Merhaba Honda 650f sahibiyim bütün alet edevat var boşuna işçilik ücreti vermemek için kendim bakım yapmak istiyorum.Yağ,yağ filtresini değiştireceğim,antifiriz ve hidrolik seviyeleri az onlara ekleme yapacağım.
* Yağ olarak Castrol Power 1 Racing 4T 10W/50 kullanmayı düşünüyorum 3.000 km de bir yağ ve filtre atacağım için bu yağ ekonomik ve iyi olduğunu düşünüyorum siz olsanız hangi seçimi yapardınız ?
Castrol Power 1 Racing 4T 10W50 4 LT - 115,43 TL
Motul 7100 10W50 4 LT : 190 TL
* Yağ filtresi olarak her yerde HİFLO marka yağ filtresi var bu marka nasıldır yoksa yetkili servisten orjinal yağ filtresimi almalıyım ?
* Antifiriz olarak kitapcıkta %50 antifriz ve %50 distile su karıştırılması gerektiği söyleniyor bu distile su saf su mudur ? Bunuda marka olarak Castrol radicool kullansam olur mu ?
* Hidrolik olarak elimde Mobil DOT 4 var bunlar araba ve motorsiklet için diye ayrılmıyordur umarım bununda üst kapağı söküp ekleme yapacağım.
castrol de olur motul da olur. Canın neyi istiyorsa onu kullan. Ben Motul 7100 kullanıyorum 50.000km dir.
Fakat fiyatı ciddi arttı artık castrol full sentetik yağa geçmeyi düşünüyorum.
Yağ viskositesi hakkında boş tartışılmasın. Kullanıcı kitabında kullanacağınız yerin mevsim sıcaklıklarına göre 3 -4 farklı değer verilmiştir.
Örnek bir tablo
Full sentetik yağ motorunuzun ömrünü uzatır uzun vadede.
Kitapçıkta bakım km değeri vardır. Karışık kullanımda bakım değerine uyabilirsiniz. Fakat çok devirli kullandığınız zamanlarda yarı süresine kadar inebilirsiniz yağ değişim aralığında.
Mutlaka ama mutlaka her yağ değişiminde filtreyi değiştirin. Bazıları yarı bakım süresinde yağ değiştiriyorsan 2 bakımda 1 değişebilirsin diyecektir. İnanma.
Yarı bakım süresinde yağ değiştirme sebebin devirli kullanım olacağı için zaten tam bakım süresindeki kadar metal çapağı filitrede birikmiş olacaktır.
Antifiriz dediğiniz gibi yarı yarıya olmalı. Full antifriz koy diyenler olacaktır. İnanmayın. Full antifriz motordan sıcağı alamaz. Motor fan açmaz çünkü sıcaklık soğutma suyuna geçmemiş olur ama motor daha hararetli kalır.
Antfriz seçerken dikkatli olun. Kitapçığınızda antifrizin içeriği hakkında bilgi vardır. O içeriğe sahip antifriz kullanın.
Aksi halde elektroliz sebebi ile iyi ihtimalle radyatörünüz 3-5 ayda delinir. Kötü ihtimal ile elektroliz aluminyum tarafında yani motor bloğu tarafında olur. Motor bloğunun su kanallarını aşındırırsınız.
Çoğu kişi farkında bile değil bu durumların.
Kitapçık çok önemli vesselam
Hidrolik kutusunun üzerindeki jelatin açıldıysa havadan nem almaya başlar. 2-3 ay sonra kullanılmaz hale gelir. Sakın bekletip bekletip kullanmayın.
Arkadaşlarınızla beraber değiştirin fazlasını ve fiyatı paylaşmış olursunuz.
Motul RBF660 kullanın. Fiyatı pahalıdır ama dediğim gibi arkadaşlarınızla paylaşarak yaprasanız en ucuz hidrolik fiyatına gelir ve nemsiz hidroliğiniz olur.
!!!! Dikkat !!!
Fren merkezindeki seviye fren balatalarınızın durumunu gösterir. Fren balataları bitik diye seviye aşağı inmiştir. Siz de üzerine sıvı eklerseniz. Yeni balata taktığınızda sıvı fazla gelir ve camı patlatırsınız.
Ön amortisör yağlarını yine motul fork oil ile değiştirin. Sakın ola direksiyon yağı veya normal yağ koymayın.
Fren hidrolikleri ve amortisör yağlarını en kötü senede 1 değiştirin. Kendiniz değiştirdiğinizde maliyetli olmayacağı için.
Amortisör yağlarını senede 1 kere.
Hidrolikleri son bahar ve ilk baharda yani senede 2 defa değiştirin. Kışın kullanmıyorsanız. Bahardan bahara olabilir.
Hidroliklerdeki pislik fren merkezinizi çizer ve gücünü düşürür zamanla fren gücü iyice zayıflar. Hidrolikleri her zaman temiz tutun.
Eyyoarlamam bu kadar