"Motorcu abiler" sorum sizlere

Tekrardan merhaba,

Öncelikle bugün açtığım 2. konu olacak mazur görün.

Motor sporuna son 1 yıldır gönül vermiş bir kardeşiniz olarak öğrenmek istediğim konu siz "motorcu abiler" olarak bilinen motor sporuna yıllarını vermiş, yüz binlerce kilometre yol yapmış, Türkiye hatta Dünya turları atmış abilerimin bir çok motoru test ettikten sonra en son aldığınız/karar kıldığınız motor hangisi? "Tamam artık ben şu motoru alıp rahatıma bakarım" ya da "o kadar motor sürdüm, şu kadar kilometre yaptım ama şu motor farklıydı bundan sonra sadece onu sürerim" dedikleri motorlar hangileri?

Kısacası abilerim, öğrenmek istediğim konu yolun sonunda bu işi hayat felsefesi bilmiş siz ustalarımız ne gibi motorlar tercih ediyorsunuz? Hatta zahmet olmazsa böyle ufak tefek yılların vermiş olduğu tecrübelerinizi de eklerseniz okuyan birçok kardeşimiz yararlanmış olur.

Burada öğrenmek istediğim konu en son kaç CC'ye çıktığınız ya da top speed olarak en son ne gördüğünüz gibi konular değil. Tamamen kullanış, rahatlık, sağlamlık, yaşanan mekanik/elektronik aksaklıklar, servis sorunları, yedek parça sorunları, arazi veya asfalt performansları vb. tamamen kullanıcı yorumlarınızı merak ediyorum.

Hepinize şimdiden teşekkür ediyorum,

Sevgiler saygılar

Tekeriniz hep düz bassın.

Bizim bir arkadaş vardı çocukluğundan beri motorcu. Transalpe biniyordu ev almak için satıp ybr 125 almıştı. Aynıu ybr ile sonbaharda eşiyle birlikte Çanakkale-Bursa-İstanbul gezisi yaptı.

Herşey motor değil ki sonuçta birlikte geçirilen keyifli anlar.

Benim de motorcu bir abim Ducati Multistrada 1200'ü satıp üstüne biraz daha koyup ybr aldı. Sanırım son nokta o :)

Edit: Geyik yapacam diye asıl söyleyeceğimi yazmamışım. Genellikle bu sorunun cevabı büyük ciğerli endurolar ya da touringlerdir. Hemen hemen herkes yaş alıp yürüdükten sonra büyük ve yüksek touring motorlara geçiyor.

Bu Ybr 125 neymiş be... Üzerine 1 koyup 1000 alınıyor. :) Eee tilkinin dönüş dolaşıp geleceği yer YBR dükkanı demekki. Başladığın yerde bitirebilmek değil mi amaç zaten?

Gerçi ben motorcu sayılmam ama abin yaşında olabilirim. Ben mesela cbf 150 ile başladım. 2. motoru alırken düşündüm taşındım baktım ki daha hazır değilim tekrar cbf 150 aldım.

Son düzenleme:
Motor sporu ile dünya veya Türkiye turu bambaşka uçlarda. Böyle bir üst limit motosikleti yok. Rayzikçiysen en son ibre 1000cc ye dayanır, yeni modelleri kovalarsın. Enduro/kross motosiklette ustalaşan kişi de aynı motosikletin model yılı yenisini alır muhtemelen. Sukuterci desen öyle, yol motosikleti kullanıcısı desen yine aynı şekilde. Yani bu işin hah en iyi motor buduru hiç bir zaman olmadı. Zaten her konuda en iyi olan bir nesne bilmiyorum ben

Motor sporu ile dünya veya Türkiye turu bambaşka uçlarda. Böyle bir üst limit motosikleti yok. Rayzikçiysen en son ibre 1000cc ye dayanır, yeni modelleri kovalarsın. Enduro/kross motosiklette ustalaşan kişi de aynı motosikletin model yılı yenisini alır muhtemelen. Sukuterci desen öyle, yol motosikleti kullanıcısı desen yine aynı şekilde. Yani bu işin hah en iyi motor buduru hiç bir zaman olmadı. Zaten her konuda en iyi olan bir nesne bilmiyorum ben

Benim bahsettiğim konu dünyanın en iyi motor tarzı ya da marka/modeli'ni bulmak değil. Konuyu okuyan o "motorcu abiler" zaten anlayacaklardır ne olduğunu. Bu motorun ivmesi şöyle, şu kadar beygiri var, top speed'i 299+, vs tarzında bir soru sormadım ben. Tamamen bu işi artık tabiri caizse yalayıp yutmuş kişilerin kullanıcı tavsiyelerini öğrenmek istedim. Çünkü belli bir doygunluğa geldikten sonra artık rahatlık, konfor, az servise gitme, az benzin yakma, yolda bırakmama, uzun yolda konfor, vb. konularda farklılıklar olabiliyor.

Mesela yolda karşılaştığım bir 58 yaşındaki bir motorcu bir çok kez Türkiye turu yaptığını, scooter'dan enduro'ya, racing'ten commuter'a kadar bir çok motoru da kullanma fırsatı bulduğunu söyleyip en son kararının 2006 model bir BMW F 650 GS olduğunu ve 8 senedir de aynı motora bindiğini ve 100bin+ km yol yaptığını söylemişti. Kendisiyle uzun uzun sohbet etme fırsatım da oldu ve BMW F 650 GS seçme nedenleri gerçekten tatmin ediciydi.

Ben tamamen bu tarzda yorumları öğrenmek istemiştim.

Söylemek istediğini anladım. Sonuçta scooter'ı uzun süre kullanan adam zaten o motoru benimseyip en iyisi bu demiştir diyorsun. Ya da uzun süre enduro kullanan kişi sadece enduro'ya biner model yükseltir diyorsun. Kısacası (tamamen örnek kimse yok Kawa H2 bence demesin) racing sürene göre S1000RR, touring severine göre Goldwing, endurocusuna göre BMW 1200 GS, scooter sever ise TMAX ya da Burgman vs. diyecektir ve yeni modelleri takip edeceklerdir diyorsun ki bence çok haklısın. Ama şu da bir gerçek ki birçok eski motorcu en son enduro tarzı motorlarda karar kılıyor. Belki de 30 sene motor sürdükten sonra enduro tarzı ön plana çıkıyordur. Ben ne o kadar iyi biliyorum motoru ne de motor tarzlarını. Tamamıyla merak ettiğimden sordum.

Yorumun için teşekkürler.

Benim bahsettiğim konu dünyanın en iyi motor tarzı ya da marka/modeli'ni bulmak değil. Konuyu okuyan o "motorcu abiler" zaten anlayacaklardır ne olduğunu. Bu motorun ivmesi şöyle, şu kadar beygiri var, top speed'i 299+, vs tarzında bir soru sormadım ben. Tamamen bu işi artık tabiri caizse yalayıp yutmuş kişilerin kullanıcı tavsiyelerini öğrenmek istedim. Çünkü belli bir doygunluğa geldikten sonra artık rahatlık, konfor, az servise gitme, az benzin yakma, yolda bırakmama, uzun yolda konfor, vb. konularda farklılıklar olabiliyor.

Mesela yolda karşılaştığım bir 58 yaşındaki bir motorcu bir çok kez Türkiye turu yaptığını, scooter'dan enduro'ya, racing'ten commuter'a kadar bir çok motoru da kullanma fırsatı bulduğunu söyleyip en son kararının 2006 model bir BMW F 650 GS olduğunu ve 8 senedir de aynı motora bindiğini ve 100bin+ km yol yaptığını söylemişti. Kendisiyle uzun uzun sohbet etme fırsatım da oldu ve BMW F 650 GS seçme nedenleri gerçekten tatmin ediciydi.

Ben tamamen bu tarzda yorumları öğrenmek istemiştim.

Söylemek istediğini anladım. Sonuçta scooter'ı uzun süre kullanan adam zaten o motoru benimseyip en iyisi bu demiştir diyorsun. Ya da uzun süre enduro kullanan kişi sadece enduro'ya biner model yükseltir diyorsun. Kısacası (tamamen örnek kimse yok Kawa H2 bence demesin) racing sürene göre S1000RR, touring severine göre Goldwing, endurocusuna göre BMW 1200 GS, scooter sever ise TMAX ya da Burgman vs. diyecektir ve yeni modelleri takip edeceklerdir diyorsun ki bence çok haklısın. Ama şu da bir gerçek ki birçok eski motorcu en son enduro tarzı motorlarda karar kılıyor. Belki de 30 sene motor sürdükten sonra enduro tarzı ön plana çıkıyordur. Ben ne o kadar iyi biliyorum motoru ne de motor tarzlarını. Tamamıyla merak ettiğimden sordum.

Yorumun için teşekkürler.

Ben neden ''enduroya'' yavaş yavaş dönüldüğünden bahsedeyim. Bir araba kültürü motosiklete başlamış, en küçük motosikletini 'büyük bemeve' veya 600 cc enduro ile yapan kişilerin dışında, yaş ilerledikçe refleksler zayıflar. Tehlike algısı değişir, 5 senelik kısa bir zaman dilimine bakarsak bile bende dahi bu tehlike algısının ne kadar değiştiğini görebiliyorum. Vücut konfor arar, eş ile kısa tatiller başlar vs vs... böyle bir çok nedenle ikinci motorunu alamayan kişiler yol motosikleti alır. Dikkatinizi çekerim enduro demiyorum, çünkü enduro arazi motosikletletidir. Bindikten 10 dakika sonra totoda uyuşma başlar.
Şimdi şöyle bir durum var biz ne abiler gördük frenden habersiz biz ne abiler gördük yolda konumlanmadan habersiz. Ee, işin içinde insan var. her motosiklete en az 2 sene bindiğini dahi düşünsek bir kişinin, o kişi yine kendi ihtiyaç ve beklentileri dahilinde bir motosiklette seçim yapacaktır. Sizce beli ağrıyan bir kişi ile fit birisinin motosikletteki kriteri veya ayda 10 bin tl üstü kazanan birisi ile bir kaç bin tl kazanan birisinin ellerinde aynı miktar para olsa bile almayı düşünecekleri motosiklet aynı olur mu? Evli-Bekar olmak, kişinin işinin ne olduğu, işe giderken motosiklet kullanıp kullanmadığı, arkadaş çevresi, kafa yapısı... hepsi ayrı ayrı kriterler. Eğer maddi ve manevi sizinle birebir uyuşan birisini bulursanız, düşünmeden heh benim de geleceğim o diyebilirsiniz ancak :)

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Motosiklet aleminde bu son nokta dedigin modelin ömrü en fazla 2 yildir.
3. yil mutlaka daha iyisi çikar.
39 senedir kullaniyorum benim vardigim sonuç bu.:)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar