Disk frenli motosiklet ile kampana frenli arasında ne düşünüyorsanız, Absli ve Abssiz hakkında da aynısı olacak.
Yani bu bir elde kalma meselesi değildir.
Gerekli mi değil mi meselesi de değildir.
Disk fren ilk defa motosiklete uygulandığında acaba gereklimiydi?
Türkiye'de geniş bir kitle ilk defa disk freni Mz'lerde gördü.
Kendini yırtsan 110-140 km/h hız yapan basit motorlardı.
Günümüzde bırak kampanayı, tek diskli modeller bile eleştiriliyor.
Mevzu budur.
Şimdiden hazırlayın kendinizi.
ABS'yi anlamadik gitti. ABS'nin karsilastirildigi, ve bunlar olursa gerekli olmayacagi iddia edilen seyler:
1. Gucli fren
2. Kaliteli lastik
3. Egitim
4. Dikkatli kullanma
Bunlarin hic biri ABS'nin yerini tutamaz, altrenatifi olamaz.
ABS fren gucunu arttirmak, yahut durus mesafesini kisaltmak icin degildir... Uygun sartlar olustugunda fren esnasinda tekerlek kitlenebilir. ABS olursa kitlenmez, motorla birlikte devrilmezsiniz. Mesele bu. Fren tipi ne olursa olsun... Lastik ne olursa olsun... Egitim seviyeniz ne olursa olsun... Ne kadar dikkatli kullanirsaniz kullanin... Risk azalir. Kesinlikle yok olmaz. Kaza onceden on gorulemeyen seye denir.
Cift diskli cok guclu frenleriniz var. Daha kolay kitlersiniz tekerleginizi.
Lastiginiz cok iyi... Peki ya yol? Insaat kumu, siyah buz, micir, islak yaprak, yag, klima suyu, bitki sulama artigi... Bunlarin uzerinde de yolu iyi tutuyor mu lastik?
Egitim aldiniz. Etkili fren nasil yapilir biliyorsunuz. "acil fren" calistiniz, on suspansiyonu yukleyerek maneti limon gibi sikma egsersizleri yaptiniz. 120'yle gidiyorken gerizekali biri onunuze kirdiginda maneti kiracak gibi oyle bir asilirsiniz ki frene, yaptiginiz egsersizler yere dustukten sonra gelir akliniza. Cunku kolunuza komut dusunerek beyninizden degil, reflex olarak omuriliginizden gelir.
Bundan önce kullanılan motorlar abssiz olduğu için heralde motor statüsünde değildi biz abs gereksiz demedik hiçbir zaman, fakat olmasıda şart değil yeni motorların frenleri gayet iyi ve yeterli, o yüzden söylüyorum bunu şart değil diye, konuyu açan arkadaşta sanki ilk absli motorunu alacakmış gibi bir konu açmış abssiz olunca satılmıyormuşmu bundan öncekilerde abs yoktuda satmadımı veya ikinci el olarak satılmadımı.Yenilik olarak niye lastiklerden frenlerden ve motor blogunda yapılan yeniliklerden bahsetmiyoruz.
Abs çok gerekli ve çok hayati.
Arabalarda abs standart haline geldi.
Araba freni kitleyince 4 ayak üstü kayıyor sadece.
Motor freni kitleyince asfaltı yaşaman %99
O zaman motorda abs daha gerekli tabi ki.
Arabada standart oldu ise
Motorda standart olacak + olarak abs siz eski motorların kullanımı yasaklanabilir çok ilerde.
Daha konuşacak ne var ki bu kadar yazdın. Yeter artık.
Bir soru sorduk motorda yenilik sadece absmidir diye cevaplamadın bu arada konuya siyaset karıştırma.
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:09 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:06 ----------
Barkın başkan benden daha iyi bilir ona bir sor istersen.
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:19 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:09 ----------
Bundan önce kullanılan motorlar abssiz olduğu için heralde motor statüsünde değildi biz abs gereksiz demedik hiçbir zaman, fakat olmasıda şart değil yeni motorların frenleri gayet iyi ve yeterli, o yüzden söylüyorum bunu şart değil diye, konuyu açan arkadaşta sanki ilk absli motorunu alacakmış gibi bir konu açmış abssiz olunca satılmıyormuşmu bundan öncekilerde abs yoktuda satmadımı veya ikinci el olarak satılmadımı.Yenilik olarak niye lastiklerden frenlerden ve motor blogunda yapılan yeniliklerden bahsetmiyoruz.
Herkes ikna olmak zorunda degil. Isteyen istedigini yapmakta serbest. Bazilari okuyarak, bazilari dinleyerek, bazilari gorerek, bazilari da yasayarak ogrenir. En sonuncusu en saglami :bounce:
mesajlarınızı okuyordum fakat şu ilk yazdığınız yorumdan sonra ciddiye almamaya karar verdim.
ayrıca ikinci yorumunuzda ise kimsenin kullandığı motoru eleştirmiyorum demenizden önce , kullanılan küçük cc motorlara laf etmişsiniz. ikisi birbirini tutmuyor.
benim suzuki an125 hk motorum var teneremde var. yazdığından yola çıkarak olurda bir gün yolda karşılaşırsak demekki sen beni motorcu olarak görmeyeceksin bile. 28 yaşındayım 14 yıldır motorun üzerindeyim evet ehliyetsizde kullandım doğru değil onaylamıyorumda. ehliyetimi aldığımda ilk motorum honda today 50 cc di. sayısız motorda kullandım sahibide oldum. geçen sene garajımda 4 tane motorum varken ekonomik nedenlerden dolayı satıp 3 ay suzuki ile gezdim tozdum. toparlayınca başka bir motorda aldım. şimdi kalkıp ya sende 125 cc var sus diyecek birisine benziyorsun... ama yanlış düşünüyorsunuz... bir gün bunu başka yerde söylersiniz alacağınız cevaplar yada sizin seviyenizi test etmek amaçlı sorulan bir soru karşısında cevap dahi veremezsiniz altınızdaki litrelik makinada kurtarmaz orada sizi.
ben burada sizinle abs iyi yada kötü tartışması yapmıyorum. sadece üslubunuz ve yazdığınız yorumdaki çelişkileri yazıyorum.
iyi forumlar.
Bak dostum forumda yazdıklarımı takip edip etmeme yahut okuyup okumama yada ciddiye alıp almama kararına saygı duyarım,
Öncelikle küçük cc ile alaklı ikisi bir birini tutmutyor dediğin soruna yanıt vereyim, sadece bu konu ile alakalı olarak bir yorumda yahut eleştiride bulunmadım forumun genelini göz önünde bulundurarak bu sözümü söyledim vede hala daha arkasındayım.
Çoğunun daha motoru bile yok, olanlar geneli düşük cc, çoğuda 20 yaş altı. Hala bunun arkasındayım. Bu asla eleştiri değil, küçümseme değil, yanlış algı oluşmasın sakın.. Burada tecrübeden bahsetmeye çalışıyorum.
İnsanları kullandıkları motorun tarzına yada cc' ne göre değerlendirmiyorum..
lakin bize daha önce kullanmadığı, tecrübe etmediği bir teknoloji yi kendi bildiğim doğru dur diye gelip savunamazsın, sadece fikrini paylaşırsın yorumlarsın.
125cc her hangi bir motorda yaptığın hız bellidir, 600cc veya 1000cc motorda yaptığın hız da bellidir, 3 motorda 100km hıza çıkar, biri 3 sn de çıkar biri 5 saniyede çıkar biri 10 saniyede çıkar, önemli olan bu hıza çıkmak değildir,Konumuzla alakalı kısmına gelirsek, Önemli olan ne kadar kısa sürede dura bildiğindir. Disk büyüklüğü, fren teknolojisi, zemin, motorun kendi ağırlığı, lastik marka ve üzerindeki ağırlığı göz önünde bulundurursak hepsinin ortalama fren mesafesi değişir. Hadi hepsine eşit ağırlık, eşit teknoloji ve eşit zemin,lastik, kısacası cc hariç herşeyini eşit var sayalım. 100km/h hızda Hepsi ortalamada aynı fren mesafesinde durur. Peki ya, daha yüksek hızlara çıkacak olursak 200km, 250km, 300km? Panik fren? Ani Fren? İşte burada tercihler değişiyor? Bu hızlarıda büyük cc motorlarda anca görürsün, kullanırsın tecrübe edersin deneyim kazanırsın.
