Bakışı Kaçırmak

Katılım
20 Mar 2006
Mesajlar
3,262
Olay temel konumuz bakış meselesinden ziyade acemilik ve panik gibi görünüyor.
Tünele yaklaşırken aracı solluyor ve akabinde viraja gireceği için araç ile arasını açmak isterken hızını artırıyor veya düşürmeye korkuyor gibi. Sonrası tamamen panik. Tecrübesine göre viraja hızlı giriyor.
 
Son düzenleme:
Katılım
20 Ocak 2011
Mesajlar
452
İlk sinyali clionun olduğu virajda vermişsiniz.Büyük geçmiş olsun her insanın başına gelebilir.Ya bu kameralar çıktı mertlik bozuldu iyi kullandığını düşünen insan alıyor kayda bir izliyor foss o kadar hataları benimsemişiz ki normal geliyor kullanırken.
 
Katılım
26 Şub 2010
Mesajlar
1,071
Hocam müsade varsa vardığınız sonucu değiştirmeyen, yalnızca terminolojik bir müdahale yapmak istiyorum. Sistem her seferinde her şartta uygulanıyor. Sistem hiç bir zaman karşıdan araba gelirken ona yakın git, veya durum ne olursa olsun gazı aç demiyor. Sistem, konuma karar verirken üç öğeyi öncelik sırasına göre göz önüne al diyor: Güvenlik, yol tutuş, görüş. Biz sağ virajda karşıdan gelen araba gibi tehlikeleri daha erken görmek için, yani görüş için şeridin solunda oluruz. E artık karşıdan araba geliyorsa artık güvenlik riski oluştu. Daha öncelikli. Dolayısıyla sağa çekiliyoruz. Ama bu yaptığımızda her şeyi iptal edip sistemi bir kenara koymuş olmuyoruz. Aksine sistemi bu durumda da uygulamış oluyoruz. Arkadaşların kafasında sistem sistem dedikleri "Yalnızca müsait olunca uygulanabilen virajda gaz açmaktan ibaret bir şeymiş." diye yanlış bir algı oluşur diye endişe edip araya girmek istedim.

Eyvallah. Yerinde bir düzeltme oldu. Tabi ki sürüşümüzün tamamı sistem içerisinde gerçekleşiyor. Aslında aracı görüp balon bırakmak da sistemin uygulandığını gösterir. Burada vurgulamak gereken viraj çizgisine motoru oturtup optimum giriş çıkışı yapmak her zaman öncelik değildir. Önceliği "Güvenlik" alır, ki bu da yine sistemin gereğidir. TEşekkürler
 
Katılım
20 May 2013
Mesajlar
1,247
BİR VİRAJI DÖNEMEYECEĞİNİZİ ANLADIĞINIZDA, İŞ İŞTEN GEÇMEDEN KONTRA İLE MOTORU SONUNA KADAR YATIRIN.

Normal limitlerinizin üzerinde olsa da yatırın. O virajı muhtemelen (ıslak değilse, lastikler iyiyse) rahatça dönersiniz. Yeterki çarpacağınız yere bakmayın.
 
Katılım
27 Kas 2005
Mesajlar
1,428
BİR VİRAJI DÖNEMEYECEĞİNİZİ ANLADIĞINIZDA, İŞ İŞTEN GEÇMEDEN KONTRA İLE MOTORU SONUNA KADAR YATIRIN.

Normal limitlerinizin üzerinde olsa da yatırın. O virajı muhtemelen (ıslak değilse, lastikler iyiyse) rahatça dönersiniz. Yeterki çarpacağınız yere bakmayın.

bunu çukurla kendinize test yaparak deneyin göreceksiniz önce çukura bakın oraya gideceksiniz sonra çukurun yanına bakın çukura düşmeden geçeceksiniz. bakış için sürekli insanın kendini telkin edip virajda çıkışa bak, arabanın tamponuna bakma ileri bak diye
 
Katılım
27 Nis 2014
Mesajlar
2,207
Hocam kesinlikle haklısınız. Konum çok önemli. Bazı ufak istisnai durumlar dışında viraja olabildiğince dıştan girmek en mantıklısı.
Fakat bizim ülkemize mahsus olan şöyle bir istisnai durum var ki ; bölünmemiş yollarda (sonu görünmeyen) sağa kaplı virajlarda ben rahat konumlama yapamıyorum. Çünkü ülkemizin öküz otomobil vb. sürücüleri viraja hızlı girip, kendi şeritlerinden çıkıp, bizim şeridin neredeyse yarısını işgal ediyorlar. Çok karşılaştım bu durumla.

