Benim genel kullanım tarzımdır zaten trafiğin akış hızında araç kullanmak.Eşimede mümkün meretebe kullanırken akan trafikten daha yavaş kullanma diye uyarırım.Ama ben mootorla trafiğe çıktığımda bazen o akan trafik benim kullanabileceğim hızların üzerine çıkıyor.Ben o aralıkta kullanmak istemesemde trafik beni o hızlara itiyor.
AEA içinde bu böyle olmuş olabilir.Otomobil o hızda kendi farlarınla o yayayı görebilir.Aynı hızda Barkın kendi farınla görememiş olabilir.Daha yavaş gitse bu sefer araçlardan daha yavaş seyretmesi gerekecek oda tehlikeli.Bu tür ikilemleri motorsiklet kullanırken çok yaşıyorum.
Misal kavşakta ben ana yoldan ilerliyorum araç bekliyor.Sürücüsünle göz teması kuruyorum ama bu adam beni unutur yola çıkarmı diye de düşünmeden edemiyorum.O kavşaktan arabalar 60 la geçiyor bende 60 yapsam bu adam beni umursamayıp çıkarsa duramam.Daha yavaş olsam arakadan gelenden korkuyorum.Yavaşlayınca bu sefer bekleyen adam ona yol veriyorum diye düşünüp yola çıkma riski artıyor.Biraz açıktan geçmeye çalışıyorum biraz yavaşlıyorum kornayla bik bik yapıyorum.Belki riski azaltıyorum ama hiç bir zaman 0 olmayacağını düşünüyorum.
Ben de aynısını yapıyorum.
Geçen gün adamın biri, gözümün içine vaka vaka kavşak hakkı benimken tali yoldan önüme çıktı ve gözleri yolda değil, bizzat bakışıyoruz. 20 li yaşlarımda olsam,
bu tecrübeyle yavaşlamaz, direk girerdim.
Neden mi?
Ahlaksız adama ahlaksızca davranmak ahlaki değil. Ahlak, kişinin içindedir.
Olaya bakınız,
Bir tanıdık o kadar eski bir eski kasa şahin almıştı.
Tamponu bile telle tutturulmuştu.
Çok samimi değildik ama, buna nadıl para verdin dedim.
Ben bunu ahlaksızlar sayesinde sıfırlarım dedi... Evet bunu dedi ve ben anlamadım.
Bir kac küçük bakımla arabasına bindi 3-5 gün. Sonra baktım araba yok. Sordum, sanayide sıfırlanıyor dedi.
Masraf?
Karşı tarafın sigortası hallediyor dedi.
Nasıl peki?
Yol hakkı %100 olan yolda, önüne bir lüks araçlı çıkıyor ve bu da beklediğim bu deyip giriyor arabaya..
Geridi tutanak işi..
Ama biz motosikletliyiz.
Bizim kaportamız belli.
Ama, eğer artçım olmasaydı, ve ahlak vs kavramım olmasa, ben motorumu sıfırlatırdım o gözümün içine bakana..
Belki de, burada başlık açılırdı, bir motorlu daha gitti diye ama öfkeyle insan düşünemeyebiliyor...
Fakat, o düşüncesizlik daha büyük şeylere de sebebiyet verebiliyor.
Önce ahlak ve saygı;
Kendimize, karşımızdakine, trafiğe..