Motosiklette frenlemeyi MotoBaba ile konuştuk...

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Devamı nerde hocam?
Acil frenleme nasıl yapılır diye forumumuzda onlarca soru sorulmuştur. ( niyeyse buna panik fren diyorlar)
Biz o konulara ne yazmış olursak olalım kimse sallamaz çünkü verilen cevapların yüzde doksan dokuzu şöyledir.

- Panik fren yaparken vitesi( fites) bir alt vitese atar aynı zamanda ön freni limon sıkar gibi sıkar, arka fren pedalına şarap yapmak için üzüm ezer gibi basarız. Kalan vaktimizde boşta olan sol elimizle atmden para çekerken, daha alta alacak vites ( fites) kalmadıysa boşa çıkan sol ayağımızı ön tekerle çamurluk arasına sokar bu arada kırmızı düğmeden motoru stop edip ne olur ne olmaz diye vitesi bir kere daha bir alt vitese alıp kompresyon yaptırırız.
Kalan zamanımızda pul biriktirip, sahibindende ikinci el ilanlarına bakarız.
Ha bir de motoru yatırırız.

Evet genel kanaat bu.
Top sizde.

TRT-4 Açık öğretim dersleri gibim olmu$$..
Kısaca sıkıcı..

Çok güldüm.

Devamı nerde hocam?
Acil frenleme nasıl yapılır diye forumumuzda onlarca soru sorulmuştur. ( niyeyse buna panik fren diyorlar)
Biz o konulara ne yazmış olursak olalım kimse sallamaz çünkü verilen cevapların yüzde doksan dokuzu şöyledir.

- Panik fren yaparken vitesi( fites) bir alt vitese atar aynı zamanda ön freni limon sıkar gibi sıkar, arka fren pedalına şarap yapmak için üzüm ezer gibi basarız. Kalan vaktimizde boşta olan sol elimizle atmden para çekerken, daha alta alacak vites ( fites) kalmadıysa boşa çıkan sol ayağımızı ön tekerle çamurluk arasına sokar bu arada kırmızı düğmeden motoru stop edip ne olur ne olmaz diye vitesi bir kere daha bir alt vitese alıp kompresyon yaptırırız.

Evet genel kanaat bu.
Top sizde.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Devamı nerde hocam?

Evet genel kanaat bu.
Top sizde.

Hocam ne yaptın sen :) :) :) Hala gülüyorum yahu ....

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Yuksek kompresyonu sevmiyom ben. Bir onceki motorum oyleydi. Yolda gazi kapatmak yavaslamak icin yeterli oluyo, ancak arkadaki araba, motorsikletin fren lambasi yanmadigi icin, durumun farkina varmiyor. Bu da bir guvenlik sorunu olusturuyor, ozellikle arkadaki surucu dalgin veya akli mesgulse.

Motosikleti
Yuksek kompresyonu sevmiyom ben. Bir onceki motorum oyleydi. Yolda gazi kapatmak yavaslamak icin yeterli oluyo, ancak arkadaki araba, motorsikletin fren lambasi yanmadigi icin, durumun farkina varmiyor. Bu da bir guvenlik sorunu olusturuyor, ozellikle arkadaki surucu dalgin veya akli mesgulse.

Manete veya pedala hafifçe dokunarak bu sorunu kolayca çözebilirsiniz. Bu sebeple kompresyondan vazgeçmemek lazım

Sevgilerimle

Genelde gazi birakarak yavasliyorum ama acil durumlarda 2sinide kullaniyorum

Bu sorun için bir ürün geliştirdim. Fiyatı 70 lira. Motosikletin yavaşladığını algılayıp led stop'u flaşör yapıyor, 3 saniyeden uzun süren yavaşlama durumunda sürekli yanıyor. Ürüne bir de 12 voltla çalışan led stop bağlamanız gerekli, onu da yaklaşık 15 liraya tedarik edebilirsiniz. Motor freniyle yavaşlarken güvenliği sağlamak isteyenlere duyurulur.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bu sorun için bir ürün geliştirdim. Fiyatı 70 lira. Motosikletin yavaşladığını algılayıp led stop'u flaşör yapıyor, 3 saniyeden uzun süren yavaşlama durumunda sürekli yanıyor. Ürüne bir de 12 voltla çalışan led stop bağlamanız gerekli, onu da yaklaşık 15 liraya tedarik edebilirsiniz. Motor freniyle yavaşlarken güvenliği sağlamak isteyenlere duyurulur.
Benim de merak ediyordum böyle bir şey var mı diye. Aslında motorsikletin kendisinde olması lazım. İvme sensörü kullanmak yerine , ECU gaz gelmediği motor ivmelendiğinde çakmalı ışığı.

Benim de merak ediyordum böyle bir şey var mı diye. Aslında motorsikletin kendisinde olması lazım. İvme sensörü kullanmak yerine , ECU gaz gelmediği motor ivmelendiğinde çakmalı ışığı.
İvme sensörü yerine motor devri ve debriyaj müşürü kontrol edilerek de bu iş yapılabilir ama üreticiler yapmıyorlar böyle bir sistemin montajı da çok daha zahmetli olur. İvme sensörü olunca cihaza sadece 12 volt vermek yeterli.

Motosikleti
TRT-4 Açık öğretim dersleri gibim olmu$$..
Kısaca sıkıcı..

Gerçekten bunu düşündürebildiysek amacına ulaşmış demektir. Bu video muhabbet değil ders içerikli olarak hazırlandı. Keyifli ve eğlenceli sohbetler arıyorsanız önceki videolarda bolca var.

Sevgilerimle

Forumdan Uzaklaştırıldı
Manete veya pedala hafifçe dokunarak bu sorunu kolayca çözebilirsiniz. Bu sebeple kompresyondan vazgeçmemek lazım

Sevgilerimle

Açıkçası kompresyon tek başına yeterli duruş sağlıyor, bir de freni kullanmak fazla gelecek muhtemelen. Işık biraz fren yapmadan yanmıyor çünkü. Ya da debriyajla birlikte fren yapmak lazım, o da debriyajdan yiyecek... Aslında akıllı bir fren lambası çok mantıkli bir fikir.

---------- Mesajlar birleştirildi - 04:12 ---------- bir önceki mesaj zamanı 03:57 ----------

Bir de ilk başta "balata en etkili, motor frenini unutun" deyip sonra 10 dakika kompresyon anlatıp motorsiklet seçiminde en önemli unsurlardan biri olduğunu söylemesi biraz çelişkili geldi bana. İlk söylediği daha mantıklı sanki.

Güzel ve faydalı bir video olmuş. Teşekkürler.

Motosikleti
Hero X Pulse 200
çok yararlı bir video serisi olacak, en önemli kısmına gelince bitti :)

bugüne kadar hiç düşünmediğim birşey öğrendim, motor freni belli bir süre sonra gerçekten motoru iten bir güç haline geliyor. bunun kontrollü olarak yapılması lazım, gerekirse debriyajı çekip fren yapmak lazım.

Okan hocam, izninizle ufak bir ek bilgi eklemek istiyorum, özellikle yüksek hızda gazı kapattığımızda otomobile göre daha hızlı yavaşlamamızın tek nedeni rüzgar dirençi katsayısı değil, aynı zamanda momentum ile de ilintili bir konu, sadece cv ye indirgemek çok yüzeysel olur kanatindeyim. Emeğinize sağlık.

Motosikleti
Okan hocam, izninizle ufak bir ek bilgi eklemek istiyorum, özellikle yüksek hızda gazı kapattığımızda otomobile göre daha hızlı yavaşlamamızın tek nedeni rüzgar dirençi katsayısı değil, aynı zamanda momentum ile de ilintili bir konu, sadece cv ye indirgemek çok yüzeysel olur kanatindeyim. Emeğinize sağlık.

Aslında aynı şey. Momentumumuz düşük olduğu için rüzgar bizi çok daha kolay yavaşlatıyor.

Teşekkür ederim . 3 videoluk bir serinin 1. videosu bu. Arkasından 2 video daha gelecek.

Sevgilerimle

Merakla bekliyoruz, güzel bir sohbet olmuş. Trafik işaretlerinden sonra bir faydalı video daha izlemiş olacağız.

Genel olarak aynı ekolde frenliyorum. Tümüyle motordaki kompresyona bel bağlayan arkadaşların aksine, müsait iken debriyajı çekerek frenleme çalışmayı işe yarar buluyorum. 15bin devir çeviren racing makine gazı kapatınca yığılabilir doğrudur, 5-6 bin bandında commuter kullanan şahsım için durum öyle değil.

Bakalım ön fren uygulaması, acil frende pozisyon alma ve ön lastiği kilitlemek konularında neler diyeceksiniz, orada şenlik var :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar