Merhaba . .. son bir kaç gün. .. v Motor vstrom iyi makına. .. Vstrom 650 veya versysy 650 ... en objektif şekilde gerçekten konuya hakim arkadaslardan bilgi rica ediyorum. Parça servis motor ömrü kullanım yol tutuş fren tork vs. Sıfır hangisini almalıyiz..
Altın Elbiseli Adam'ın bu konudaki videosunu izlemediyseniz bakın. Hayli açıklayıcı. Tracer 700 incelemesini de gözden geçirin. O da çok kapsamlı. Tracer 700 de çok önemli bir rakip bu konuda.
Ben iki yıl 40 bin km Vstrom 650 kullandım. Eski kasa Versys'i virajlı bir parkurda sadece denedim.
Parça servis: Suzuki servis açısından daha avantajlıdır. VStrom çok satıldığı için daha kolay bulunur. Ama motorun orasını burasını kırmadıkça servisle parçayla standart dışı bir bağı olmuyor insanın. Yeni motorda bakımdan bakıma çok da dert edilecek bir şey değil. Çok km yapmış bir Triumph veya Ducati alınacak olsa insan bir "Korlas... Hımmm." der. Ama Vstrom Versys Tracer ayrımında çok fark olacağını sanmam. Tacer 700 bir parça servis ve parça açısından avantajlı olabilir. Ama bence kararı vermekte çok etkili olmamalı.
Motor ömrü: O da karar vermekte dert edilecek bir şey değil. Bunların ölçümleri de yapılmamıştır. Yapılsa da anlamlı farklar çıkacağını sanmam.
Kullanım: Tracer 700 en alçağı. Muhtemelen en kolay kullanılanıdır. VStrom'un konta tepkileri Versys'e göre daha yavaş. Bunu bazıları sever, bazıları sevmez. ben sevmiyordum mesela. KTM 390 Duke, Versys, MT-03 hepsi Vstrom'dan daha zevkli bir kullanım sunuyor.
Yol tutuş: Aslında motorların hepsi gayet iyi yol tutar. Ondan saçma beklentileriniz olmadığı sürece (yani sürüşte hata yapmadığınız sürece) hepsi de insana güven verir. Ama sürücünün ön taraftan aldığı geri bidlirimlere dayalı olarak oluşturacağı his ve kendine güven bakımından Versys daha iyi VStrom daha hissiz denebilir. Tracer 700'ün de Versys'e benzer olacağını tahmin ediyorum. Denemek, görmek lazım. Yol tutuşu belirleyene iki önemli leyden biri lastik. Diğeri amörtisör. Versys'in ters maşa markalı amörtisörleri var ve hem ön hem arkada daha kaliteliler. VStrom'un o heybeti görünümüne aldanmayıp biraz eğilip arka amörtisüne bakarsanız orada çok cılız bir malzeme gözünüze çarpar. Versys'in amörtisörü ile kıyas kabul etmez. Tracer için de video incelemelerinde Versys kadar iyi olmadığı yorumları yapılmıştı. ANcak bu sadece konfor üzerinde belirleyici oluyor. Eğer düzgün bir sürüş yapılıyorsa, doğru yerde gaz açıp doğru yerde doğru hareket yapılıyorsa (yavaş sürmekten bahsetmiyorum) bu üç motorun hiç birisi yol tutuşla ilgili sıkıntı çıkarmaz. Biz ölümlüler bu motorların yol tutuşları arasındaki farkı anlayabilecek kadar performanslı bir sürüş yapmıyoruz esasen.
Fren: VStrom'da fren yoktur. Şaka değil, hakikaten yoktur. ABS'si kalitesizdir. Devreye girdiğinde uzun aralıklarla girer ve her bırakışında teker uzun bir dönüş yapar. Daha güncel ABS kullanan motorlarda bu işler daha güzel. VStrom'un arka freninde en iyi balataların kullanılsa bile geçmeyen bir odunluk hissi vardır. Basmaya başlarsın, tutmaz, tutmaz sonra birden bire kilitler ABS devreye girer. Versys'de de Tracer'da da CBF600'de de 390 Duke'de de ve onlarca başka motorda da fren VStrom'dan çok daha iyi tutar ve dozajlaması daha kolaydır. VStrom'dan sonra başka motor kullanan neredeyse herkesin ilk söylediği şey "Yaw bunun frenleri çok iyiymiş." sözüdür. Oysa o kullandığı motorda fren çok iyi filan değildir, sadece VStrom'da fren yok, o kadar. Ha doğru dürüst kullanan birinin başını derde sokar mı? Elbette hayır. BU farklar sadece sürücünün hissettiği küçük küçük farklardır. Yoksa VStrom vardı, fren tutmadı vurdum diye bir olay kesinlikle yok.
Güç/Tork: Kullanırken anlayacağımız kadar farkları olduğunu sanmıyorum. Hepsini aynı gibi düşünebiliriz. AĞırlık açısından VStrom dezavantajlı.
Vites göstergesi: Bu belli bir yıldan sonraki Vstrom'larda standart. Tracer 700'de de var. Versys'de aksesuar olarak saçma sapan bir yere takılıyor. O da doğrudan şanzımandan değil tekerlekten devirden filan anlamaya çalışan bir algoritma kullanıyor. Yok gibi kabul edilebilir. Çok önemli olmayabilir ama alışan seven için Tracer 700'e yönelme sebebi olabilir.
Fiyat: Ona bakmak lazım.
SOnuç olarak bence Versys ve Tracer açık ara VStrom'dan daha iyi seçenekler. Hangisi ucuzsa alınabilir. VStrom seveni çok olan bir motor ama VStrom'dan başka motorlara geçmiş (Varadero, Tiger 800 vesaire) insanlarla konuştuğunuzda fren ve amörtisör kalitesi bakımından eksikli bir motor olduğunu söyleyeceklerdir.