mondial ençok rağbet göreni malum, parçası servisi en yaygın olan o. ayrıca 200 luk ve 14. bg ve 14 tork. 150 ligini deneme imkanım oldu motor dışında aynı sanirim 200 le. çok titreşim vardı sürüşü zevkliydi aslında, sele gidon pozisyonu vs güzeldi motor seside keza öyle ama biraz dökülmüştü motor. sahibi "nasıl abi" deyince "haliyle çıkılan krosların izini taşıyor" dedim ama genç arkadaş hiç krosa gitmediğini söyledi..

..mondial hep aynı yıllar geçti hala 1-2 yılda dağılmaya başlayan motorlar ürettiriyor. şekil hep tamam ama kalite sınıfta kalıyor. mondiali eledim. oysa ilk alternatifti.
kuba yı sağlamlık çeviklik ve arazi performansı olarak çok övmüşler nette. zamanında rks vardı ve oda kubanın yan markasıydı ve sağlamlığından kalitesinden memnun kalmıştım 150 titanikler hala çok satıyor bildiğim kadarıyla. ama 150 lik ve 11 bg. ayrıca kalıbı küçük. ön lastik diğerlerinin aksine 21 değil 19. kubanın çorum bayisini araştırdım eskisi bırakmış ve tarım aletleri satan pekte motorla alakası olmayan bir küçük esnaf almış. yedek parça da hep sorundu zaten kubada. kubayı da eledim.
lifanla ilgili bilgi çok daha az nette. ilan olarak vs de daha mütevazi. burada bir iki tamirci kardeşim çok methettiler. kalite olarak mondialden daha iyi, sağlam denildi. bulduğum yorumlarda bunu destekler nitelikteydi. ilanlardan sahipleriyle yazışma konuşma imkanım oldu özellikle sağlamlık ve yakıt konusunda çok methettiler. teknik olarak mondialle çok benzer aslında 14 bg ve 14 nm. ama lifan yaklaşık 15 kg daha hafif ve bu ona extra çeviklik, hız sağlıyor ekonomi kazandırıyor.
ebat olarak mondialden 20 cm daha uzun. 1-2 cm alçak .boyum 1.80 95 kiloyum, büyük olması motorun altımda küçük kalmaması adına artı bir nitelik. üstelikte hafif olduğu halde.
lifan bisanla ortaktı, devam ediyormu bilm. ama kalitesi belli. lifan fabrikalarını ürün yelpazesine baktım netten. araba vs de üretiyorlar.
lifanda dijital gösterge var ve viteside gösteriyor, mondial bildik zırıldayan analog gösterge, vites yok. her ikisinde de devir göstergesi yok.
titreşimin çok az olduğu yönündeydi netteki bilgiler oysa mondial cidden benim kullandığım en titreşimli motordu. vidaların gevşemesine şaşmamak gerek.
mondial ön farla ilgili çamurluğu aydınlattığı ve tasarımsal hatalı olduğu söyleniyordu. oysa lifanda far daha yukarda sorun cıkartacak gibi görünmüyordu.
maalesef lifanı test etme imkanım olamadı , birazda motorsuz kalmamak adına acele ettim ve tercihim lifandan yana oldu. elinde mevcut olan bir satıyla anlaştım dün akşam otobüse verildi ve bu sabah elimize geçti. şu ana kadar hiç binmemiş ama teorik olarak daha üstün olduğu için tercih etmiştik. sıra test etmeye ve tahminlerin tutup tutmadığını anlamaya gelmişti.
---------- Mesajlar birleştirildi - 23:45 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:53 ----------
ben motor alırken seçerken yüzümdeki tebessüme bakarım. motor iyiyse dudağımın sol ucu 3cm yukarı kayıyor gözlerim kısılıp hain sinsi bir hal alıyor. lifana cidden ilk bindiğimde bu moda girdim. aslında bu lifana has olmaktan çok hafif ve pratik bir krosa binmenin verdiği keyifti. sürekli kızdım kendime neden daha önce almadım diye. endurolarım oldu ama 150-200 kiloluk yol motorlarıydı daha çok.
