İstanbulda 5 sene tecrübeli mühendise: '1300TL'ye 6 ay çalışıver, sonra bakarız.' cümlesi kuruluyorsa herkesin yönetici olup en azından karnını doyuracak kadar para kazanmak istemesi kadar doğal birşey yok.
Bunu söyleyen sözüm ona kıçımın çok bilmiş CEO'ları söyleyin bakalım İstanbul'da 1300TL'ye nasıl yaşanır?
Şimdiki aklım olsa berber çırağı olurdum liseye bile gitmezdim.3 senede kalfa,5 senede usta olunur. Küçük sermaye ile dükkan açar Miss gibi takılır en az 3x asgari ücret kazanırdım.
İşin başında EGO gelior.
Okulu bitirip şantiyeye gelen mühendis arkadaşlarımız babası yaşındaki ustabaşı/formen/tekniker arkadaşlara ismi ile hitabedebilme cürretini utanmadan sıkılmadan gösterebiliyorken kendisinede bey dedirmek konusunda çok becerikliler. Üretebildikleri de tabiki koca bir sıfır. Sonraki 5 yılda saygı göstermediği insanlardan öğrenecek herşeyi.
EGOlarımızdan kurtulursak sanki biraz daha kolay olur gibi geliyor bana.
Ülke olarak okul biter para gelmeye başlar sanıyor olmamız.
Yani üniversiteyi bitirince masabaşı temiz ve dolgun maaşlı bir iş hazır bekliyor ya.
Aşağıdaki yorumu yazan arkadaşımız da durumu bu şekilde değerlendirmesinden anlayabiliriz.
1300 TL ve daha aşağısına insanlar yaşayabiliyor veya yaşayamıyor. Kişinin eğitim seviyesi yaşayabilme şartlarında etkili değildir. Hiçbir üni bitirmeyen Düne kadar 800 TL maaşla çalışıp, yaşayıp, çocuklarını okutan adam birçok insan var bu ülkede. Üni bitirip o paraya yaşayamıyorsan gidip o kişilerden ders almanı tavsiye ederim.
Sürücü belgesi olup da araç kullanamayanlara deriz ya " Ehliyetini koltuğun üstüne koy o kullansın "
İşveren gözüylede baktığımızda aynı sonuç ortaya çıkar. Diploma hiçbirşey üretmez.
Diploma konusunda iddialı olan arkadaşlar bana MİMAR SİNAN ın hangi Üni den diploma aldığını söylemesini rica ediyorum.
İşin başında EGO gelior.
Okulu bitirip şantiyeye gelen mühendis arkadaşlarımız babası yaşındaki ustabaşı/formen/tekniker arkadaşlara ismi ile hitabedebilme cürretini utanmadan sıkılmadan gösterebiliyorken kendisinede bey dedirmek konusunda çok becerikliler. Üretebildikleri de tabiki koca bir sıfır. Sonraki 5 yılda saygı göstermediği insanlardan öğrenecek herşeyi.
EGOlarımızdan kurtulursak sanki biraz daha kolay olur gibi geliyor bana.
Şimdiki aklım olsa berber çırağı olurdum liseye bile gitmezdim.3 senede kalfa,5 senede usta olunur. Küçük sermaye ile dükkan açar Miss gibi takılır en az 3x asgari ücret kazanırdım.
Bende sana sahibinden.com'a girip İstanbulda ev kiralarına bakmanı tavsiye ederim. Sen bilmezsin barınmak insanın temel ihtiyacıdır.
Seni belliki okumuş insanlar çok ezmiş, ondan böyle yazmışsın. Git 800TL'ye yaşayanlardan ders al diyeceğine, vatandaşı sömüren kapitalisti öveceğine, milletin yaşam standartlarını nasıl iyileştiririm, pastayı nasıl daha eşit dağıtırım diye uğraşmanı tavsiye ederim ben sana.
Sen bilmezsin mühendis fiziksel becerilerini kullanan adam değildir.
Mühendis cıvatanın olması gereken sınıfını söyler, çapını boyunu söyler, ne kadar sıkılacağını söyler. Zihinsel becerilerini kullanır. O cıvatayı alıp yerine yerleştirip sıkmaz. Onu işçi yapar.
Dünyada bu böyledir.
Yazdıklarını birkaç defa okudum. Sen gerçekten, kendini ezik olarak görüyorsun.
Sana Türkçe de öğreteyim madem yazıyorum. Tavsiye, öğüt iyi şeyler için verilir. 800TL'ye çalış çocuk okut diye tavsiye verilmez, buna beddua, lanet okuma denir.
yanımda iktisat univ ogrenicisi 2. dınıf bir cocuk calışıyor, ailesi "awesomee butun yaz boyunca ps oynacak meslek ogretirmisin?" dediler..
Dedim ki, çocugu gönderin bi konuşayım siz istiyorsunu ama o istiyor mu? Geldi konuştuk.. İstiyorum abla yaparım ben dedi..
bütünlemelerine denk geldi bizim yogun işler, sınavlarından 2 3 saat önce cık dedim, dersler önemli öncelik okuycaksın,
O arada ofisin bir bolum işini yapan eleman ben ayrılıyorum dedi, bende bu cocuga dedim ki onun yaptıgını yapabilir misin?
Dedi abla yaparım, başladık ogretmeye, 3 ayda zehir gibi iş yapıyor...
ustelik devletin işbaşı programına aldırdım.. asgari maaşını devlet veriyor..
Öğrenci arkadaşlarım, işbaşı programını araştırın, işverenin karşısına gidin ve size hiç bir maliyetim olmayacak çalışmak istiyorum diyin, bu şekilde işe alınan hevesli pırıl pırıl ogrenciler var.. okuyun univ mezunu mutlaka olun, devlet 4 yıllık okuma zorunlugu bilmem ne işiiçin zart diye yasa çıkartır öncelikle diploma işini halledin, ama lutfen çalışın bir yandan.. evde olmanın kimseye faydası yok, iş yok diyene de, dediğim gibi etrafınızda patron olan, işveren olan insanlara bu programı söyleyin, araştırın.. faydalı olacaktır..