Motorumda 10w40 kullanıyorum. Uzun zamandır sıcaklık aralığını bulmaya calışıyordum. Aşırı sıcaklarda problem olup olmadığını öğrenmeye calışıyordum. Forumlarda bir cok yerde sıcaklık tablosu var fakat farklı farklı. Hangisi doğru belli değil. Sonunda yamaha crypton un kullanma kılavuzunda bir tablo buldum. Kurumsal olduğundan en doğrusunun bu olduğunu düşünüyorum.
Sonuc 40 dereceye kadar 10w40 kullanılabiliyor gözüküyor.

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:07 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:30 ----------
Arkadaslar bi zincirlerin yaglanma periyodu nedir ve ne ile ve nasil yaglanir? benim orta sehpanin yukarisi falan siyah yag gibi bisey olmuş temizledim ama normal midir?
Not: alali 2 ay falan oldu yaklasik 450 km falan oldu hic yaglamadim
---------- Mesajlar birleştirildi - 17:28 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:22 ----------
2. El aldim 9600 kmde
Forumlarda 300-500km de bir yağlama 1000km de bir de temizleyip yağlama diyorlar. Genelde bu şekilde. Havalar yağışlı ise veya uzun süre yüksek devirde kullanılmış ise(daha cok yağı üzerinden atacağı icin) daha sık yağlamak gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca aşırı tozlu yollarda kullanılıyorsa(köy yolu/toprak yol) daha erken temizlemek gerekebilir.
Ben km hesabı yapmadan aklıma estikce yağlıyorum. Zincir yağlı gibi gözüküyorsa biraz yağlıyorum.Az yağlı gözüküyorsa daha fazla yağlıyorum. Genelde asvaltta kullandığımdan temizlemeyle ilgilenmiyorum. Gözle kontrolda kirlilik görürsem o zaman belki.
Benim önceki zincir paslıydı. Daha önceleri bakımla pek alakam yoktu. 15000km de değiştirdim. Zincir değiştikten sonra motorun gidişi değişti. Zincir hem son hız hem de benzin tasarrufu icin önemli. Bakımları sürekli yapılmalı. Tecrübeyle sabit. Ayrıca yağsız zincir cabuk uzama yapar. Daha cabuk sarkma yapar.
Zincir yağlamayı würth drylube spreyi ile yapıyorum. Diğer zincir spreyleri gibi sıcrama yapmıyor. Zincire güzel yapışıyor. Bir cok zincir yağlama spreyi var. Denemedim ama castrolu da önerenleri gördüm. Würth biraz pahalı. Kaliteli ve daha ucuzunu ben de arıyorum. Hatta gress yağı, eski motor yağı kullananlar da var. Cok fazla sıcrama yapacakları yağları etrafa sacacakları icin ben tavsiye etmiyorum. Ayrıca daha sık yağlamak gerekecek.
Önemli not: Hangi zincir yağlayıcısı ise yağlarsanız yağlayın zinciri yağla bas git olmaz. Geceden motorla biraz gezip zincir hafiften ısındırılır. Sonra zincir güzelce yağlanır ve sabaha kadar iyice yapışması beklenir. Yağla bas git ile daha sık yağlama yapmak zorunda kalırsınız.