Rodajdayken 80-90 yaaptım sıkıntı olur mu?

Merhaba arkadaşlar motosiklet rodajda kitapçıkta 50 yi geçmeyin diyor.genel olarak 50 ile gidiyorum fakat dün anayola çıkmam gerekti ve mecburen hızlanmak zorunda kaldım 4 5 km 80 le gitmişimdir 70 le gitmişimdir bazen 6000 devire çıktı.Sıkıntı olur mu?

Zart zurt gaz açıp kapamadıysan bişey olmaz deniyor. Benim kendi görüşüm de olmayacağından yana.

yok ya öyle zorlamam olmadı hatta yükseldiğini görünce yavaşladım

Eger ani gaz açışı yoksa 6000 devirde uzun sure geçilmesiyle birşey olacağını sanmıyorum.

Merhaba rodaj denilen, alışma süreci motorun hacmi, cünsi ve teknik özellikleri göz önüne alınarak üretici tarafından tavsiye edilir. Belli bir toleransa göre üretilen hareketli parçalar ne kadar özenli üretilse dahi, yüzeyler üzerindeki çapak ve paröalar ile motorun ısınması ile genleşmesi sonrası motora zarar vermemesi sebebiyle genelde belli bir km boyunca dikkatli kullanılmalıdır.
Bu sebeple kısa süreli, motoru aşırı zorlayacak ve üreticinin belirttiği aralıkların dışına çıkılması herhangi bir problem çıkarmaz.
Dolayısıyla ilk kmler olabildiğince sakin, telaş etmeden ve motorun ısınmasına müsade etmeden kullanılması uygundur. Kısa süreli yada devamlı olmayan zorlamalar rodaj için bir sorun teşkil etmez.

Kullanma kılavuzu yanlış 48 ile gidin dediği 48mil yani 77km. Hiç bir bajaj servisi de 200'lük Pulsar'da 50 km hızda rodaj yapın demez zaten.

50 ile rodajı ilk defa duyuyorum. Şimdiye kadar 5 makinaya rodaj yaptım 3 tanesi çin makinasıydı hepsi arkadaşımındı, çoğu kişi rodajını bana yaptırır çok geziyorum ve sakin kullanıyorum tabi basarsam üzerime apaçi yok elbette.

48 ila 50 mildir o. Rodajda 70 ve 75'in geçilmesi önerilmiyor çünkü bu hacimli motorlarda 70'i geçmeye başlamak için deviri baya çevirmen gerekiyor haliyle yeni bir motorda o kadar sıkıştırmak iyi değil önce alışması lazım.

Rodaj süresince aynı devirlerde gitmek iyi değildir sadece 4 binde veya sadece 5 binde gibi. Arada sırada ufaktan ufaktan ben burdayım diye deviri azar azar zıplatman gerekiyor.

Bayır yukarı gidebildiğin kadar yavaş git motor durmayacak şekilde ki yavaşlıkta git, bayır aşağı ölmemek ve kaza yapmamak kaydıyla son viteste kendi haline bırakabilirsin.

Rodajın mantığı zaten motoru yormadan zorlamadan parçalarını bir birine alıştırmak.

Yokuş aşağıya biraz basabilirsin tabi bu basmaktan kastım yine 70-75 daha yukarıya çıkma elbette.

Sadece düz yolda yada dik yollarda 70-75'e çıkmak yokuş aşağıya inmekten daha fazla yorar motoru.

Umarım güzel bir rodaj yaparsın. 1000 km'den sonra bakım bitsin artık böyle apaçi gibi hafiften motorunu alıştır 1500 km'ye gelince yada 2000'e tepe gaz sonuna kadar kullanabilirsin.

En iyi motor 5 bin km'ye gelmiş motordur her şeyi açılır her şeyi oturur sesi, gaza tepkisi, torku ıvırı zıvırı denendi kendimce :D

Keyifli sürüşler dilerim.

Sıkıntı olur mu?

Sıkıntı olacaksa zaten olacak, bunu geriye çevirmenin yolu yok. Canını sıkma, geleceğe gülümseyerek bak, yeter. Kendi kendilerini bu (ve her) konuda uzman ilan edenlerin "bence" diye başlayan fetvalarına da önem verme. Rodaj konusu öyle beş dakikalık, üç kilometrelik bir konu değil, kitapta ne yazıyorsa onu yapmaya devam et.

Neymiş sabit ayni hız (sürekli 50km) değil sırayla 50-60-70-80km Hızlanıp Yavaşlamak mış

Bu işin en sağlıklısı yöntemi gaz koluna limit koymaktır çünkü bütün mesele gazı fazla açmamakta yatıyor. İkinci kısıt üst devir ve alt devirler... Örneğin ilk 500 km yarım gazdan fazla vermeyin ve 5-6 bin devirden yukarı çıkmayın. Bu her durumda işinizi görebilecek bir formüldür. Bu şekilde ne hızlanırken motoru yorabilirsiniz, ne de yokuş çıkarken. YO gazla yokuş çıkmazsa vitesi düşüreceksiniz ve yavaş çıkacaksınız, düzlükte hızlandığınızda da devir limitine takılıp çok hızlı gidemeyeceksiniz. Gaz kolunu sınırlamak en iyi ve sağlıklı yöntemdir. 500 km bitince 1000 km'ye kadar 3/4 gaz ve 1000 devir daha yukarı çıkabilirsiniz. Rodaj sonrasında ise sınırsız kullanın ama devir saatindeki kırmızı alana hiçbir zaman girmeyin. Daha dün bir motorcudayım, sevis ustası adamın birinin motorundan bahsediyordu. Motorun silindir piston gitmiş, sübaplar yamulmuş, belki silindir kapağı bile değişecekmiş. Sebep ne peki ? Kırmızı bölgeye uymamak, kötü yağ kullanmak vs...

Aceminin kralıyım. Rodaj filan hak getire. Otobana çıktık motoru alır almaz. Arkadaş jullandı, 130 km/h yaptı. Ben de iki defa 110 km/h yaptım. Bu arada devir saatine hiç bakamadım. Yokuş cıkarken fazka gaz açıyorum. Oturduğum sitenin girişi de çok dik. Gaz kontrolüm kötü, özellikle park manevralarında. Diyeceğim benim motora bişey olmazsa rodajda kimseninkine bişey olmaz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar