A ehliyet sınavını 24 Eylül 2016 günü geçtim. Öncesinde de 125CC'den başlayarak, Suzuki Vstrom (650 CC)'a kadar çeşitli motosikletlerde - asla ve asla eğitim almadım- pratik yapma (!) fırsatım oldu. Daha önceden gelen herhangi bir motosiklet deneyimim yok. Sadece aktif bisikletçi olduğumu ve uzun yıllardır vitesli otomobil kullandığımı öğrendikleri anda "tamam abi yaa, sen yaparsın" deyip, sahaya yolladılar. Ancak haklarını yememek gerekir ki, tüm derslerimiz dolu dolu, 1 dakika bile erken bırakmadan geçti.
Ancak benim devam ettiğim motosiklet kursunun işlev ve yapısına (bilmiyorum hepsi öylemidir) bir anlam veremedim. Kurs boyunca neredeye hiç teorik bilgi verilmedi. Derslerde söyledikleri 3-5 kelime bilgiyi de zaten ben kursa başlamadan önce izlediğim binlerce yerli ve dış kaynaklı videolardan öğrenmiştim. Kursa devam ettiğimiz sürece, sadece kendi kendimize motosiklet kullanma becerimizi geliştirebilmemiz adına bize motosiklet ve yer tahsis edilmiş oldu. Başımızda bulunan hoca (2 dersten sonra "hocam" diye hitap etmeyi de bıraktım zaten) sadece motosikletlerin emanet edildiği bir çalışan gibi, makinalara ve bizlere göz kulak olmaktan başka pek fazla bir şey yapmadı. Eğitim sahasında da en basit bir ilk yardım, acil müdahale çantası vs. yoktu. Yanılmıyorsam 3. derste sağa viraj alırken düştüm ve sol bileğim sol ayaklığa çarptı ve orada o anda şişti. Şiş bölgenin üzerine koyacak bir parça buz bile bulamadık.
Maalesef, ülkemizde kanun bazında bir takım değişiklikler olsa bile, ehliyet edindirme konusunda uygulamada herşey aynı hamam aynı tas.
Herkese iyi forumlar / Sevgiler.