Arkadaşlar size küçükken anneniz hiç mi komposto(taze meyveden) yada hoşaf(kurutulmuş meyveden)yapmadı mı?Hiç bir katkı maddesi kullanılmadan uzun süre dayanan hoşaf zaten icat edildi adı da kışlık komposto.Ve yine kusura bakmayın komposto/hoşaf bizim kültürümüze özgü yada bizim icat ettiğimiz bir şey değil.Avrupa çapında yüz yıllardır ister yazlık meyveleri kışın tüketmek için olsun ister farklı bir meyveli tatlı için olsun yapılan ve tüketilen bir şey.En dayanıksız sürekli hava ile temas ederek tutulan hoşaf bile bir hafta rahat dayanıyor.Yapılış şekilleri ve hava ile temassız konserve usulü kavanozda tutulmasına bağlı olarak aylarca dayanabiliyor.
Şimdi bu gıda mühendisi hanım kızımız zaten yüz yıllar önce icat edilmiş bir şeyi kendi bulmuş gibi çıkıyor.Hadi bunu piyasaya sürelim diyor.Doğal olarak ta millet tepki gösteriyor.Hadi diyelim piyasa sürüldü.Allah aşkına bana söyler misiniz ; siz küçükken annenizin nenenizin yaptığı kompostoyu/hoşafı içmemek için kılı kırk yaran bireyler olarak kaç kişi para verip hoşaf alacak?
Bir de en çok yapımcı şirketin şu açıklamasına takıldım.
Tam 10 yıldır ekranlarda olan bilim değil girişimcilik yarışması Bir fikrin mi varın kazananı hız ayarlı yol kasisi projesiyle Adnan ve Uğur Kal kardeşlerdir. Gıda mühendisi olan Kübra Ağca ise Hoşaf üretim projesiyle finale hoşafı bulduğunu iddia ederek değil, pastörize etmeden raf ömrünü uzatma ve lojistik gibi sorulara araştırma geliştirme yaparak aynı ayran gibi hızlı tüketim ürünü olarak satışa çıkma fikriyle yükselmiş sonra da elenmiştir.
Neymiş efendim pastörize etmeden.Tabi canım zaten pastörizasyon çok zararlı bir şey gıdaları zehirliyor kaka kaka.Pastörizasyonun ne olduğu bilmeyen adamı kandırırsınız doğal olarak.
Bu arada Soner Yalçın ne zaman gıda yada kimya mühendisliği dalında lisans diploması aldı?Yazısına o da pastörizasyonu kötüleyerek başlamış.Sanki zararlı bir şeymiş gibi.
Ondan sonra gel de bir kimya mühendisi olarak bu olanlara gülme,dalga geçme.
Arkadaşlar hemen şimdi ailenizin yaşlılarını arayın sorun bakalım onlara komposto nedir?hoşaf nedir?Ne kadar dayanıyor?Eskiden konserve kışlık komposto yapmışlar mı?
Uzun süre dayanan hoşaf/komposto tarifimi istiyorsanız alın ben size vereyim.
https://pinarsedefunal.blogspot.com.tr/2012/06/kiraz-kompostosu.html