Hiçbir zaman tamamen dik veya gidon tamamen düz olarak gitmediğimizi söyleyeyim, sorunuza cevap olur herhalde.
Dikkatimi cektigi icin sizlerle paylasmak istedim.
Sukurler olsunki panik frende hic dusmedim. Bol bol pratik yaparim ama niyeyse dusmeyi beceremiyorum sanirim.
Harbiden duz yolda giderken panik frenle nasil dusuluyor bi taktigi felanmi var bana ilginc geliyor saka yapmiyorum.
Sebepleri ne olabilir ki?
Sonucta duz yolda aniden fren yapiyorsunuz ve paaaatt yerdesiniz bu nasil oluyor? Ne sebeple oluyor?
Fren yapmak gercekten zor bir meselemi ? Yoksa fren yapmasini bilmiyormuyuz ?
Belli kaideleri yerine getirilirse yinede panik fren sirasinda dusme riski yuzde kactir ?
Bunu anket acayim bakalim ne cevaplae gelecek.
Fakat ön fren doğru kullanılsada limitler aşıldığında kilitleyebilir. Bu duruma karşıda abs gibi ön tekerin kaydığını hissettiğiniz anda, Maneti bırakıp tekrar frenlemeye başlarsanız düşmezsiniz.

Gerçekten acil duruş gerektiği bir yerde (önünüze aniden araba çıkması vs.) bu "ön tekerin durduğunu hissedip ön freni bırakma" ihtimali sıfıra yakın. Hissetmeyle motorun yere yatması aynı zamana denk geliyor genelde.![]()
Tipik ABS sistemleri tekerin kayıp kaymadığını saniyede otuz küsür kere kontrol ediyor. İnsan ise durumu farkettikten sonra tepki süresi saniyenin üçte biri kadar. Bu tip kazalar o kadar çabuk oluyorlar ki bir saniye çoook uzun bir süre.
Yol bozuksa ve kayma aralıklı olursa kontrol mümkün olabiliyor, ancak kuru zeminde, özellikle yüksek hızda, tekerlek birden bire kilitlendiği anda olay bitiyor.
"Önce beyin düşer (panik), sonra yerdesin!"
ikitekerde panik diye bişey yok. panik firen hiç yok.
"relaks"
Cbr250r'de panik fren gerekmişti, 2 kere kilitlendi ön lastik bu şekilde kurtardım.
https://youtu.be/YQiZYmZM29A?t=145
Panik fren çalışırken düşülmez genelde, yaşanıldığında düşülür, motosiklette ABS yoksa tabii ki. İnsan çalışırken ister istemez hesaplı iş yapar, acil durum oluşmaz. Gerçek hayatta ciddi bir panik fren durumu yaşadınız mı? Mesela 80'le gidiyorken önünüze tali yoldan sizi görmeden bir araç cıkması, ya da siz hızlıyken çok yavaş bir aracın önünüze kırması gibi.Dikkatimi cektigi icin sizlerle paylasmak istedim.
Sukurler olsunki panik frende hic dusmedim. Bol bol pratik yaparim ama niyeyse dusmeyi beceremiyorum sanirim.
ABS olmayan spor ya da naked motosikletle, düz kuru yolda seksen üzeri herhangi bir hızda seyrediyorken var gücünüzle aniden ön frene asılın, motorla birlikte kendinizi yerde bulmanız garanti. Eğer düşmüyorsanız, freni yeterince hızlı sıkmıyorsunuz, yani düşmek istemiyorsunuz demektir.Harbiden duz yolda giderken panik frenle nasil dusuluyor bi taktigi felanmi var bana ilginc geliyor saka yapmiyorum.
Panik fren çalışırken düşülmez genelde, yaşanıldığında düşülür, motosiklette ABS yoksa tabii ki. İnsan çalışırken ister istemez hesaplı iş yapar, acil durum oluşmaz. Gerçek hayatta ciddi bir panik fren durumu yaşadınız mı? Mesela 80'le gidiyorken önünüze tali yoldan sizi görmeden bir araç cıkması, ya da siz hızlıyken çok yavaş bir aracın önünüze kırması gibi.
---------- Mesajlar birleştirildi - 11:05 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:58 ----------
ABS olmayan spor ya da naked motosikletle, düz kuru yolda seksen üzeri herhangi bir hızda seyrediyorken var gücünüzle aniden ön frene asılın, motorla birlikte kendinizi yerde bulmanız garanti. Eğer düşmüyorsanız, freni yeterince hızlı sıkmıyorsunuz, yani düşmek istemiyorsunuz demektir.