http://www.motosiklet.net/forum/moto-sohbet/167289-eski-model-ve-yuksek-kilometreli-motor-alirken-nelere-dikkat-etmeliyiz-almalimiyiz.html
Güzel kardeşim benim bütçem 20 ila 24 arası değişmekte. Kısmetse bu ay sonunda bir motor alıyorum eğer motor almaya gittiğimde alıcağım 2 ci el motorlarda sorun çıkarsa bol bol alternatiflerim var hepsinle oturup konuştum anlaştım.
Almak istediğim motor Yamaha R6 olmasa bile 600rr almak istiyorum kısara 600lük ss makina arıyorum. Yalnız 20-24 bin tlye 2008 model makinalar bulabiliyorum max ve bu makinaların %95'nin kmsi düşürülmüş durumda. Benim şu anki motorum 3 cü olması lazım ve 1 küsür yıldır kullanıyorum 25 bin kmyi geçtim ve bu kmleri uzun yolda değil (hiç çıkmadım bu motorumla) şehir içinde yaptım, adamlar benim gezdiğim kadar 10 yıl içinde gezdiklerini hiç ve hiç sanmıyorum. 2005-2008 model 10 yıllık motorlar 40 binde. Yahu 40 bin nedir ki? 2 yılda ben her gün sürsem çok rahat yaparım 80 bin falan.
Böyle motorların kmleri gerçek değil, adamın fz8'i var oturdum baya konuştuk 33 binde. 2012 model makina 33 olabilir ama 2008 model olamaz yada 2005.
En az 50 bin kmdedir o motorlar, senin linkini attığın motorda 100 bin km'den aşağıya değildir. Teli çıkartıp sürüyorlar km az diye yutturuyorlar.
Böyle eski makinalar alıyorsan işin yaştır çünkü ağır bakımları min 2 bin tlden başlıyor. Bir sorun çıkartsa 4-5 bini gözden çıkartacaksın.
Yani ben alıyım kafam rahat yağ koyup gezerim diye düşünme öyle bir dünya yok, böyle bir motor alıyorsan her türlü deli gibi bakımlara para harcamak zorundasın.
Ve şöyle bir durum var ss makinalar çok fazla devir çevirir o yüzden motoru çok rahat belli bir kmden sonra yersin, bu yüzden ss makinalarda max 3 max 15 bin kmde alman gerekiyor yani söylediğin bütçeye adam akıllı bir ss makina bulman %1 şans gibi diyebilirim.
Ya böyle aile dostun olucak hiç aksatmadan tüm bakımların vs serviste kayıtlı yaptırmış kazasız belasız bulman lazım oda çok çok zor.
Yani o paraya sen ilanda ki motoru al allah canımı alsın üzerine daha o kadar paranın 2 katını ödersin 1-2 yıl içinde.
Yüksek km motor almak sorun değil, sadece o motora bakabilen düzgün bir kişiyi bulmak zor. Ben buldum ve alıcam hatta 3 farklı motorda buldum.
R6 ve CBR600rr bulamazsam eğer benim bulduğum gibi satan kişiler kesin alıcağım motorlar şunlar;
Z750
FZ8
MT07
Olucaktır ve oturup düşündüğümde hiç biri beni pişman etmeyecek keşke şunu alsaydım demeyeceğim motorlar.
Yüksek kmden eski model olmasından insanların korkusu o makinalara adam akıllı bakılmamasıdır, 100 bin kmde r6 da var r1'de var saat gibi.
Hiç bir bakımını aksatmadan muahammet ustada değilde yetkili servis kayıtlı yaptırılmış bir racing'i eskpertiz yaptırarak onay gelirse alabilirsin eğer hiç bir kazası yoksa.
Çünkü bu makinalar 15-20 bin devir çeviriyor ve bazı apaçiler 2 vitesle türkiye turu yapıyorlar o yüzden motor içten içe o kadar zorlanmaktan bitiyorlar.
Motora anahtar deymiş olanları al, motora anahtar hiç dokunmadı diyenden uzak dur o motor açıldığında çok pis şeylerle karşılaşabilirsin.
Yüksek kmli eski motor alıyorsan ki bu motorlar genelde Büyük cc'dir, çoğunda parça sıkıntısı olabiliyor ve en büyük sorun fiyattır büyük bakımlar yani ağır bakımlar 2 bin ile 4 bin arası değişmekte.
Murat abim Fz8'ini 25 binde ağır bakıma soktu, triger kayışı bujiler ıvırtı zıvırtı yağ şu bu o derken 2500tl ödedi.
Bu paralar hep cebinde olacak yada o kmlere yaklaşmadan paranı toplamaya başlayacaksın ve ülkenin şu anda bize verdiği asgari ücretlerle böyle motorların altından kalkılmaz.
o fiyatlara başka motor al.