Bajaj Boxer 150 İçin Devir Kesici Ayarını Düşürme

Bir abimiz bana: "Boxer sağlam motor, düşük hızlarda kullanılırsa motor ve şanzuman arızası olmadan 3 nesil bile kullanabilir." demişti. Bilmem doğru, bilmem yanlış. Benim de amacım bu. Bilen bilir eski Jawalar vardır, hala ayaktalar. Onlar gibi motorumu satmadan, yıllarca kullanmak istiyorum.
Bunun için de motorun yorulmaması, hırpalanmadan kullanılması lazım. Motoru yormamam için yüksek devirlere çıkmamam gerekiyor haliyle.
Ben de düşündüm ki -Boxer'ın devir kesici ayarlarını oynasam da motor son vitesle 80 km/h hızını geçemese. Kesiciye düşük devirde girse.-Bu dediğim mümkün mü beyler. Ustalara sesleniyorum, olabilir mi?
Kesicinin ayarlarıyla nasıl oynarız?
Kesici ayarlanabilir bir şey mi?
Yazılımı mı var? Yoksa mekanik bir parça mı?
Olmaz ise kesiciyi başka bir motorun kesicisiyle değiştirsem olur mu? Mesela 100cc motorların kesicisini kullanabilir miyim?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Sevgili Kardeşim,

En iyi ve en verimli çalışan kesici sağ bileğindir. İlave ekipmana ihtiyacın yok. Ayrıca bir motosikleti öldürmenin en kolay yolu onu düşük devirler ile ilerlemeye zorlamaktır. İlerlemekte zorlanan motoru gazı açarak düşük devirde zorlamak yerine bir veya iki alt vitese alıp yüksek devirde ilerletmek motorun ömrünü kat kat uzatacaktır.

Üreticinin koyduğu devir kesici , verimli devirler çevirmene müsaade ederken , motorunun yıpranmasına sebep olabilecek devirlere ulaşmasını engelleyen bir sistemdir. Ayarları ile oynamana gerek yok. İzin verilen devirlerde gönül rahatlığı ile kullan .

Zamanında bakımlarını yapar , yağ değişimlerine özen gösterirsen motorun uzun süreler sana hizmet edecektir.

Sevgilerimle

Teşekkür ederim hocam. Doğru demişsiniz ama. boxer zaten bir hız motoru değil. Pedalı çevirdiğimde zaten hızlanamıyor. Boxer kullanıcılarının çoğu torku için seviyor motorunu. Benim de amacım bu torktan yararlanarak en uygun ekonomik devirde motoru kesiciye ayarlamak. Şöyle açayım konuyu. Motorsıkletimiz düşük devirde yüksek tork üreten bir motora sahip. 3500-4000 devirde maksimum torkuna ulaşıyor. Son vitesi 4.viteste bu devirdeki hızı 65-70 km/h. Biraz da güç payı vererek ben kesiciyi 4500-4800 d/dk dolaylarında sınırlamak istiyorum. Tahminim motorun en yüksek torka ulaştığı devirde motor hiç zorlanmadan ilerleyecektir. Hem de bu devir aralığında yakıt sarfiyatım %15-20 arası azalacaktır.
Yapı olarak kolay gaza gelebilen biri olduğumdan önüme bir cbf dek gelirse hemen yüklenirim bileğe, son devirde kapışmaya başlarım. Yani bilek kontrolüm de yoktur. İradem yarış konularında beni yarı yolda bırakıyor. Ve motorun canını çıkarıyorum. :D O yüzden verdiğiniz tavsiyeye uyamadyacağımı belirterek özür dilerim hocam.

Benim bu işi mekanikle veya elektronikle çözmem gerekir. Hem bu devir kesici meselesini merak edenler için bir bilgilendirme yazısı da çıkabilir ortaya.

Cevaplarınızı bekliyorum.

---------- Mesajlar birleştirildi - 02:11 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:06 ----------

Araştırırken şunu buldum. Röle ile motorun devrini düşürüyor. Ama istediğim buradaki sistemdeki gibi bişey değil. Burada bir devir sınırlama durumu yok. Gaz pedalını hızla çevirdiğinde anlık devri yükseliyor ve röle araya girerek bir anda devri düşürüyor. Bu trafikte sıkıntı yaşatabilir. Aniden secdeye gitme durumu olabilir. Bu sistemde bir sınır da yok. İstediğim bu değil.

https://www.youtube.com/watch?v=JhWa54C-jJs&feature=youtu.be

---------- Mesajlar birleştirildi - 02:17 ---------- bir önceki mesaj zamanı 02:11 ----------

