İddia edildiği gibi ayaklıkların sola konması adeti trafik yönü baz alınarak yapılmışsa da, en başta trafik yönlerinin zaten insan fizyolojisi göz önüne alınarak verildiğini unutmamak gerekir.
Bununla beraber, bence ilk zamanlarda sadece trafik yönü düşünülmüş gibi görünse de aslında sebep ergonomik olmak zorundadır. Motosiklet üzerindeki tüm hassas kontroller sağ taraftadır (gaz kolu, frenler, marş ve kırmızı düğme). Çünkü insanların çoğunun hassas uzuvları sağ uzuvlarıdır (el ve ayak). İkincil derecede olan kontroller ise sol tarafta yer alır (debriyaj, vites). Ergonomik olarak ayaklığın frenlerin ters tarafında olması gerekir ki, yokuş yukarı-aşağı durumlarda ayaklığı kapatırken tüm frenlere tam hakim olunabilsin. Netice itibari ile esas cevap insan fizyolojisi olmalı.
Esas konu her zaman insan. Ama aynı yaklaşımla, daha eskilere giderek tekerleğin icadını da fizyolojiye dayandırmak mümkün.
Aranan cevap, daha öyküsel bir cevaptı elbette.
Başka bir arkadaşımıza da verdiğim cevapta olduğu gibi, fizyolojiye ters bir durum olsaydı zaten değiştirilirdi.
Arabada, debriyaj ile frenin yerleri ters olsaydı, zamanla şimdiki halini almayacak mıydı?

---------- Mesajlar birleştirildi - 02:31 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:21 ----------
İyice karıştırayım ortalığı
FORD NEDEN SOLA KOYDU????
Henry Ford son noktayı Model T'nin direksiyonunu sola monte ederek koydu. O zamanlar Ford arabalarının popülerliği, bu geleneğin tüm ülkeye yayılması anlamına geldi. Araba sektörünün tamamı bu uygulamaya geçti.
https://www.google.com.tr/amp/s/one...n-soldan-aktigini-merak-ediyor-musunuz-774993
---------- Mesajlar birleştirildi - 02:46 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:31 ----------
Resmi kaynak gösteremediğiniz bir cevabın da sorusu olmaz bence. yani ayaklık neden soldadır cevabı olmayan bir soru ise böyle bir soru olmamalı. Peki gaz kolu neden sağda? debriyaj neden solda? benzin deposu neden ortada? bu böyle uzar gider.
Ayrca at binmek için sabit sehpalar vardı da neden hiçbir yerde filmlerde vs görmedik? At binmekten çıkmış olamaz ata hem sağından hem solundan binmek mümkündür. Metrobüs mü bu istasyonda duracak da sehpadan binilecek. Bana hiç mantıklı gelmedi.
Diğer cevabımda topuklu örneğini vermemin nedeni var.
Ben İngiltere olarak biliyordum, baktım, diğer yerlerde de durum fenaymış.
Ama sonra aradığımı buldum.
Yolların kenarında kaldırım benzeri düzenlemelerin bulunması, ve aristokratların topuklu giymesinin de sebebi aşağıda.
"Eski Londra'da kanalizasyon benzeri bir şey yoktu. Kanalizasyon olmadığı için evlerde de tuvalet yoktu. İnsanlar tuvaletlerini ya doğrudan sokağa yapıyorlardı ya da tencerelere, kovalara yapıp dışarı atıyorlardı. İnsan dışkısı dolu sokaklardan hayvanlar yürüyor, kasaplar da olayı iyice grotesk hale getirmek için Thames Nehri kenarında bu hayvanları kesiyor, sonra da kanı nehre akıtıyordu. Durum o kadar iğrençti ki, Londra'ya gelmeden kilometreler önce Londra kokusunu alıp, ciğerlerinize çekebilir, sonra da kusmaya başlayabilirdiniz. "
Madde 8:
https://www.google.com.tr/amp/s/onedio.com/amp-haber/489461
---------- Mesajlar birleştirildi - 02:52 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:46 ----------
Neyse sözün özü saygı çerçevesi içerisinde yorum yapan bilgi paylaşan eleştiren herkese teşekkür ederim.Birdaha paylaşım yaparmıyım Allah korusun

okumaya devam..

sağlıcakla kalın.
Ben de cevap süresi için eleştirmiştim aslında. Ama yapılan diğer eleştirilere bakınca üzüldüm. Kırıcı olmak amacıyla yazmadım. ("Uyuz oldum" yazdığım halde)
Ancak kırıcı olduysa (Diğer eleştiriler ile birlikte fazla gelmiş olabilir) özür dilerim.