lifanla bugün 40 km yaptım, çiftliğe geldim akşama doğru araziyede kısmen girmiş oldum.
torku ve hızı çok iyi, 200 cc idealmiş, eşek olacak sonuçta at değil.
sele sert ve dar uzun yola gitmez. maksimum 100 km gidilebilir.
oturuş pozisyonu diğerlerinden daha alçak, biraz enduro gibi ama gidon geniş, keyifli ve kolay kontrolu var.
hafifliği her manevrada hissediliyor. hamallık yok.
titreşim yok. çok az var. yüksek devirde bile titreşimi sorun olarak hissetmiyorsunuz, doğal bir tek silindir kıpırtısı denebilir, çok az.
süspansiyonlar yumuşak denilmişti ama belki yeni olduğundan o kadar değil ama çok sertte değil ben başarılı buldum.
motorun sesi çok yumuşak güzel çalışıyor mekanik tıkırtılar gelmiyor ama egsoz biraz arada kalmış ne tok nede sessiz. daha iyi olabilirdi.
işçilik mondialden biraz daha kaliteli ama malum japon asla değil ama bu fiyata olmasıda beklenemez. ama genel anlamda bir sağlamlık seziliyor. yani belki şasedeki kaynaklar honda kalitesinde değil ama kırılacak gibide değil. pegler manetler orta kalite ama çok kötü değiller. plastikler güzel esnek, onlar daha üst seviye.
far güzel, led stop güzel switch in fren hassasiyeti iyi ayarlanmış.
frenler tam not. honda yamahadan eksiği yok.
lastikler kros enduro karışımı bir dişe sahip 90 km hız sonrası gezinme yapıyor ama kabul edilebilir seviyede zira yol lastiği değiller.
topspeed olarak fazla yüklenmedim doğal olarak ama 110 a kolayca çıkabiliyor. beklediğimden daha iyi.
yokuş çıkarken zorlanmıyor vites kucultmuyor buna cok memnun oldum.
motor ısınınca çok stabil çalışıyor. güven uyandırıyor.
aynalar küçük pek iyi değil. ama titreşim olmadığı için zangırdama yok.
elcikleri sevmedim değiştiririm.
kalitesi, özellikle motor aksamın sağlam duruşunu, frenlerini, boyutlarını ve ergonomisini, hafifliğini, gücünü, göstergesini çok beğendim.
sele kaplamasını, gidon süngerini, elcikleri, bazı kısımlardaki boyasını, pegleri sevmedim.
yakıtı ölçmedim ama az olduğunu düşünüyorum.
genel anlamda çok tatmin oldum ilk gün için. umarım ilerleyen zamanda fikrim değişmez. olanı biteni yazmaya devam edeceğim.
editlemiyorum, yazım ve anlam hataları için özür.
---------- Mesajlar birleştirildi - 23:59 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:45 ----------
Arkadaşlar seri yazdım mesajları sonradan gördüm ilginize çok teşekkürler. topik dışı bir konu diye fazla irdelemedim yarattığım hayatın detaylarını ama kısaca bıraktım ve kaçtım diyorum..

..herkes erteliyor ya da hayal kuruyor. ben yaptım...hahhahahaaa...serde manyaklık var. yaş oldu 48 bi öğrenemedim sabah sekiz akşam beş yılda bir hafta tatil modunda yaşayabilmeyi. uzun hikaye...

..ama yapın abi...hayat 1adet..her yıl o bir tek hayattan gidiyor..daha ne deyim..100 baş koyin kuzu...60 kaz ve yumurtluyor..30 tavuk...10 dönüm...arkam dağ..önüm vadi...köy merkezine 1 km şehre 20 km. yol elektrik su ve HAVA mevcut.