Normal yakıtlarla 30:1 sıkıştırma oranı imkansızdır. Özel yakıt kullanıyorlarsa bilemem. Yakıt aynı değilse tabi ki bütün hesaplar değişebilir. Ayrıca o motorlar 20 bin devir falan çeviriyorlar ki o kadar güçlü olabilmelerinin sırrı da burada.
---------- Mesajlar birleştirildi - 23:42 ---------- bir önceki mesaj zamanı 23:35 ----------
Bu sözler üniversitede bunların eğitimini almamış arkadaşlar tarafından çok kabul görseler de şu anda içten yanmalı motorlar için doğrudur. Bu motorların bütün hesaplamaları artık biliniyor ve gücü nelerin etkileyip etkilemediğini de konuyla ilgili olan herkes biliyor. Dolayısıyla yakıt veya malzemelerde inanılmaz gelişmeler olmadığı müddetçe gelişimin sonuna gelinmiştir. Bundan sonrakiler sadece pazarlama amaçlı iyileştirmelerden ibaret olacaktır. İçten yanmalı motorlar bu seviyeye 10 sene önce de gelirlerdi ama karbon emisyonları o zamanlar bu kadar önemli olmadığından üreticiler kendilerini sıkmadılar. Yoksa benzin aynı benzin, çelik aynı çelik.
Özel yakıt kullanılmıyorlar diye biliyorum ,bu konuda emin değilim. Normalde oktan ne kadar artarsa yanma entalpi değeride okadar yükselir ,Yani X oktan ile 1/12 ise X+Y oktanda 1/13 çıkabilirisin ..Günümüz yakıtları ile patlamasız sıkıştırma oranı 1/13 ,1/13,5 civarında oldugu hatırlıyorum çok lazım ise bulurum. Bu sıkıştırma oranlarının üzerine çıkarsan dizel motor gibi de çalıştırabilirsin benzinli motoru

Halk tabiri ile vuruntu.
Bu siteden (https://en.wikipedia.org/wiki/Compression_ratio) bakarsan güncel motorlar için F1 de 87 oktan için 1/17 sıkıştırma oranı vermiş.
Sıkıştırma oranı ne kadar artarsa verimin o kadar artacagını Rudolf Diesel bulmuş ve dizel motorları geliştirmiştir..(Yakıt tasarufu + Güç)
Ha diyeceksin ki bu F1 arabaları bu iş nasıl yapıyor bilimsel metodojisi nedir diyorsan bende bilmiyorum..Ama varsayım varmı dersen var 20 sene geçti liseyi bitireli ama hatırladıgım kadarıyla C+O = CO oluşundan elde edilen enerji 100 ise C+2O=CO2 den elde edilen enerji 120 gibi bişey olması lazım(bizim için düşünürsek sokaga atıgımız para biz C'ler(karbonlar) için para veriyoruz , F1 de ise O değerli yani yanma odasına alınan oksijenleri verim gözetmeksizin max enerji verecek şekilde kullanıldığı düşünüyorum)...
Not: Tanıdığın liseli varsa Co ve Co2 arasındaki entalpi değerlerinin gerçegini ögrenebilirisin ben açıkcası tam hatırlayamadım.
---------- Mesajlar birleştirildi - 01:12 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:43 ----------
Sayın Seko bey ,
Bana diyorsan bu lafı ve yazının gerisini okunmasını salık veririm yok bana demiyorsan yazının gerisini okumayınız sürçili lisan eyledik af ola.
Evet haklısın ünide bunların eğitimini almadım çok doğrudur, Lakin Wankel, Oto-cyle, jet, Turbo jet,Turbo prob, H2 leri en verimli kullanıldığı yakıt hücresi teknolojisi, ,Borun H2 saklama özeliği,Elekrikli motorların kömürlüsü ,kömürsüzü, kömürsüzün out turner, in turnerları, Glov motorlar (hobi araçlarında kullanılan nitrolu),yakıtda nereye gidilecek piller, lidyum iyon , lidyum polimer , nikel magnezyum.....oturur sabaha kadar bu konuları anlata bilecek donanım vardır. Makina müh değilim,
Hz. Mevlanın dediğini ben biraz değiştiriyim (ne libaslar(elbise) gördüm diye başlıyan.....) bunun okul ile alakası var mı var ama o kadar da değil.