Geçen gün Mondial'le yaptığım görüşme sonrası, daha önce test etmiş olduğum fakat bu sefer rodajını bitirmiş ve bakımı yapılmış olan Ali Bey'e ait motoru bir kez daha denedim. Daha önce gördüğüm tutuk hali bir nebze gitmişti. Bana göre motorda iki tane büyük sıkıntı var. Sıkıntı var derken sorun çıkarma anlamında söylemiyorum, insandan insana keyfe keder değişebilecek şeyler. Birincisi motor kısmı, diğeri egsozu. Öncelikle bu motor bloğu bu kadar güzel görüntülü bir motora kesinlikle yakışmıyor. Evet, sorunsuz ve işini görüyor, performansı da güzel ancak sesi ve çalışmasının pancar motorundan farkı yok. Sürekli traktör sesi gibi bir ses ve çok rahatsız edici olmasa da sürekli bir titreşim ve zırıldama var. Rahatsız edici değil derken artçı olarak aldığım 12 yaşındaki kızım arkada titreşiminin çok olduğunu söyledi. Ayaklarda yokmuş ama arkadaki tutamaklar çok titriyor dedi. Gönül isterdi ki zırıldamayan pürüzsüz bir motoru olsun. Zongshen'in yerinde olsam bu bloğunu olduğu gibi çöpe atar baştan tasarlardım. Egsoza gelince bana göre tam bir facia. Bir ara acaba patlak falan mı var diye eğilip dinledim. 6 bin devir sonrası, yokuş yukarı giderken ya da gazın biraz fazla açıldığı yerlerde diyelim, acayip gürültülü çalışıyor. Beni çok rahatsız etti. Aslında motor bloğunun verdiği rahatsızlığın büyük kısmı muhtemelen bu egsozdan kaynaklanıyor. Biraz tok, sessiz ve zırıltısız olsa harika olurdu. Kilometre saati konusuna daha önce değinmiştim. Mudanya yokuşunu çıkarken ve hızım saatte 110 km civarıyken ilerideki bir Uno benimle arayı açıyordu, öğrenci servisleriyle orta şeritte beraber gidiyorduk. Bu kadar hatalı gösteriyor. Ayrıca son hızı da yetersiz buldum. Bence torku falan gayet iyi, arka dişlisi biraz daha ufak olabilirdi.
Özetle ikinci denememde de motor içime sinmedi. İkinci elde 500 km'de motor satanların satma sebeplerinin bunlar olduğunu düşünüyorum. Bahsettiğim konfora yönelik sıkıntıları önemseyenler motoru satıyor, önemsemeyenler kullanıyorlar. Yoksa kesinlikle sorun çıkaracak, yolda bırakacak bir motor değil.