"Hükümet çok istiyorsa trafik fiyatlarının düşmesini.Sektörde sahip oldukları bu 3 şirkete yazar talimat olur bu iş.Caddede ölümüne yarış yapanların trafiğini diğerlerine ödetmek istemiyorsa tabi."
Adamın biri bu yorumu yapmış aynen katılıyorum kendisine. Diyelim ki hasarsızlık indirimi olmayan araçlara max 2000 lira tavan fiyatı koydular. Bu adam arabasını çarpışan oto gibi sürse her sene 10.000-20.000 lira hasar verse millete. Sigorta şirketi zarar etmeyecek mi? Sigorta şirketi bu zararını diğer müşterilerinden çıkarmayacak mı?
Bu uygulama sonucunda ne olacağını söyleyeyim eskiden risk oranına göre kimine 200 lira kimine 1500 lira çıkıyordu artık tavan fiyatı neyse herkes onu ödeyecek. Devlette mecburen o tavan fiyatlarını sigorta şirketlerinin zarar etmeyeceği bir seviyeye çıkaracak.
Sigorta sirketi yapilan kazalardan dolayi zarar falan etmez tabi isin icinde bir yolsuzluk yoksa. haksiz suruculeri hakli gosterip, ucuz olani cepten yapip pahali olani sigorta sirketine yuklemek gibi... Sanki her sigorta yaptiran kaza yapiyor. Cevremde yillarca tragik sigoryasina kurus marsafi olmamis tanidiklarim var ve bu tarz insanlar kaza yapan insanlardan kat kat fazla oldugu asikar. Bu konudan dolayi herkese zorunlu arac kamerasi kullanma yasasi getirilmemesine hala sasiyorum. Tabi birde isin tamirci boyutu var. parcacilar fiyatlari sisirip, gereksiz parcalari degistirip (ki aractan cikan parcada genelde kolay islemlerle kullanilabilir halde oldugu icin para ediyor), iscilik fiyatini olmasi gerekenden cok yuksek yazarsa senin benim param birilerinin cebine haram olarak girer. Yakin zamanda bu forumda okudum, yan yatan MT-07'ye 4.000 kusur TL (yanlis hatirlamiyorsam) fatura kesmisler motosiklet sahibi nasil boyle birsey olur, yarin motosikletimi satarken 4.000 kusur TL hasar kaydini nasil aciklayacagim yazmisti.
Ben ne yazmışım sen ne cevap vermişsin. Birbirinden alakasız şeyler. Düşüncemi şöyle bir örnekle açıklayayım;
Mesela dönerci işletiyorsunuz. Yarım ekmek tavuk dönerin maliyeti 1 lira siz 2 liraya satıyorsunuz. Et dönerin maliyeti 2 lira siz 4 liraya satıyorsunuz.
Devlet bir gün diyor ki "Döner ekmeğe tavan fiyatı koydum artık maliyeti kaç para olursa olsun en fazla 3 liraya satılacak. Döner fiyatları düşecek (alkışlar)"
Siz dönerci olarak ne yaparsınız? "Ne yapalım artık et dönerden daha az para kazanalım bari." mi dersiniz? Yoksa et dönerden düşen gelirinizi tavuk dönere yapacağınız zamla mı kapatırsınız?
Birkaç hafta içinde zaten sonuç ortaya çıkacak. Göreceksiniz tavan fiyatdan dolayı ucuzlayan yüksek riskli(daha önce kaza yapmış sicili kötü grup) sigortaların farkını riski düşük(sicili temiz hiç kaza yapmayan vatandaş) sigortalara zam yaparak kapatacaklar. 1600 liralık sigorta 1300 liraya düşecek, 300 liralık sigorta 600 liraya çıkacak. Sonuç olarak kaza yapanın suçunu kaza yapmaya suçsuz vatandaşlara pay edecekler.
Ne beklenirdi ki zaten. Aynı devlet yıllardır kaçak elektrik kullanan hırsızların faturasını namuslu vatandaşa ödetmiyor mu?
Ben ne yazmışım sen ne cevap vermişsin. Birbirinden alakasız şeyler. Düşüncemi şöyle bir örnekle açıklayayım;
Mesela dönerci işletiyorsunuz. Yarım ekmek tavuk dönerin maliyeti 1 lira siz 2 liraya satıyorsunuz. Et dönerin maliyeti 2 lira siz 4 liraya satıyorsunuz.
Devlet bir gün diyor ki "Döner ekmeğe tavan fiyatı koydum artık maliyeti kaç para olursa olsun en fazla 3 liraya satılacak. Döner fiyatları düşecek (alkışlar)"
Siz dönerci olarak ne yaparsınız? "Ne yapalım artık et dönerden daha az para kazanalım bari." mi dersiniz? Yoksa et dönerden düşen gelirinizi tavuk dönere yapacağınız zamla mı kapatırsınız?
Birkaç hafta içinde zaten sonuç ortaya çıkacak. Göreceksiniz tavan fiyatdan dolayı ucuzlayan yüksek riskli(daha önce kaza yapmış sicili kötü grup) sigortaların farkını riski düşük(sicili temiz hiç kaza yapmayan vatandaş) sigortalara zam yaparak kapatacaklar. 1600 liralık sigorta 1300 liraya düşecek, 300 liralık sigorta 600 liraya çıkacak. Sonuç olarak kaza yapanın suçunu kaza yapmaya suçsuz vatandaşlara pay edecekler.
Ne beklenirdi ki zaten. Aynı devlet yıllardır kaçak elektrik kullanan hırsızların faturasını namuslu vatandaşa ödetmiyor mu?
hiç kaza yapmamışların tavan fiyatı ayrı, kazaya karışanların tavan fiyatı ayrı. yani birinin atıyorum 300 ken diğerinin 500, en risklininde 1000 gibi.
yukarıda biri de tavan önemli değil, taban fiyat önemli demiş, sanki devletin taban diye belirlediği fiyat minimum bi tutar varmış gibi. teorik olarak taban 0 zaten, daha nereye insin? üstüne para mı versinler?
torba yasa yürürlüğe girmiş 1 nisanda ama tavan fiyatlar henüz belirlenmediğinden dolayı fiyatlarda değişiklik yok ancak 1 nisandan sonra yapılan sigortalarda ortaya çıkan tutar belirlenecek olan tavan fiyattan fazla olursa aradaki fark talep edilebilecek ama 1 temmuzdan itibaren.