Yamaha'dan umudum kalmadı. Kuba'ya devam hacı.
Biraz da oynama yapar idare ederiz artık
Biraz da oynama yapar idare ederiz artık
Yamaha da devlet gibi sabit TL kâr yerine yüzde hesabı yapıyor olabilir mi? Motorun Trye giriş maliyeti artıyorsa Yamaha nin TL karı da artacaktır. Hesabına göre Yamaha dediğin gibi yüzde 20 de kendi koymamış.
Örneğinde 7000 TL'ye giren motor 14 000 tl ye neden satılıyor diye düşünmek yerine 766 TL Yamaha ek kar elde etti diye savunma yapmak en hafif ifade ile komik oluyor.
Lütfen herşeyi bir kenara bırak durup dururken yüzde 20 ek vergi neden geldi bunu düşünmek lazım. Bir tasittan 3 tane vergi alınıyor, bu kadarı da ayıp yani.
benim lafım yamahayı savunanlara, hala yamaha zam yapmadı vergi bunun tamamı diye yazanlar var. Vergileri savunduğum falan yok o kısmı düşünsek nolur düşünmesek nolur. Oy verirken düşüneceksiniz bunları.
- Ciro kar oranı Yamaha yaptığı ciroya göre belli bir kar etmek isteyebilir , ülkede üretim cidden akıl işi değil sen risk alıyorsun malı devlet götürüyor üstte birde afra-tafra yiyorsun.Düzenleyici bir otorite elbette gerekli ama limiti olmalı.Burada bayinin karı mevcut ve oda sonuçta yüzdeseldir.
- Yamaha'nın tek maliyeti motorun girişi değil sonrasında satış üzerinden vergi vb hesapları da var.Ücret artışlar vs. sanmıyorum ki Yamaha çalışanlarına 3+3 zam yapabilmiş olsun.
- Kur zirvesinde olmasada harekete başladığı seviyelerde değil bunu yavaş yavaş yaparken gümrük vergisi artışı süpriz olmuş olabilir.
Ben Yamaha'da kusur görmüyorum kusur gördüğüm mesela Diyanet gibi bize artı değer sağlamayan bir kurumun (İslamda ruhban sınıfı yoktu ya hani) devasa bütçesini 7 ayda harcayıp tekrar bizden para istemesi mesela ve bunun gibi boşa akan paralar.Normalde diyanet israf haramdır demeli oysa artık kafalar o hale geldi ki itibardan tasarruf olmaz diyorlar.
Ben de inin sırtımızdan diyorum.
Yamaha bu üründe tekel değil, sattığı motor fiyatını hak etmiyorsa tüketici gider hak eden motoru alır.Bayinin karı yüzdesel olduğunu ispatlarsanız kabul ediyorum. Gidip hemen bir tane yamaha sipariş edeceğim. Serbest piyasada öyle yüzdesel artışlar yapamazsınız devlet kurumu değil orası. Hondayı da bekleyin ve görün. Ne yani Ağustosta çalışanlara zam yapmadı vergi gelince zam mı yaptı yani saçma. Yamahanın artan tek maliyeti vergi ve varsa kur (o da 1 aydır düşüşte) Vergiyi de aynen tüketiciye yansıttığına göre Yamaha'da hiç kusur yok öyle mi?
Hesabı sordunuz yaklaşık çıkarttım. Biz de ithalat yapıyoruz, son kullanıcı bilmek zorunda değil bu maliyet hesabını. Siz cebinizden çıkan paraya bakın. Aynı paraya başka marka daha iyi model alabiliyor musunuz? Alıyorsunuz, konu kapanmıştır. Nokta.
Yamaha bu üründe tekel değil, sattığı motor fiyatını hak etmiyorsa tüketici gider hak eden motoru alır.
Yamahaya olan bu kininiz neden? BMW nin fiyat politikasını sevmiyorum ve almıyorum, gelipte orada burada BMW ye giydiriyorum.
Firmadan bağımsız genel motor fiyatları anlamsız şekilde arttığı için nispeten uygun fiyatlı bir motor bulup 10 sene binmeyi düşünüyorum.Benim yamahaya kinim yok. Sadece gerçekleri görün istedim. Yamahaya giydiren arkadaşlar var çok da haksız değiller bunu ispatlamak için hesap ortaya koydum. Ağustos fiyatı A olan bir motor Eylül ayında Ax1.2 oldu. Oysa o kdv dahil satışa gelen %20 zammın tamamı vergi değil. Yanlış anlaşılmadığımı umuyorum. Sen yine git Yamaha al beni ilgilendirmez.
Kawasaki satış rakamları çok düşük olduğundan konuşmaya değmez. BMW gibi meraklısı olan bir kitleye hitap ediyor bence. Oysa Yamaha ve Honda bu sektörün lokomotifi elbette bizi daha çok ilgilendiriyor. Ben insanları sahip olduğu motorlara göre yamahacı hondacı çinci vs diye değerlendirmiyorum. Bunlar bizim için bir araç tuttuğumuz takım değil. Bugün pahalı gelir bana yarın bakarım durumum düzelir Yamaha alırım o konu ayrı bir mevzu. Asla bir marka düşmanı falan değilim. Zaten böyle zamları bir iki ay konuşup sonra unutan bir milletiz hiç sıkıntı yok.
Motorun tr ye giriş fiyatı
10000 TL
Firma Karı
Yüzde 20
12000 TL
ÖTV yüzde 8
KDV yüzde 18
Satış fiyatı
15292 TL
Motorun tr ye giriş fiyatı
10000 TL
Gümrük vergisi
2000 TL
Firma Karı
Yüzde 20
14400 TL
ÖTV yüzde 8
KDV yüzde 18
Satış fiyatı
18351 TL
18351 TL eşittir 15292 TL X 1.20
Kısaca Yamahanin günahını aldın. Yamahanin fiyat artışının tek sebebi Ek Gümrük vergisidir. Hesabı da yukaridadir.
Sebep?hesabın yanlış, yamahanın karı yüzde olarak hesaplanmaz. O motordan elde edilecek kar bellidir. Aydan aya değişmez. Simit satıcısı değil ki bu yüzde koysun.
Sebep?
Değişik sektörlerde çalıştığım firmalar ithalat yapan firmalar yüzdeli çalışıyorlardı. Kendi işimi kurdum ben de yüzdeli çalışıyorum. Yurtdışı ürünlere/hizmetlere yüzde 15 koyuyoruz.
Şu motora 2000 TL kâr koyalım şuna 5000 TL kâr koyalım daha zor ve saçma bir iş. Hele ki döviz ile gelen bir malda devamlı TL kârı düzenlemek gerekir bu da dangalaklık olur.
Seninki sadece tahmin veya temenni. Bir şey iddia ederken bunu kesinleştirmek lazım. Boşu boşuna günahını alıyorsun insanların.
Dostum biz de ithalat yapıyoruz inan öyle yüzdeler yok. TL değil zaten döviz ile alan firma karını döviz olarak hesaplar bundan önce yapılan zamların adı hep kur ayarlaması olmadı mı? 3-5 dolarlık mal değil bu 10000dolarlık makineden bahsediyoruz. Rakip firmalar var piyasa koşulları sürekli değişken sabit yüzde koyarsan yürümez o iş. ekonomistlerin işi bu.
Yamaha zam yaptı yamaha alma Kawasaki yaptı kawasaki alama suzuki alma honda alma ne al ? :queen:
Kuba al. Tıkır tıkır git
Devir tıkır tıkır gitme devri uzun yaşarsın ��
Benim yamahaya kinim yok. Sadece gerçekleri görün istedim. Yamahaya giydiren arkadaşlar var çok da haksız değiller bunu ispatlamak için hesap ortaya koydum. Ağustos fiyatı A olan bir motor Eylül ayında Ax1.2 oldu. Oysa o kdv dahil satışa gelen %20 zammın tamamı vergi değil. Yanlış anlaşılmadığımı umuyorum. Sen yine git Yamaha al beni ilgilendirmez.