fizik kurallarından dolayı
Şöyle dusun. Bir motosikleti satin alacaksin.
Ama adami ger gordugunde motorun uzerine sguk su dokuo ve casssss diye ses gelio.
Surekli bunu yapio
Icine siner mi o motosiklet.
Tamam dgrudur cep telefonuda su gecirmez diolar ama surekli muslugun altina sokup yikamiyoruz.
Sıcakta kalmış bir metal parçasını soğuk su ile soğutmaya kalkarsan eğer, o metal parçası hızlı bir şekilde ısı değişiminden dolayı fiziksel değişim tepkimesi verecektir. İşte bu sebeple sıcak motor bloku sıcak disk gibi metalin sürtünme ile ısınan parçalarına soğuk tutmamak gerek.
Verdiğin yağmur örneğinde ise ısı değişimi aniden gerçekleşmiyor.
Noktasal etkiler ile her defasında farklı noktalara temas etmesi ve mevcut ısıyı yumuşatması söz konusu olduğundan yağmurda yol aldığımızda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. (Uzun vadede yaşamayacağımızı da bilemeyiz ama.)
Yolda giderken girdiğimiz su birikintilerini de lastiklerimizin etkisi ile savuruyoruz.
Aslında minimum ıslaklık ile yol alıyoruz.
Ama motoru yıkamak ile yağmurda ıslanmanın aynı şeyler olmadığını bilmek lazım.
Hocam hamama almıyorlar, hır çıkıyor...
Sadece merakında bu soruyu sorduğunu ve böyle bir şey yapmıyor olduğunu düşünerek yazıyorum. Çünkü; sıcak motora soğuk su zarar verir. Bu kadar basit bu. Yağmurlu hava da da sürüyoruz evet ama motor hareket halindekeyden motor bloğunun üstünde çok duramadan rüzgar yardımıyla atılıyor zaten.
Temel fizik kurallarına göre, rüzgar yardımıyla suyun daha hızlı buharlaşması sebebi ile suyun üzerinde bulunduğu alanda daha hızlı bir ısı düşümü gerçekleşmiyor mu peki?
Arkadaşlar yukarıda yazdım, motor sıcakken sıcak su ile yıkanır. Zaten sıcakken yıkanır. Soğukken motor yıkama önerilmez. En basit nedeni sıcak ortamda suyun hızlıca buharlaşarak istenmeyen yerlere girmesi durumunda ortamdan hızlıca bertaraf edilmesi gereğidir. O yüzden motor sıcak su ile ve sıcakken yıkanmalıdır. Tercihen yıkamadan önce gaz yağı veya motor yıkamada kullanılan temizleyici sıvılardan uygulanarak kısa süre beklenmesi önerilir. Böylelikle yağ ve kir daha hızlıca ortamdan uzaklaşabilecek, sıcak su ve sıcak motor ise uygulanan kimyasalın tepkimesini arttıracak ve daha iyi sonuç alınmasına yardımcı olacaktır (bazı kimyasalların motor soğukken uygulanması önerilebilir, hiçbirinin ise egzoz manifold ve susturucusuna uygulanmaması tavsiye edilir).
Merak edilecek veya büyütülecek birşey yok, tam ısınmış veya hararet yapmış bir motorun üzerine soğuk su dökmedikçe(mesela bir kovayı boca etmek, veya hortumla suyu sürekli aynı noktaya tutmak) sorun yaşamazsınız. Motor yıkarken dikkat edilecek olan asıl şey elektronik ve soketlere doğrudan su uygulamamak ve mümkünse torba poşet v.s ile izole etmek, motosikletin özellikle gösterge ve selesine yakından basınçlı su uygulamamak, radyatörlere basınçlı su uygulamaktan kaçınmaktır.
Yahu siz motosikletlri nereden yıkıyorsunuz da motoru sıcak suyla yıkayın diyorsunuzBen evden çıkıyorum motoru yıkamak için benzinliğe gidene kadar cayır cayır oluyor zaten motor gidip direk su tutamam ayrıca sıcak su sağlanan bir benzinlik ben görmedim siz gördüyseniz dediğiniz gibi yıkamaya devam. Ben giderim benzinliğe beklerim motor biraz soğusun diye ki biraz uzun sürüyor o süreyi de zinciri temizlerken kullanıyorum sonra motoru yıkıyorum. Tartışmak için söylemiyorum dediğiniz doğru ama garajı olmayan ve motorunu benzinlikler de yıkayan bizler için söylediğin zor .
![]()