Maddiyatınız varsa, Riski de alırım diyorsanız(kaza yapma/hayatınızı kaybetme riski bu) 200ns daha iyi seçenek.
Ben 2 sene önce 32 yaşımda ilk motor olarak aldım 200ns'i, benim de amacım işe git-gel(25+25km) ve uzun yol da yapmaktı sizin gibi.
İlk 500km 5bin devire, 500-1000km arası 6bin devire, 1000-1500'de 7000 devire, 1500-2000km arasında 8000'devire kadar kullandım genel olarak. Görece güzel bir rodaj ve iyi bir alışma süreci oldu(günde standart 50 km yol yapıyorum). Motorla uzun yola çıkışım(560km gidiş, 660km geliş) motoru aldıktan 1 yıl sonra 12bin km civarındayken kendime güvenim gelince oldu ancak.
Motorun önünü kaldırmaya şimdiye kadar yeltenmedim bile,gerek de duymuadım hiç. Bir çok kişiye göre sakinimdir. Ekipmanlarım kasktan çizmeye, eldivenden korumalı pantolona,monta, sırtlığa-belliğe-dizliğe kadar tam.
Bu kadar sakin, dingin olmama rağmen ilk başlarda motoru 2 defa elimden kaçırıyordum ön frene basarken istemsizce gaz açmaktan, daha güçlü bir motor olsaydı kafama geçirmiştim.
1 defa 2bin km civarındayken panik fren dolayısıyla ön tekeri kilitleyip düştüm 15km/s hızla(vidyosu vardı ama yanlışlıkla silmişim), 1 ay sekeledim neredeyse, korumalı çizme olmasaydı daha da kötü olabilirdi.
2 defa da bildiğin boş yolda virajda yol dışına çıkıyordum neredeyse, ilkinde bakışımın kilitlenmesi(sonrasında frenlemeyle kurtulma, hız 40-50km/s falandır), ikincisinde ise bir anlık dikkat eksikliği(bakışımı hemen düzelterek kurtulmuştum bundan, 8000km civarlarındaydım sanırım, hız 90-100km civarındaydı).
Yokuşta nasıl durulur, nasıl dönülür bilmediğimden yokuşta olduğu yerde yana yatırmışlığım da var(Koruma demirleri iyi iş görüyor).
Demem o ki, kendinize güveniyorsanız, "3-5bin km o bana ben ona alışana kadar sakin sakin giderim" derseniz ve öyle de yaparsanız, riskleri de göze alıyorsanız 200ns alabilirsiniz. Ama güvenmekle olacak bir şey değil bu ne yazık ki, yani güvenmek bir işe yaramıyor motor sürerken, hatta aşırısının zararı olabiliyor.
Ayrıca bu motorla sakin gitmek çok da mümkün olmuyor, özellikle 7bin devirden sonra, demedi demeyin.
Sonuç olarak 200ns alıp kullanabilirsiniz ancak buradaki herkes sizin iyiliğinizi düşünüyor, bir çoğu da sizinle aynı yollardan geçmiş kişiler. Benim başıma gelen ve hafifçe atlatmış olduğum şeyler sizin başınıza gelecek diye bir şey yok ancak gelirse de hafif atlatacaksınız diye bir şey de yok.
Önerileri dinleyin, düşünün yorumlayın, ona göre kendi kararınızı kendiniz verin(zaten bunun için burdasınız). Sonuçlarına kendiniz katlanacaksınız nihayetinde(ki sizle birlikte aileniz de genelde)