Okan Timur kardeşim, öncelikle selamlar. Sana kötü bir haberim var. GN 250 için yedek parça bulma imkanın neredeyse sıfıra yakın. Ülkemize bile çok az ithalatı yapılmış bir modeldir. 81-93 yılları arasında üretilip 2001'e kadar elde kalan mallar tüketilmeye çalışılmış durumda. Şimdi moralini bozmak ya da hevesini kırmak istemem ama elindeki bütçe ile motosiklet almamak, hatta üstüne ekleyerek uygun zamanı beklemek senin yararına olacaktır. Öncelikle bu gerçeğin farkında olmanı isterim. Daha sonra ise bu tarz bir motosiklet alacağına önerebileceğim başka motosikletler olacaktır, onlara da göz atmanı isterim.
Şimdi biraz GN250'den konuşalım: Öncelikle zamanının CG motorlarıyla cruiser arasında bir yeri var. Eski bir model olmasına karşın 4 zamanlı motora sahiptir. 5 vitesli, monoblok (tek silindirli), 20 küsür beygirlik performansıyla iyi bir motosiklettir. Scooter ne kullandınız bilmiyorum ama 120-130 kg civarı, 250 cm³ motor hacmine sahip ve sert bir sürüşü olmamasından ötürü ilk manuel vitesli motosiklet olmasında ciddi bir sakınca yoktur.
Şehir içi kullanımda biraz canınızı sıkabilir. Hava soğutmalı bir motordur ve karbüratör ayarı düzgün yapılmadığında biraz fazlaca yakabilir. Ufak deposu ile de menzili ne kadar olur şu an kestiremiyorum. Ama kötü bir motosiklet değildir.
25-30 yıl öncesinin teknolojisinde bir motosiklet alıp, parça bulamama gibi dertlerle uğraşmak hevesinizi nasıl etkiler bilemiyorum ancak şahsi kanaatime kalırsa almamanız yönünde sizi uyarmak isterim. İlanlarda gördüğünüz kilometreler de muhtemelen düşürülmüştür, gözü kapalı itimat edilmemeli.
Boy ve kilo, motosiklet seçiminde ana etken değildir. Kilonun çok büyük bir etkisi olmasa da boy bazen gidon manevralarında özellikle cruiser tipi motorlarda bacaklar ön aksa yakın oturuştan dolayı gidon ve depo arasında kalabilir. Ama gerçekçi düşündüğünüzde sürüş esnasında öyle bir manevra yapmayacağınız için bu da bir engel teşkil etmez. Öyle gidonu tam kırarak yaptığımız hareketler genelde park manevralarında olur. Kaldı ki boyunuz kilonuz gayet uygundur. Piyasadaki yüksek seleli motosikletler dışında ciddi sorun yaşayacağınız bir modelle karşılaşmanız pek muhtemel değildir.
Vermiş olduğunuz bütçe 4500, zorlarsam 8000 demişsiniz. Gerçekten aradaki fark büyük. 4.500 TL'ye alacağınız bir motosikletle 8.000 TL'ye alacağınız motosiklet arasında ciddi fark olacaktır kesinlikle. Ama güzel, daha az sorunlu bir cruiser sürüşü istiyorsanız Çin menşeili markalardan da uzak durmak isterseniz filtremiz epeyce daralıyor. Ben bu anlamda iyi bir pazarlıkla bütçenizi de zorlayarak 2009 model Hyosung GV 250 Aquila ile ilgilenmenizi önerebilirim. Güney Kore üretimlidir. 1 sene boyunca kullandım, bagger projem için. Oldukça memnun kaldım. Üstelik halihazırda parçasını her ne kadar distribütörden dolayı bulmak zor olsa da Delta Motorlu Araçlar, Merkez Yedek Parça gibi ülkemizdeki parçacılardan ve Hyosungsource.com, HyoHive gibi yabancı kaynaklardan temin etmek mümkündür. Daelim Daystar 250 de oldukça iyi bir alternatiftir ancak piyasası biraz daha yüksektir. Bunun sebebi ise Hyosung'dan daha sonra piyasaya girmiş olmasıdır. Kymco Venox 250 mesela oldukça iyi bir motosiklettir ama artık ülkemize ithalatının yapılmaması dolayısıyla yedek parça sorunu daha da ciddi bir durumdadır.
Japon motosikletlerden şimdi ne önerilebilir diye düşünüyorum da aklıma 3 tane model geliyor. Yamaha XV 250 Virago, Suzuki Marauder 250 ve Honda CMX Rebel. Bunların hepsi 250 cc'lik Japon cruiser'lar. Ancak yıl problemi hepsinde var maalesef. Şimdi size üretim yılından ötürü GN 250 almayın, bunlardan alın demek ne kadar mantıklı olur bilemiyorum. Ancak üretim yılı açısından baktığımızda yeniden eskiye sırayla Marauder, Rebel ve Virago tercih edilebilir. Bunların içerisinde Marauder size en güzel sürüş keyfini yaşatacakken, Virago V-Twin olması dolayısıyla cruiser felsefesine daha uygun tiptedir. Ancak maalesef bu motosikletlerin fiyatları da bütçenizi zorladığınız takdirde size uyacaktır.
Şimdiden hayırlısı neyse onun olmasını dilerim.