Hakkatten mi bilmezler bak sen
BMW nin 4.90- 5.90- R69- R65- r1100- r1150- 1200 makinelerini 35 sene kullandım - kullanmaktayım bilmiyorum sen bende iyi biliyorsun
ben cahilim sen doçentsin
Önemli olan ultra ileriyi görüp ne olduğunu anlayıp onu teknik ile birleştirip peşinden kendi yorumunu da tecrübelerinle getirebilmektir. Gerisi boş laf
Karbüratör evet iyidir
Ama tüm derdin sadece ve sadece yakıt ekonomisi ise karbüratör iyi değildir diyebilirdim belki 10 sene önce ama gerek otomobil gerek motor enjeksiyon sistemi ve ona bağlı yakıt elektroniği arızalarının maliyetini gördükçe yakıt olarakta karbüratörün uzun sürede daha ekonomik olduğunu görünce işler değişti...
Enjektör, turbo vs bunlar da zaten teknolojinin olağan getirileri değil dünya egzos normlarının daytması sonucu imalatçıların karbüratörden enjektöre, atmosferikten turboya dönmek zorunda kalmaları ile sonuçlnmıştır
bazi ultra ileri arkadaşlar bunları yanlış yorumlayarak teknolojinin modernizasyondan dolayı getirileri sanmıyorlarmı
imalatçı firmanın satış elemanı gibiler maaşallah onları dinlemek çook keyifli oluyo çok

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:46 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:36 ----------
Su soğutmaymış
Scooter ve su soğutma
Görende racing sanacak su soğutmalı istiyorlarmış bir kaç beygir daha kuvvetliymiş bak sen
Scooter da birkaç beygir daha kuvvetli olsan ne olur yahu
Kuvvet istiyorsan git racing e bin scooter da ne işin var
Bak şimdi
imalatçı o scooterları sen birkaç beygir daha güçlü scooter a bin diye yapmadı
hava soğutmalıda en yeni egzos normlarına inmek zor olduğu için bir sürü ek maliyet ve bir o kadarda fazla arıza ihtimaline karşın mecburen su soğutmaya geçti
Sen de buna teknolojinin gereği dedin
Yanlış
Teknolojinin gereği değil
egzost normlarının mecburiyetinden dolayı bu iş böyle oldu...
Sen gidip o fabrikanın mühendisine bana en problemsiz en sorunsuz makineyi üret desen
Kucağına bırakacağı makine kesinlikle hava soğutmalı ve karbüratörlü olurdu
Sen bunu adın ne ise onun kadar iyi bil ultra ileri motorcu kardeş
---------- Mesajlar birleştirildi - 21:51 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:46 ----------
He kurban onun nedeni güçlü makineleri hava soğutmalıyken güncel egzost normundan geçirebilmek iyice imkansızlaştı da ondan
Daha küçük makinelerde gücü biraz kısıp hava soğutmalı yaparak normu karşılayabiliyorlar o yüzden su soğutmaya gerek duymuyorlar.
---------- Mesajlar birleştirildi - 02:17 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:51 ----------
Hava ve su soğutmalı aynı hacimdeki, aynı silindir sayısındaki motorların güçlerini karşılaştırın.
Cevabı bulursunuz.
Ne bulursun bir bakalım
Birim hacimde su soğutmalının daha çok güç ürettiğini....
Ee ne oldu şimdi su soğutmalı sırf bu nedenle daha mı iyi oldu ?
1000 cc makinen var diyelim hava soğutmalı 250 falan görür o mesela hızı mı yetmiyor ?
Yetmeyebilir o zaman sulu 1000 alırsın 300 görürsün
E ne oldu ?
Herkes motora racing olsun diye mi biniyor ?
Neye göre ne buluyoruz önce onu netleştirmekte fayda var
Güç suluda ise sorunsuzlukta havalıda al sana iki kriter keşke iki kriter kadar basit olsaydı herşey
---------- Mesajlar birleştirildi - 02:20 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:17 ----------
Öncelik sırası :
1. Hava
2. Hava+yağ
3. Hava+su
Her nedense su soğutmalı motorların aslında dizayn hatalarını gideremeyen muhendislerin kolay yolu seçip motorlarına su soğutma eklediklerini düşünmüşümdür.
Muhtemelen hatalı düşünüyorum ama genede; hava ile yeterince soğuyan motor her zaman tercih edilmeli bence.
Bak ne güzel
Birşeyleri bilen bir yorum