Motorun normal sürüşteki devir sayıları ile ilgili kafanızın karıştığını düşünüyorum. Bu motorun 3500-4000 devirde maksimum torkunu vermesi mümkün değil. Zaten maksimum tork 4500 devir denmiş. Ben 144cc motordan 12 beygir çıkarttılarsa maksimum tork devrinin 6000-6500 devirlerde olacağını düşünüyorum. Maksimum tork devri 4500 olsaydı bu motor 10 beygirlik olurdu. Motorda devir kesiciyi yok, devir kesici de yapmaya çalışıp elektrik tesisatının orjinalliğini bozmayın. 1. vitesin çekişi çok geliyosa arka dişliyi küçültebilirsiniz. Yapanlar var. Devir kesici ile motorun ivmesi düşürülmez zaten.

Bunların hiç birine gerek yok kardeşim, o devir göstergesinin üstüne kapat görme, sonrası kulak ve sağ bileğe kalmış. Sesi dinle, sağ bileği ona göre ayarla, bakımını zamanında yap, uzun yıllar bin.

Düzeltme yapayım.
Mengu16. Aklımda yanlış kalmış. Doğru, 4500 devirde maksimum torka ulaşıyor.

Maksimum Net Güç : 12 ps 7500 dev/dk
Maksimum Net Tork : 12,26 Nm 4500 dev/dk

Ben de 4600-4750 devire kesici koyup daha üst devirlere çıkmasını engelleyeceğim. Bir 150liğin (mesela cbf'nin) beynini devreye ekleyerek devir kesicisi yapmayı planlıyorum.

Dişli değişiminin motorun hırpalanmasını önleyeceğini düşünmüyorum. Neticede arka tekere daha küçük bir dişli koysak tork düşer, hız artar ve motor, bu hızı karşılamak için daha çok güç takviyesi yapması gerekeceğinden daha fazla hırpalanır. Daha büyük bir dişliyi koysak; hız düşer,tork artar ama yine de 7500 devire çıkarılabilir. Çünkü bir sınırlayıcı yok.

Yani piston dakikada 7500 kez iner çıkar. Bu da saniyede 125 kez inmesi çıkması demek. Bir insan saniyede 4'e kadar zor sayarken, veyahut saniyede çok seri bir şekilde bile en fazla 5 adım atabiliyorken; bir piston saniyede 125 kez aşağı yönde kuvvet uyguluyor, 125 kez yukarı yönde atalet uyguluyor. Siz benden daha iyi bilirsiniz ki bu da pistonu, piston kolunu, krank milini, eksantrik milini ve bunlara bağlı rulmanları oluşan ataletle zorluyor, tekmeliyor. Bir 'ince' çelik parçasına 125 kez çekiçle vursan yamuk yumuk birşey olur. Bu da öyle birşey.

Tabi ki bu parçalar özel karbonlu çelik alaşımları ve alüminyum alaşımlar özel üretiliyor ama yine de ömrü kısaltacak bir devirden bahsediyoruz.
Kısa vadede sorun oluşturmaz ama uzun vadede parça değişim sıklığını artırır. Blok da zarar görürse o motoru elden çıkarmak bile gerekebilir.

Benim esas amacım böyle bir projenin yapılabileceğini göstermek. Yoksa motorun parçaları da uygun fiyatlı, istediğim zaman değişebilirim, olmadı 2.el piyasası iyi seyrediyor, satıp yenisini de alabilirim. O konuda sıkıntı yok. Sadece boxer için değil. Mesela bir TT Motor veya Harley alsam ve motoru hırpalanmasın istesem başvuracağım metod yine bu metod, kesici ayarılarını değiştirmek gibi bir yöntem. Önemli olan bunun yapılabilirliliğini göstermek.

Şimdi SANİYEDE 125 devir yapan bir pistonu, krankı; devir kesici sistem ile dakikada 4700 devirle sınırlasam, pistun krank vs saniyede 80 devire düşer ve YÜZDE 36 daha az hırpalanır. Bu da 4 kat daha uzun ömürlü parçalar demek.

İyice abartsam ve maksimum torku verdiği devir olan 4500 devirde sınırlasam, saniyede 75 devir eder ki - 5,5 kat daha uzun ömürlü parçalar demek.-

Umarım anlatabilmişimdir.

Bu konuda "EVET BU PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRMEN ŞÖYLE ŞÖYLE MÜMKÜN" diyen arkadaşlar varsa bekliyorum.
.

Son düzenleme:
Düzeltme yapayım.
Mengu16. Aklımda yanlış kalmış. Doğru, 4500 devirde maksimum torka ulaşıyor.

Maksimum Net Güç : 12 ps 7500 dev/dk
Maksimum Net Tork : 12,26 Nm 4500 dev/dk

Ben de 4600-4750 devire kesici koyup daha üst devirlere çıkmasını engelleyeceğim. Bir 150liğin (mesela cbf'nin) beynini devreye ekleyerek devir kesicisi yapmayı planlıyorum.

Dişli değişiminin motorun hırpalanmasını önleyeceğini düşünmüyorum. Neticede arka tekere daha küçük bir dişli koysak tork düşer, hız artar ve motor, bu hızı karşılamak için daha çok güç takviyesi yapması gerekeceğinden daha fazla hırpalanır. Daha büyük bir dişliyi koysak; hız düşer,tork artar ama yine de 7500 devire çıkarılabilir. Çünkü bir sınırlayıcı yok.

Yani piston dakikada 7500 kez iner çıkar. Bu da saniyede 125 kez inmesi çıkması demek. Bir insan saniyede 4'e kadar zor sayarken, veyahut saniyede çok seri bir şekilde bile en fazla 5 adım atabiliyorken; bir piston saniyede 125 kez aşağı yönde kuvvet uyguluyor, 125 kez yukarı yönde atalet uyguluyor. Siz benden daha iyi bilirsiniz ki bu da pistonu, piston kolunu, krank milini, eksantrik milini ve bunlara bağlı rulmanları oluşan ataletle zorluyor, tekmeliyor. Bir 'ince' çelik parçasına 125 kez çekiçle vursan yamuk yumuk birşey olur. Bu da öyle birşey.

Tabi ki bu parçalar özel karbonlu çelik alaşımları ve alüminyum alaşımlar özel üretiliyor ama yine de ömrü kısaltacak bir devirden bahsediyoruz.
Kısa vadede sorun oluşturmaz ama uzun vadede parça değişim sıklığını artırır. Blok da zarar görürse o motoru elden çıkarmak bile gerekebilir.

Benim esas amacım böyle bir projenin yapılabileceğini göstermek. Yoksa motorun parçaları da uygun fiyatlı, istediğim zaman değişebilirim, olmadı 2.el piyasası iyi seyrediyor, satıp yenisini de alabilirim. O konuda sıkıntı yok. Sadece boxer için değil. Mesela bir TT Motor veya Harley alsam ve motoru hırpalanmasın istesem başvuracağım metod yine bu metod, kesici ayarılarını değiştirmek gibi bir yöntem. Önemli olan bunun yapılabilirliliğini göstermek.

Şimdi SANİYEDE 125 devir yapan bir pistonu, krankı; devir kesici sistem ile dakikada 4700 devirle sınırlasam, pistun krank vs saniyede 80 devire düşer ve YÜZDE 36 daha az hırpalanır. Bu da 4 kat daha uzun ömürlü parçalar demek.

İyice abartsam ve maksimum torku verdiği devir olan 4500 devirde sınırlasam, saniyede 75 devir eder ki - 5,5 kat daha uzun ömürlü parçalar demek.-

Umarım anlatabilmişimdir.

Bu konuda "EVET BU PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRMEN ŞÖYLE ŞÖYLE MÜMKÜN" diyen arkadaşlar varsa bekliyorum.
.
50km hızı geçmeyin isteğiniz gerçekleşir. Devir sayacı bile olmayan motora devir kesici yapmak anlamsız. Devir kesicilerin çalışma tarzını da bilmiyorsunuz sanırım. Motor kesici devrinde sallanır durur. O hızda sabitlenip kalmayacak yani. Rahatsız edecek. Ek olarak 150cc'lik bir motorun 5000 devir altında çalışırken yokuş çıkması hem çok zor hem de motora zararlı.

Sevgili Kardeşim,

En iyi ve en verimli çalışan kesici sağ bileğindir. İlave ekipmana ihtiyacın yok. Ayrıca bir motosikleti öldürmenin en kolay yolu onu düşük devirler ile ilerlemeye zorlamaktır. İlerlemekte zorlanan motoru gazı açarak düşük devirde zorlamak yerine bir veya iki alt vitese alıp yüksek devirde ilerletmek motorun ömrünü kat kat uzatacaktır.

Üreticinin koyduğu devir kesici , verimli devirler çevirmene müsaade ederken , motorunun yıpranmasına sebep olabilecek devirlere ulaşmasını engelleyen bir sistemdir. Ayarları ile oynamana gerek yok. İzin verilen devirlerde gönül rahatlığı ile kullan .

Zamanında bakımlarını yapar , yağ değişimlerine özen gösterirsen motorun uzun süreler sana hizmet edecektir.

Sevgilerimle

Burda da söylenmiş yapmak istediğiniz şeyin motora yarardan çok zarar getireceği.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar