Yanlışınız var o enduro diye bahsettiğiniz motorlar adventure motorlardır. Bu sınıfta BMW GS, Triump Tiger, Yamaha Tenere vs. vs. bulunur.
Enduro-Motocross farkı için KTM firmasından örnek vermek gerekirse de 250 EXC(2 zamanlı), 250 EXC-F(4 zamanlı) enduro motordur. Tabiri caizse safkan endurodur. 250 SX(2 zamanlı), 250 SX-F(4 zamanlı) ise motocrosstur. Bu iki motor arasında süspansiyon, ağırlık vs. bir çok farklılık bulunur. 2 zamanlı da 4 zamanlı da olabilir. KTM, Husqvarna, Husaberg, Beta, Gas Gas, Sherco gibi firmalar spesyal enduro ve motocross üretmektedir. Honda CRF, Kawasaki KLX ve Yamaha WR ise dual-sport makinelerdir.
artık bu motorsiklet dünyasında sapla saman karışmaya başladı insanlar çok şeyleri farklı şeylerle sentezleme çabası içinde.. sizin için demiyorum ama bu böyle..
şimdi yukarda yazdıklarınız doğru ama yanlış...
doğru kısmı şudur harbi endurolar esasen cross motorlardır esasen cross diye bir segment yoktur cross moto cross yarışlarının kısaltmasından gelmişdir esasen bu yarışlarda yarışan motorlar endurodur zaten enduroda endurance dayanıklılık anlamından gelir.. esasen cross diye bir segment yok yarışın adıdır cross.. ama gelde şimdi bunu 50 yıllık dünyada oturmuş terimleri değiştir.. değişmez cross artık bir segment oldu..
motorsiklet dünyasında temel olan segmentler bellidir.. moped,scooter,cross,chopper,naked,commuter,super sport,touring,enduro ve son yeni nesil eklenen klassmana elektrikli..
dünyada bir segment kayması oluşdu cross motor segment listesine girince harbi cross olan endurolar onroad tipi hafif arazi koşullarında ilerleyen kaslı yüksek hacimli yere yakın abilerine denilmeye başlandı..
neyse yukarda yazdığın motorların hepsi şu an için enduro.. inanmıyorsan o motorların sahibi olarak internete herhangi bir siteye yerli yabancı satışa koy motorunu adventure diye bir segment göremessin ya endurodan koyucaksın satışa yada zaten koyabiliceğin başka bir segment yok.. touringden falan koyarsın..
sizin dediğiniz bütün motorları adamlar enduro segmentine koymuş.. zaten olması gerekende o..
https://www.motorcular.com/tr/hit-motosikletler/en-iyi-enduro-motosikletler/8
Yanlış olduğunuz yer ise şudur şimdi adventure dediğiniz motorlar bir terimdir segment değil .. bunu karıştırmayalım. nasılki super sport motorlara racing deniliyor enduro bazı tourer motorlarada adventure deniliyor.. adventure bir deyim bir terim dir türkiyede fazlada kullanan yoktur. advanture terimini türkçesi macera demek işte bilmeyene.. macera motoru anlamında..
yani bu kavram kargaşaları 50 sayfa yazılır gene bir sonu olmaz.. kabaca enduroda belli touring de belli super touringde belli trial de belli cross da belli supermoto da belli.. artık segmentler modeller dünya genelinde oturmuş turumda.. amerikayıda yeniden keşfetmeye gerek yok.
o kadar çok ara sınıflar varki cafe racerlar,retrolar,dual purposelar,old schoolu,dirt bike,intro bike,sport unclade bu liste uzar uzar gider.. enduronun bile maxi si var v.b .. neyse bu saatten sonra gs e tenereye africatwine kimse adventure demek endurodur motorcuya git sor enduro der sokakdaki 10 kişiye sor 9 u enduro der kimse abi bu adventure demez..
fazla terimsel kağıt üstünde takılmamak lazım .. yıllarca bu forumlarda yok cruiser nedir chopper nedir gibi bana göre saçma sapan tartışmalar yapıldı biri fabrika üretmiymişde biri custom mışda.. ikisini yan yana koy 10 farkı sor kimse söylemeyemez. bana göre ha chopper ha cruiser aynı şey.. halada yoldaki 10 insandan 9 u chopper der cruiser motor gördümü dilleri alışmış çünkü kanıksamışlar..
bende vn900 vardı vulcan nereye gitsem abi bu chopper dimi çok güzel ben çok beğeniyorum gibi insanlar sohbet ediyordu şimdi ben herkesi ömrümden 20 dakikaları çalıp bak güzel kardeşim bu motor fabrikasyon üretim aslen chopper değil cruiser chopperlar custom üretimler dir tabii customıda anlatmak gerekir nedir ne değildir

hatta bir chopper tarihine girmek gerekir 2.dünya savaşına kadar gidip

) ..
bunlamı uğraşıcaz terimlerde çok takılmamak lazım.. terimler içinde boğulmamak lazım..
iyi akşamlar.