Vitesi nasıl değiştiriyorsunuz

bi şey anladıysam arap olayım

her bir vites için iki adet dişli bulunur ve bunlar sürekli birbirlerini boşta çevirirler..

şanzımanın içinde, her vitesin sahip olduğu bu iki dişlinin motorun hareketini tekerleğe iletebilmesi için kilit mekanizması (anlamanız için böyle yazdım) bulunur

ve biz vites değiştirdiğimizde kilit mekanizması harekete geçip boşta dönen dişlileri kilitler arka teker döner..

Debriyaji sık, bir vites düşür, gaz ver, ardından debriyaji bırak.
Ardı ardına çatır çatır vites düşürmek hilallere zarar verir. Sıralı şanzımanda debriyaji her kullandığınızda birkere vites düşürür veya yükseltirsiniz

Yav benim bildiğim debriyaj sıkılır vites düşürülür ve aragaz verilir ardindan debriyaj bırakılır.Yanlış mi biliyorum bi aydınlatin lütfen

Yav benim bildiğim debriyaj sıkılır vites düşürülür ve aragaz verilir ardindan debriyaj bırakılır.Yanlış mi biliyorum bi aydınlatin lütfen

Vitesi küçülttükten sonra debriyajı bırakmadan çok az bir fren ve ara gaz veriyorsun gazı vermemizin sebebi dişlilerin birbirine kolay geçmesi için.

Vitesi küçülttükten sonra debriyajı bırakmadan çok az bir fren ve ara gaz veriyorsun gazı vermemizin sebebi dişlilerin birbirine kolay geçmesi için.

Bunu kastetmistim ama diger arkadaşlar debriyaja basıp aragaz verip ardindan vites düşürün diyorlar

bunun kesin ve net bir cevabı yok, her duruma göre farklı hareket edilir, hangi şekilde rahat ediyorsanız öyle yapın.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.

Eger amac oysa, vites kuculttukten sonra hangi disli hangi disliye geciyor sormasi ayip?

Bizim yaptığımız yanlış mi? Vites düşürmeden öncemi vermemiz gerekiyor aragazi açıklarmısınız

aragaz verme ile vitesi küçültme aynı anda olacak, benim bildiğim ve yaptığım öyle en azından. arada sırada tam senkronu tutturamadığım oluyor, vites geçiyor gene ama sanki bi şeyler kırılıyormuş gibi "şlak" diye bi ses geliyor. senkronu tutturunca pıt pıt, yağ gibi geçiyor.

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bizim yaptığımız yanlış mi? Vites düşürmeden öncemi vermemiz gerekiyor aragazi açıklarmısınız

Eger "dişlilerin birbirine kolay geçmesi" gibi bir amaciniz varsa tabii ki. Sahsen aragaz vermememe ragmen simdiye kadar vites gecmemesi veya zorlanmasi gibi bir sorun yasamadim hic bir motosikletimde. Ama arabada mutlaka aragaz veriyorum, cunku:

1. daha agir oldugu icin yuruyen aksama daha cok yuk biniyor
2. sanziman senkromesh'li oldugu icin onlarin asinmasi azaliyor
3. kuru debriyaj oldugu icin debriyajin omru ciddi miktarda uzuyor

beyle_577203.jpg

:p

4. viteste ilerliyorum, ileride kırmızı ışığı gördüm. Vites düşürdüğümde motorun bağırmayacağı uygun devire inene kadar debriyaja dokunmuyorum yavaşlıyorum. Motorun sesinden uygun devire indiğime karar verdiğimde ise debriyajı sıkıp vitesi düşürüp tekrar debriyajı bırakıyorum ancak nasıl fren yaparken limon sıkma sertliğinde sıkıyoruz, debriyajıda limon sıkma sertliğinde bırakıyorum, birdenbire değil. Bir yandanda fasılalı olarak ön ve arka fren kombine vaziyette yavaşlıyorum. Kırmızı ışığa varana kadar ve uygun hıza düşüpte vitesi boşa atacağım zaman gelene kadarda böyle sürdürüyorum. Ara gaz vermeyi gerekli görmüyorum. Vites düşürürken ara gaz verip motorun devriyle arka tekerin devrini eşitleme gibi matematiksel hesaplarla değilde hissederek sürüyorum. Aynı tarzda vites düşürmeyi trafik yavaşladığındada uyguluyorum. Başka bir senaryoda ise kırmızı ışığı gördüğümde ışığa varana kadar vites düşürmekle uğraşmayıp 20km hıza kadar yavaşlayıp vitesi blok şekilde düşürüyorum.

Vites düşürme şeklim videodaki gibi oluyor. Dikkat ederseniz adam vites düşürdüğünde gaz vermiyor.

https://www.youtube.com/watch?v=XWARv_VNEKU#t=1m30s

Son düzenleme:
Benim bildiğim (Keith Code'un yalancısıyım)
1) Frenler ve debriyaj sıkılır
2) Ardından bir miktar aragaz verilir
3) Gaz kolu kapatılır kapatılmaz vites düşürülür
4) Verdiğimiz aragaz'ın devri düşmeden debriyaj bırakılır

Bunlar çok kısa bir süre içerisinde yapılır motosikleti orta sehpasına alıp üstünde alıştırma yapmanız ardından sürüş esnasında alıştırma yapmanız önerilir bunları yapmak biraz karışık geliyorsa bunları sayılarıyla hatırlayın ve bir üçgen çizin sol üstten sağ üste oradan sol aşağı ve tekrar sol üste giden bir üçgen.
Bunları şu şekilde sadece sayılarını söyleyin ve o üçgeni hayal ederek yapın
1) Debriyajı sık
2) Aragazı ver
3) Vitesi düşür
4) Debriyajı bırak

Bunları her vites için tekrarlayın.

Frenin ve ara gazı vermenin dişli geçmesi ile ilgisi yoktur.
Fren ile lastiğinizin devir hızını, gaz ile de motorunuzun devir hızını kontrol ederek debriyajı bırakmadan önce ikisinin de aşağı yukarı aynı hızda dönüyor olmasını sağlarsınız. Bu şekilde debriyajı bıraktığınızda silkeleme yapmadan vites geçirmiş olursunuz.

Tam durmadan yada iyice yavaşlamadan 1 e çekme vitesi için yanar 😁😁

İş arkadaşlarımdan biri otomobilde vites değiştirirken şanzıman dişlisi fırlayıp tavanı delmiş.
Motorda dişli fırlarsa nereyi deler düşünmek bile korkunc.

:)

Forumdan Uzaklaştırıldı
İş arkadaşlarımdan biri otomobilde vites değiştirirken şanzıman dişlisi fırlayıp tavanı delmiş.
Motorda dişli fırlarsa nereyi deler düşünmek bile korkunc.

:)
İş arkadaşınız yemiş sizi. Binek arabaların hemen hemen hepsinde şanzıman önde, aşağıda, motora bitişiktir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar