızda dümdüz giderken el frende hazır durumda olabilir ancak sizin gibi binlik motor kullananlar dönüşlerde ya da yüksek hızlarda büyük risk yaşatabilir, sebebi de ani bir durumda frende olan parmaklar kasılırken elin diğer kısımlarının da kasılması ve ihtiyacınız olan gazı kapatıp motor freni yapma ihtimalinin kalmaması, panik frende önce gaz kapatılı sonra fren ezilerek sıkılır, debriyaj ani durumlarda asla sıkılmaz, önemli olan durmak olduğunda motor durana kadar asıl amaç gazı kapatıp öncelikli ön fren, onunla birlikte arka fren sıkılır ortalama %70 ön %30 arka fren desteği iyi frenlemenin kuralıdır, debriyaj artık durdu duracakken sıkılır, sıkılmasa da önemli değil motor stop etsin badireyi atlatmak mesele, neticede ani bir durumda parmaklar hazır olsun deseniz de hele motor abs'li değilse doğrudan ön diski kilitleme ihtimalini arttırır, bu da motorun önünün devrilmesine sebep olur, araştırın bence, ben de bu alışkanlığı çok çektim şimdi artık gerekmedikçe parmaklarım ne ön frende ne de debriyajda, eskisine göre gayette rahat gidiyorum.
Konuyu dağıtmayacaksam sağ el ile ilgili ben de bir şey sormak istiyorum.
Kurstaki motoru kullanırken sağ bileğim çok ağrıyordu. Sanırım stresten dolayı gidonu çok sıkıp gaz açtığım için oluyordu. Sanırım bundandır diye düşünüyorum. Sizlerin de fikrini alabilir miyim?
Konuyu dağıtmayacaksam sağ el ile ilgili ben de bir şey sormak istiyorum.
Kurstaki motoru kullanırken sağ bileğim çok ağrıyordu. Sanırım stresten dolayı gidonu çok sıkıp gaz açtığım için oluyordu. Sanırım bundandır diye düşünüyorum. Sizlerin de fikrini alabilir miyim?
İleri sürüşte öğretilen, motoru sadece ellerinizle değil, dizlerinizle depoyu sıkıştırarak kullanılmasıdır. vücudun üst kısmı rahat alt kısmı daha sıkı olsun ki motoru daha iyi hisseder ve kontrol edersiniz. Dönüş tarafındaki peglere basarak da dönüşünüzü rahatlatabilirsiniz.
Fren kullanımında dört parmağın hep beraber kullanımı esastır, iki parmak üstte dursun, diğeri gidonda kalsın vs. gibi durumlar acil fren yapmak istediğinizde manetin parmaklarınızı sıkıştırması ve daha fazla fren yapamamanıza sebep olabilir.