O nedenle sadece sağa ve ucu açık olmayan dönüşlerde*** şeride yaklaşmadan hızımı aşırı düşürerek viraja giriyorum. Ve herkese de bunu tavsiye ederim. Karşıdan gelen bir otomobille çarpışmaktansa konumumdan taviz vermeyi yeğliyorum :)

*** bahsettiğim sağa kapalı viraj şunun gibi:

http://thumb101.shutterstock.com/di...y-and-green-hills-on-background-274232987.jpg

Kural 4S den bahseder. Safety - System - Smooth - Speed burada ilk sırada olan tabi ki Güvenlik.Virajda karşıdan gelen aracı görmüyorsanız tabi ki sistemi uygulamaya geçmeyeceksiniz. Sistem neydi, "Bilgi – Konum – Hız – Vites – İvmelenme" Virajdaki konumunuzu Güvenlik, bilgi toplayıp değerlendirme adımlarımdan sonra alıyorsunuz. Eğer şartlar uygunsa sistemdeki gibi viraja yatıp hızınızı koruyarak tatlı tatlı gaz açıp çıkarsınız. Yok eğer güvenlik şartı yerine gelmiyorsa, tamamen her şey iptal. Aklınız takılmasın yani, her seferinde sistemi uygulayacaksınız diye bir şey yok. Virajda doğru konumlanma vardır, ancak şartlar elverdiğinde uygulanır. Karşıdan bir geniş araç veya sollamaya çıkmış bir dikkatsiz sürücü gelirken şeridin solundan gideceğim diye tutturmak yersiz olur. Unutmamak lazım. Safety - System - Smooth ve en son Speed

Ne kadar güzel açıklamışsınız, hiç bir şey yazmama gerek kalmadı.

Olayın bakış kısmını geçiyorum. Arkadaş ne kadar acemi olsa da, şeritten şeride zıplamaktansa istikrarlı şekilde olması gereken yerde olsaydı, sert kontraya, frene gerek kalmazdı. Konumlanma alakalı izlediğim olayı özetleyen en iyi video ;


Adamın İngiliz kraliyet ailesini andıran aksanından anladığım kadarıyla meseleyi özetleyen cümlesi ,

- I compromise my view for the sake of my safety .


Türkçesi nedir diye düşünmeyin zaten aynısını SuleymanE yazmış ;

Karşıdan gelen bir otomobille çarpışmaktansa konumumdan taviz vermeyi yeğliyorum :)
 
Katılım
25 May 2011
Mesajlar
684
kazanin bakisla alakasi yok. sakin kullansaydin bu kaza olmazdi.

cok gecmis olsun.
 
Katılım
13 Ara 2004
Mesajlar
13,918
Bugün yeni lastiklerimi test ederken bikaç kere ben de böyle kararsızlık yaşadım viraj alırken, acaba dönebilirmiyim diye. Ama paniklemezseniz sorun olmuyo. Yonca kavşağı iniş yönünde bile 70'le döndüm sona doğru daha sertleşiyodu viraj bide. Paniklememek, motoru bir ahenkle sürmek, ani hareketler yapmamak çok önemli. Motoru virajda biraz kaçırmak önemli değil karşıdan gelen yoksa, ama bariyerlere de girmemek lazım :)
 
Katılım
14 Ağu 2008
Mesajlar
5,134
bu kazayı yapan benim bir tanıdığım videoyu daha önce kendisi izletmişti banada

bakış açısının kaçması ve birazda motorda yeni olması nedeni ile motoru daha fazla yatırabileceğini kestirememiş ve sonuç belli
organizasyon sektöründe çalışmanın verdiği bir dezavantajda çoğu zaman uykusuz kalmaktır. bunlarda bazı şeylere engel olur uykusuzken aşırı yorgunken motora binmeyin lütfen... ben çok kez iş çıkışı motoruma kapalı bir garaj bulup taksi ile dönmek zorunda kaldım eve

birde kazanın olduğu yerdeki asfalt kaliteside çok kötüdür. yani aslında daha fazla yatabilme şansımız olmasına rağmen motor şerit dışına kaymaya devam ediyor veya düşme riski ortaya çıkıyor ( kendimde bu yolu kullanıyorum )

kazayı yapan arkadaşın hemen hemen her gün kullandığı geçtiği bir yol burası ama
 
Katılım
3 Ocak 2007
Mesajlar
521
bu kazayı yapan benim bir tanıdığım videoyu daha önce kendisi izletmişti banada

bakış açısının kaçması ve birazda motorda yeni olması nedeni ile motoru daha fazla yatırabileceğini kestirememiş ve sonuç belli
organizasyon sektöründe çalışmanın verdiği bir dezavantajda çoğu zaman uykusuz kalmaktır. bunlarda bazı şeylere engel olur uykusuzken aşırı yorgunken motora binmeyin lütfen... ben çok kez iş çıkışı motoruma kapalı bir garaj bulup taksi ile dönmek zorunda kaldım eve

birde kazanın olduğu yerdeki asfalt kaliteside çok kötüdür. yani aslında daha fazla yatabilme şansımız olmasına rağmen motor şerit dışına kaymaya devam ediyor veya düşme riski ortaya çıkıyor ( kendimde bu yolu kullanıyorum )

kazayı yapan arkadaşın hemen hemen her gün kullandığı geçtiği bir yol burası ama

Akmerkezin arkasındaki yol burası, 1 yıl boyunca kullandım. Devamlı kaza olan bir yoldur. Gazı fazla açma ve nereye bakarsan oraya gidersin kuralı etkili olmuş. Geçmiş olsun arkadaşa ucuz atlatmış.
 
Katılım
14 Haz 2010
Mesajlar
1,026
Motosikleti
Cbr 650F
tamamen içgüdüsel bir şey olmuş bence.

viraj öncesi o hızlanmayı yapmasa rahatça dönecekti. o hızlanma duygusuyla ço mu hızlı giriyorum paniği yaşadı ve bakışı kaçırdı aslında hızı normaldi ve çok rahat dönebilirdi.

ufak hasarlarla atlatması sevindirici
 
Katılım
13 Eki 2007
Mesajlar
338
Boyle izleyince ne kadar basit şeyleri atlamış, yapılır mi, deniyor, ama yapıyoruz. Bakistan once, virajı görmesine ragmen önündeki arabayı geçmek icin hızlanması, tecrübesine gore fazla olmus. Tecrübeli değilsen, virajdan once hızlanıp, sollamayacaksin. Belki çok hızlı gitmiyor, ama o tecrübeye gore hızlı demek ki.
 
Katılım
2 Mar 2014
Mesajlar
19
Kaza yapan arkadaşa geçmiş olsun. Merak etmeyin artık sizden benden iyi biliyordur hatasını.
 
Katılım
21 May 2007
Mesajlar
31
Bakışı kaçırmaktan ziyade bu bir kurtulma reaksiyonu gibi geldi,viraja öndeki arabayla aranda mesafe yaratmak için hızlı girdin, yine alabilirdin fakat virajı alamayacağına inandığın için motoru yatırmak yerine yavaşlamaya başladın, yavaşlayan motor da dikleşiyor haliyle düz gidiyorsun. Keith Code'un Bileği Bükmek eğitim videolarını izlemeni tavsiye ederim. Geçmiş olsun.
 
Katılım
26 Şub 2010
Mesajlar
1,071

Bizim Moto Vloger lar için süper bi fikir aslında. Boş boş muhabbet videoları çekeceklerine yolda sürüşte yaptıklarını anlatarak sürseler çok faydalı olur. Biz Sürüş eğitimlerinde (Roadcraft) önlü arkalı hoca ile sürüş yaparız. Bazen hoca bir el işaretiyle önüne geçer ve beni izle der. Biz de hasbelkader neyi niye yaptığını kestirmeye çalışır ona göre konumlanırız. Sağda keçiler vardı o yüzden sola açıldım, ilerde sokak lambası var demek ki karşında bir yol birleşiyor, meskun mahal bak 50 ye düştüm gibi konuşarak sürse eminim çok izlenecek bir video olur.
 
Katılım
4 Eyl 2006
Mesajlar
579
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Bir tık hızlı gibi geldi ama o şekilde çarpacak kadar değil.
Araba vs olsaydı duran virajda daha kötü olabilirdi.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Üst