Eskilerin Üstadların (SS Motorkullananların) geneli ABS'yi sevmez dedim, ABS iyi yada kötü demedim..! Konu sevmek yada sevmemek
Neden sevmez diye soruldu, Fren durma mesafesinden dolayı olduğunu söyledim, Birinde diski tutup tutup bırakıyorsun, birinde ise diski kitliyorsun, güzel bir frenleme yapıcak tecrübeye sahip isen Fren mesafeni ABS siz motorda daha kısa tutarsın. Benim savunduğum konu bu.. Fren mesafesi.! Hangisinin daha güvenli olduğu değil..
Burada cc ayırmak yada şu motoru kullanan motorcu bu motoru kullanan değil gibi bir tez savunmuyorum asla. Konu başka tarafa çekilmesin lütfen.
Herkesin tarzı, tercihi ve imkanı farklılık gösterir. Ama deneyimlemediğin, tecrübe etmediğin bir tezide gelip bize bu doğrudur diye savunamazsın.
umarım beni anlamışsındır.
İyi Forumlar.
Adı üstünde, işi motorsiklet sürmek, yani yarışmak olan. Yarı profesyonel ve amatör olarak da bayağı yaygın Amerika'da. Bu sürü pistte bin türlü organizasyon oluyor sürekli, her seviyedeki sürücü için. Bu ton da sabit ve gezici yarış okulu var.Profesyonel sürücü ne yahu?
Öyle bir sürücü sınıfı mı var?!.
Abs abs senin pulsarda absmi var veya cbfde sen niye bu kadar yazdın çok iyide sende niye absli motor yok hem neyi yasaklıyorlar hiç kullanmayalım daha iyi olmazmı.
Abs siz motosikletim var ve elimde kalsın istiyorum
Profesyoneller abs sevmez. Traction Control vs sevmez. Makinenin her tepkisini hissetmek isterler.
O nedenle pistte yarışırken bu tür elektronik yardımları kullanmazlar.
Acemiler için ve şehiriçi sürüşü çok yapanlar için abs hayat kurtarır.
Abs li modeller de kullandım ve seçenek olarak abs varsa onu tercih ederim.
referans olarak bmw yi alırsan sonuç çok karışık olabilirpist için katılıyorum ama acemiler için olsa bmw tüm motorlarına standart abs koymazdı heralde. ss motorlar yarışmak için olduğundan abs koymuyorlar büyük cc ve endro tuirning gibi motorların hatta nakedide ekle cogu buyuk segmentte abssi var bu adam 1200 cc motora biniyor abs koymayalım acemi değildir demiyorlar
. çünkü pistte değil sokakta trafikteyiz ordan birşey firliyor yere yağ atıyor araba zemin kötüleşiyor varda var ... tabi önce fren yapmayı ogrenmek gereklı ama
pist için katılıyorum ama acemiler için olsa bmw tüm motorlarına standart abs koymazdı heralde. ss motorlar yarışmak için olduğundan abs koymuyorlar büyük cc ve endro tuirning gibi motorların hatta nakedide ekle cogu buyuk segmentte abssi var bu adam 1200 cc motora biniyor abs koymayalım acemi değildir demiyorlar
. çünkü pistte değil sokakta trafikteyiz ordan birşey firliyor yere yağ atıyor araba zemin kötüleşiyor varda var ... tabi önce fren yapmayı ogrenmek gereklı ama
Hemen hemen hepsinde var. Sırf pist için üretilenlerde olmayabiliyor. Sonuçta ekstra ağırlık, maliyet, kullanıcı profesyonel, motorsikletin trafiğe çıkması zaten yasak (far yok, side stand yok, vs.)Ss motosikletlerde abs olmadığına emin misin?