Bilmeyenler için rodaj nasıl yapılırın cevabı

hocam orada bu sorularınızın hepsinin cevabı var aslında.
burada sekmanların uygun oturması için olan anlatmış ve bu işlemi 50 km yaptıktan sonra rodaj yağını yine rodaj yağı ile değiştirip rodaja devam edin denmiş. şanzımandaki parçaların uyumu için yorumu da var. motor ömrünü de uzatacağını söylüyor.

katıldığım nokta motor üreticileri neden bunu önermiyor o zaman demişsiniz siz de. aynısını adam da diyor, elimdeki veriler gerçek neden firmalar bu şekilde öneriyor diye.

bildiğim en ayrıntılı rodaj anlatımı (kullanım kitapçığına göre tabii) triumphta. o da 1500 km boyunca kademeli olarak arttırtıyor devri.
hiçbiri böylesine ayrıntılı değil.
hatta aslen AEA şehir içinde devir sürekli oynayacak şekilde yapın diyor, kitapçıklarda şu devri aşmayın dışında bir yazı göremiyoruz bile.
ki düşününce AEA'nın anlattığı da bu sitedekiyle aynı kapıya varıyor olabilir.

yazısı boyunca çelişen bir şey göremedim ben doğrusu.

sadece bahsettiği gibi ani gaz aç-kapa kullanımının oluşturacağı basınç gerçekten sekmanları silindire tamamen oturtuyor mu gerçekten.
hoş resimlerle kendi yöntemi ve kullanım kılavuzu ile rodajlanan iki motorun pistonlarını göstermiş de.

ben ustadan falan da değil direk bu yapıyı iyi bilen makine mühendislerinden güzel bir cevap bekliyorum şahsen.

dostum makina muhendisiyim fakat bu konu muhendislikten ziyade expert olma bilinciyle alakali. usta demiyorum kesinlikle yanlis anlasilmasin. isin --experti-feristahi-- ingilizce de olsa fransizca da olsa dili yoksa bili sozlukten bakar okur. yani biraz kafa yormak gerekir.

""kitapciga gore rodaji herkes biliyor zaten . otorrite olusturan sitelerdee gereken aciklamalar yapilmis ve otoriteler buna gore islem yapiyor. turkiyede kac kisi demiyorum kac performane tuner vardir ve biliyodur tartisilir.

kitapcik ilk 50 km de yag ve filtresi degistirilmelidir demez.
ilk 10 kilometre 1/3 aciklik ani cikis gaz ile devir gostergesi max %30 a cikin ve inin demez. ciktiktan sonra gaz ani birakilir motor kompresyonu ile devir dusurulur
10-20km ler 1/3 gaz devir gostergesi %40 a cikin demez
20-30km ler 1/2 ani gaz %60 rpm demez.
.....
50 km yag ve yag filtre degisimi.
.......
.......
.......
seklinde gider.

derseniz ki ben kullanma klavuzuna uyarim yetkili servise 1000 1500 kmde parami verir mukemmel hizmet alirim garantimi devam ettiririm sizin bileceginiz istir.

sonucta kompresyonunuz motor gucunuz vs fabrika toleranslari degerlerinde olur. diyelimki katalog degeri 50 olsun +-5 tolerans denir.
45 olur normal denir sonra 1-2 beygir icin neler yapilir kac para harcanir. ama 55 e direk rodaj ile ulasmak ve yag yakmamak kompresyon kayipsiz bir motor olusturmak mumkundur.

ayrica dyno bosta donen bi mekanizma degil, cekis direnci yuk altinda olur , yuk altinda olmadan rodaj olmaz, sanki standard duz bir yolda gibi. yani rodajda romork takilmaz. yada yokus asagi/ yukari yapilmaz.

mineral yag kullanilir. 2000-2500 km den sonra istediginz kalitede full sentetik konur.( kaynaklarda 1500 mil sonrasi sentetik deniyor.)

eger bu sekilde rodaj tamamlanmissa motorunuz az yakar toleransdaki max gucu verir ve daha uzun omurlu olur.

isi bilmeyen sert rodajdan sunu anlar araci alir almaz dip gaz acip surmek anlar ona da bise diyemeyiz . ""

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Ben babamın yöntemi ile yaptım 4 motorumun rodajınıda ,
motor orta sehpaya alınır 10 dk kadar rölantide çalışır ,ön fren sıkılır , 1. vitese atılır 3.500 devire kadar gaz verilir bırakılır 2. vitese atılır ,3-4-5-6 4000 devri geçmeyecek şekilde bi 20 dk yüksüz orta sehpada çalıştırılır.

Sehpadan indirilir yine 4.000 devri geçmeyecek şekilde tüm viteslerde 10 dk tur atılır , eve dönülür yağ boşaltılır , yağ filtresi yenilenir, tekrar mineral yağ konur ve kitapçıkta yazan rutin rodaj işlemine başlanır. Çok bi para tutmaz ama ilk başta kopacak sallantıda parçaların bilmemkaç kilometre bloğun içinde gezmesine yada yağ filtresini filtremesine izin vermeden erken temizlik yapmak mantıklı gelmişti ,halada geliyor valla.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
yaa ne kadar düşünceli konuşmayı bilmeyen birisin sende türkçe ye çevir o zaman gölgen olsun çevirebilsem zaten çeviririm. Ayrıca otomobil motoru buharlı motor mu

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:21 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:04 ----------

ingilizce olan linki ing.si iyi olan biri çevirir diye koydum çevirisini zamanın da okumuştum çok güzel bir test olmuş

Türkçe kaynakların suyumu çıktı?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar