Krenaj mı, grenaj mı, kalenaj mı doğrusu nedir?

Şimdi bir çoğunuz tabii ki grenaj diyecek ama acaba öyle mi? Örneğin Suzuki kitapçığında krenaj diyor Yamaha isa internet sitesinde kalenaj ve daha niceleri. Peki ama doğrusu ne? Hodri meydan..

Bu arada dün AHL deki hain saldırıyı kınıyor, hayatını kaybedenlere rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum.

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Carénage ::xicon_ev

Karenaj doğrusu. Araştırıp bu sonuca varmıştım. Orjinal kelimeye bakın.

Google çeviriye "carénage" yazınca "kaplama" kelimesi çıkıyor. Biz kaplama kelimesini başka anlamda kullanıyoruz.Türk dil kurumu kaplama kelimesini "bir şeyin dışına süsleme veya koruma amacıyla geçirilen başka maddeden kat" olarak tanımlamış.Buradaki şey motosiklet oluyor herhalde.Yani motorun çıplak gövdesi, şasisi.Şasi demişken bu kelieme de fransızcadan dilimize uyarlanmış, orjinali "châssis".

Google'ın çevirisi ile kuyuya inilmez :)

Teknoloji ile ilgili çoğu kelime teknolojinin geliştiği dönemde Fransa ile olan ilişkilerimizden dolayı dilimize Fransızca'dan geçmiştir ve Fransızca kelimenin Fransızca okunuşunun Türkçesi ile yazılır:

Automobile > Amerikalı gibi "otomobayl" demiyoruz, Fransızca okunuşununu Türkçeleştirip "otomobil" diyoruz.
Motocyclette > Amerikalı gibi "motorsaykıl" demiyoruz, Fransızca okunuşununu Türkçeleştirip "motosiklet" diyoruz.
Train > Amerikalı gibi "treyn" demiyoruz, Fransızca okunuşununu Türkçeleştirip "tren" diyoruz.

Carénage doğru kelimedir, onlarca kaynak, site, vb. bulabilirim. Bana lise diplomamı paylaştırtmayın :D

http://www.toutsurlamoto.com/lecarenage.htm

Son düzenleme:
kımıl kımıl renkli kaplamalı oturgaçlı bol devirli vututu yapan götürgeç :cherry:

bkz: reyzink veya eses yada sipersiport :queen:

kelime yabancı olduğu için ülke insanı en rahat hangisini söylüyorsa doğrusu odur.

yani gıranaj. senelerdir böyle söylenir doğrusuda budur.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar