A2 Ehliyet Günlüğü

İyi akşamlar arkadaşlar, bugün ilk kez motora bindim sürücü kursu eğitim yerinde (Denizli Hilal Camii avlusu). Fakat vitesli motor gözümde büyüdü biraz, ehliyeti alınca "Honda CB 125 ACE" almayı düşünüyordum, "Kymco Agility 125" olarak kararımı değiştirdim. Eğitimde kullandırdıkları motor "Haojue DA135 S" idi ve oldukça ağır geldi alet, 1. vitesi de fazlasıyla atik geldi.

Özellikle rampa kısmında oldukça zorlandım neredeyse tekerle aynı kalınlıkta ve kullandığım alan mıcırlı topraktı. Yarın son eğitim günü ve sınavı tek seferde pek geçebilecekmişim gibi gelmiyor. Kaç kez direksiyon sınavına girme hakkımız var ve de değerli önerilerinize açığım.

1. vitesi hep yarım debriyaj eşliğinde kullan ki ani hızlanıp ani yavaşlamasın. trafiğe çıktığında vites değiştirirken basarsın bi tek yeter.

tavsiyem, rampaya gelene kadar hızlan biraz, abartmadan, debiraj sıkılı vaziyette geç. ön tekerlek rampaya temas ettiği anda motor bi sendeler, arka teker de itince ister istemez sağa sola yalpa yapabilir. hiç olmazsa arka tekerden gücü kesersen, önceden hızlandığın için, yağ gibi akar geçersin.

Bunu deneyeceğim. Yalnız sistem aşırı saçma, belli bir standartı yok, bu güne kadar defalarca sınav sürecini videolarda izledim, parkurların yerleri farklı, zemin farklı, daha bir de trafiğe çıkması var bunlar 2 günde nasıl hallolacak aklım almıyor.

Bir de aşırı heyecan stres problemim var, sınav sabahı sanırım sarhoş gideceğim. :p

Bunu deneyeceğim. Yalnız sistem aşırı saçma, belli bir standartı yok, bu güne kadar defalarca sınav sürecini videolarda izledim, parkurların yerleri farklı, zemin farklı, daha bir de trafiğe çıkması var bunlar 2 günde nasıl hallolacak aklım almıyor.

Bir de aşırı heyecan stres problemim var, sınav sabahı sanırım sarhoş gideceğim. :p

O sizin kursun ücgüzarlığı yeni yasada 14 ders ve her ders 45 dk şeklinde vermesi gerekiyor 2 3 gün kala biraz sürdürüp sınavı kakalamaya çalışıyorlar size ben A sınıfında 150 250 750 cc kulandım kurs ücreti direksiyon sınavı dahil 1.200 tl harclarla beraber 1500 tl buldu 14 der eğitim içinde 2 kerede tirafik pratiği yaptım son 6 7 dersim 750 cc geçti ve direksiyon sınavını geçtim ve eğitimleri kursa ait pisti vardı orda veriliyordu eğitim ehliyet cebimde durdum düşündüm şehir içi piratik ne alsam daha iyi olur viteslimi scootermı derken kymco super 8 aldım rahatım şehir içinde ufak cc vitesliyle öğrenilir ama uzun süre mutlu mesüt etmiceğini düşündüm imkan olsa 2 inci motor alsam garajım olsa nc700 nc750x alırım eğitimide bunlarla aldım abs comuter tarzı rahat ferah gerisi teferuat :)

Son düzenleme:
O sizin kursun ücgüzarlığı yeni yasada 14 ders ve her ders 45 dk şeklinde vermesi gerekiyor 2 3 gün kala biraz sürdürüp sınavı kakalamaya çalışıyorlar size ben A sınıfında 150 250 750 cc kulandım kurs ücreti direksiyon sınavı dahil 1.200 tl harclarla beraber 1500 tl buldu 14 der eğitim içinde 2 kerede tirafik pratiği yaptım son 6 7 dersim 750 cc geçti ve direksiyon sınavını geçtim ve eğitimleri kursa ait pisti vardı orda veriliyordu eğitim ehliyet cebimde durdum düşündüm şehir içi piratik ne alsam daha iyi olur viteslimi scootermı derken kymco super 8 aldım rahatım şehir içinde ufak cc vitesliyle öğrenilir ama uzun süre mutlu mesüt etmiceğini düşündüm imkan olsa 2 inci motor alsam garajım olsa nc700 nc750x alırım eğitimide bunlarla aldım abs comuter tarzı rahat ferah gerisi teferuat :)

Ben rahat adamım, vitesle uğraşmak pek rahat gelmedi bana. Daha kolay olacağını düşünmüştüm ama kafam karışıyor vitesle uğraşırken. Vitese vereceğim dikkati trafiğe vermek isterim. Vereyim gazı gitsin ben de havaya ağaca kuşlara felan bakayım istiyorum. İleride baktım kesmiyor, xmax 250 gibi bir modele geçerim rahat rahat takılırım. :bounce:

Kursa a2 kaydımı a2 otomatik olarak değiştirebilir miyiz dedim, ı-ıh dediler. :jocolor:

sen ısrarla her gün eğitim iste, vermiyoz derse doğru milli eğitime şikayete git, hiç üşenme.

EDIT: motosiklette araba gibi otomatik vites ehliyeti yok. sınav da alacağın ehliyet de vitesli motora uygun; ha istersen vitessiz kullanırsın gene (sınava giremezsin vitessiz motorla).

sen ısrarla her gün eğitim iste, vermiyoz derse doğru milli eğitime şikayete git, hiç üşenme.

EDIT: motosiklette araba gibi otomatik vites ehliyeti yok. sınav da alacağın ehliyet de vitesli motora uygun; ha istersen vitessiz kullanırsın gene (sınava giremezsin vitessiz motorla).

o7V2Wm.png

Kaynak: http://www.ehliyetiniz.com/main.asp?pg=pages&id=3

Yeni yönetmelikle geldiği yazıyor internette ama yanılıyor olabilirim tabi. Şu anki planım normal A2 alıp scooterla devam etmek (alabilirsem tabi). :)

Şimdilik iyi bir iletişim kurdum kurstakilerle, çok da papaz olmak istemiyorum sonuçta ehliyeti alana kadar bütün işlemlerimi onlar yapacak, köprüyü geçene kadar dayı diyeceğiz.

Hocam akıl vermek gibi olmasın ama psikoloji önemli bence bu işte. Geçemeyeceğim gibi geliyor dedikçe geçememe ihtimalinizi arttırıyorsunuz bence.Tanıdık birinde varsa motor, trafiğe kapalı bir alana götürüp çalışabilirsiniz, bir de güvenin kendinize, faydasını görürsünüz. :cat:

Hocam yapilmayacak bir sey değil.Herkesin bir taktiği vardir ama sende geliştir bir taktik.Mesela ben rampaya dusuk hizla girdim rampada hizlanip ciktim boylece dengeli oluyordu ve rampaya girerken dizlerimle depoyu iyice sıkıyordum.

rampaya girmeden hızlan 2.viteste seri şekilde geç.
8çizerkende aynı şekilde 2.viteste olsun motorun rolantide çiz 8i.

Honda ile Yamaha'nın eğitimlerine bakayım dedim, hem hiç boş yer yok hem de ikisi de İstanbul civarında. Yarın akşama kadar her fırsatta kullanacağım 2. gün biraz daha oturturum diye düşünüyorum.

İyi akşamlar arkadaşlar, bugün ilk kez motora bindim sürücü kursu eğitim yerinde (Denizli Hilal Camii avlusu). Fakat vitesli motor gözümde büyüdü biraz, ehliyeti alınca "Honda CB 125 ACE" almayı düşünüyordum, "Kymco Agility 125" olarak kararımı değiştirdim. Eğitimde kullandırdıkları motor "Haojue DA135 S" idi ve oldukça ağır geldi alet, 1. vitesi de fazlasıyla atik geldi.

Özellikle rampa kısmında oldukça zorlandım neredeyse tekerle aynı kalınlıkta ve kullandığım alan mıcırlı topraktı. Yarın son eğitim günü ve sınavı tek seferde pek geçebilecekmişim gibi gelmiyor. Kaç kez direksiyon sınavına girme hakkımız var ve de değerli önerilerinize açığım.

düşük hızla yokuşa gelirsen yavaşlarsın. Sonra devam etmek istediğinde patinaj çekersin.

Süratli gel 2'ye at temiz geç olmadı yarım debriyaj (gaza fazla abanmadan) yokuşu çıkmanda kolaylık olur.

düşük hızla yokuşa gelirsen yavaşlarsın. Sonra devam etmek istediğinde patinaj çekersin.

Süratli gel 2'ye at temiz geç olmadı yarım debriyaj (gaza fazla abanmadan) yokuşu çıkmanda kolaylık olur.

Yokuş değil usta, rampadan kastım hani bu uzun demir çubuk var ya, o. :)

---------- Mesajlar birleştirildi - 20:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:04 ----------

Evet arkadaşlar, bugün ikinci günümdü ve 2-3 saatlik bir çalışma sonrası parkuru sorunsuz tamamlamaya başladım. Tek çubuk rampada bazen düşebiliyorum hala, ama dünkü vitesli motor korkum bugün kalmadı, trafik parkuruna da çıktık sorunsuz çok keyifli bir sürüştü.

Vitesli motora geri dönüyorum sanırım, bütçe mevzusundan ve çinli antipatimden dolayı "CB 125 ACE" de tekrar karar kılmış durumdayım. 2. el 2500 lira gibi bir bütçeye önerebileceğiniz çin malı olmayan commuter tavsiyeniz varsa başım üstüne.

Motosikleti
Suzuki Boulevard C50T
Hocam bende aynı dertten yakınıyordum. Ben hayatımda motor sürmemişim yarım saat 1 saat eğitim ya gördüm ya görmedim. Tamamen iş kendinde bitiyor. Çok fazla video izlemiştim onların etkisi oldu. Birde gözlerinle nereye bakarsan motor oraya gidiyor derler bu da doğru. Bunu kavrayınca sınavı geçtim sanırım ben. Yarım debriyajda sürdüm motoru hep, hiç bırakmadım. Slalom zaten kolaydı da sekizde çok düşüyordum bende. Onu da halledince geriye denge tahtası kaldı dediğiniz rampa. Sekizden çıktıktan sonra denge tahtasının sonuna gözünüzü koyup gazlarsanız tek seferde karşıya geçiyorsunuz. Ben öneri yapacak son insanım ama ben böyle geçtim :D Denge tahtasında önerim kesinlikle hızlan.

Hocam bende aynı dertten yakınıyordum. Ben hayatımda motor sürmemişim yarım saat 1 saat eğitim ya gördüm ya görmedim. Tamamen iş kendinde bitiyor. Çok fazla video izlemiştim onların etkisi oldu. Birde gözlerinle nereye bakarsan motor oraya gidiyor derler bu da doğru. Bunu kavrayınca sınavı geçtim sanırım ben. Yarım debriyajda sürdüm motoru hep, hiç bırakmadım. Slalom zaten kolaydı da sekizde çok düşüyordum bende. Onu da halledince geriye denge tahtası kaldı dediğiniz rampa. Sekizden çıktıktan sonra denge tahtasının sonuna gözünüzü koyup gazlarsanız tek seferde karşıya geçiyorsunuz. Ben öneri yapacak son insanım ama ben böyle geçtim :D Denge tahtasında önerim kesinlikle hızlan.

Dikkate alacağım usta bunları, zaten sınav ağustosun başında olacak o zamana kadar kendi motorumla da elimden geldiğince çalışmayı düşünüyorum. Pratik yaptıkça illa ki oturacak o da. :)

Benim gibi yanlış kurs seçmişsiniz. Üçkağıt yapmadan 12 saat kurs veren bir yere gitmeliydiniz ama olan olmuş. Bu aşamda ben size iyi bir eğitim kurumundan eğitim almanızı tavsiye ederim. Ya da gerçekten iyi bir eğitimciden özel eğitim alın. Sınavı illa ki halledersiniz. Önemli olan başlangıçta doğru öğrenmek. Yanlış ögrenirseniz o yanlıştan geri dönnek çok zor oluyor çünkü.

Kardeşim,bende gecen ay aldim denizlideyim , YouTube de güven sürücü kursunun videosu var izle onu,rampa degidin 3-5 metrelik demiri mi diyorsun yuksek olan parkurdaki, orayi 2. Vitesle gazi çek geç ama gaz vercen bak,gazi çekince duz gitmen daha kolay olur ben öyle yaptim ,rahat ol motora zarar gelir filan diye de düşünme gelmez zaten ,

O denge çubuğu zımbırtısını pratik yapa yapa halledeceğiz artık, o youtubedaki sınav videolarından bilgisayarda arşiv bile yaptım usta ben :)

Honda GS-1 eğitimi için takvim alıp ona başvuracağım ehliyetten sonra.

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
ben 15 dk vitesli motor sürdüm ve o kadarcık talim yetti, direksiyon sınavında yaklaşık 10 km güzergah yol yaptırdılar trafikte ve geçtim.

ama ben vites sisteminin nasıl çalıştığını önceden öğrenmiştim ve bunun yanı sıra vitesli motor nasıl kullanılır bunun videolarını çok izledim ve rüyamda çok sürdüm :)

mantık basit; Debriyajı sıktığın anda kavramayı bırakır ve motordan tekere herhangi bir güç aktarımı olmaz yani motor boşa döner. Otomobillerde de baskı balata vardır aynı kavrama işini gören. motosikletlerde de debriyaj balatası olarak geçer sanırım. işte o debriyajı yavaş bırakıcaksın, bırakırken motorun devrinin düştüğü sıralarda hafif gaz vererek debriyajı bırakmaya devam ediceksin ve sonra debriyajı tamamen bırakmış olacaksın. sonra yolda giderken debriyajı bir anlık sıkıp vites atıp bırakacaksın.

sadece kalkış sırasında dikkat etmen gerekiyor.

sadece sürmeye değil, benim gibi motosiklete mekaniğiyle bir gönül verirsen bir çok şey öğrenirsin. yokuşta çekiş yetmeyince vites düşürüp yüksek devirde daha fazla beygir gücüyle daha seri gittiğini göreceksin ve düz yolda ise tam tersi düşük devir ve yüksek hızın ne kadar rahat olduğunu göreceksin.

bu dediklerimi bir scooter ne yazıkki vitesli motorlarda olduğu gibi veremiyor. xmax250 dik bir yokuşta hızı 90a düştüğünde 6 bin devirle gidiyorsa ben vitesli motorum ile 10 bin devirde daha hızlı çıkarım ama xmax vites düşüremiyor bu durumda çünkü onun vites sistemi "merkez kaç" kuvvetiyle çalışıyor.

sadece bilgi amaçlı yazdım.

edit: arkadaşlar kusura bakmayın yanlış konuya attım mesajı.

Son düzenleme:
O denge çubuğu zımbırtısını pratik yapa yapa halledeceğiz artık, o youtubedaki sınav videolarından bilgisayarda arşiv bile yaptım usta ben :)

Honda GS-1 eğitimi için takvim alıp ona başvuracağım ehliyetten sonra.

Usta ben sana arşiv yap demedimki nacizane tavsiyem güven sürücü kursu denizli de bi kurs olduğu için sinav pisti filan göveçlik ,ayni bizim olduğumuz yer o yüzden nerde ne Yapman gerekli hepsi var , sen hangi kurstasin bilmiyorum ,bizimkisi pazar yerinin altında çakıl taşlı parkurdu,kolay gele.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar