O doğru ama insanların burada bu arkadaşa kendini suçlu hissettirmeye çalışmaları dediğiniz anlamda zerre kadar fayda sağlamaz. Herkes kendi gelişiminden kendisi sorumludur. Muğla dönüşü arkadaşım 180km hızda arkadan gelen golf ü görmediği için sol şeritte giderken orta çizgiye yaklaştığı anda golf tarafından öyle bir sıkıştırıldı ki birden bire irkildi. İlk durduğumuz noktada sıkıştırılmamak için gittiği şeridi her zaman ortalamasının gerektiğini anlattım. Şimdi bu arkadaş 20 yıllık motorcu ben 1 yıllık motorcuyum. Ben bu kuralı biliyorum ama 1 senede 3-4 defa düştüm o ise hiç düşmedi dolayısıyla hata da yapmadı ama Muğla dönüşü düştüğü o durumda ölebilirdi de. Sonuç olarak tecrübe ve bilgi her zaman sizi kurtarmaz. Bir gün öyle bir duruma düşersiniz ki ne tecrübe ne bilgi bir işe yaramaz. Ama bunu bile düşünemeyen insanların ben 5-10 yıllık tecrübeliyim diyerek yeni başlayanlara akıl vermesi bence daha tehlikeli.
Geçmiş olsun tecrübe dediğin şey böyle kazanılıyor zaten. Altında r25 değilde 100cc cup olsaydı durum çok farklı olmazdı. Düşe kalka bi şeyler öğreniyor insan. Biraz kendi yaşadıklarından birazda anlatılanlardan. Yeni motor - başlangıç motoru - sat bunu cc düşür muhabbetine de takılma. Gerçi yeni moda " eğitim almak " olsada gördüğüm kadarıyla düşük cc ile başla yoksa r6 alana kefen bedava muhabbeti son hız devam ediyor.
Hiçbir zaman gidin kafadan 600cc ile başlayın demiyoruz, bu işler maddi güçle,cesaretle ve kendine güvenle alakalı. adam bu işi bildiğine inanır, cebinde parası vardır. Birde motoru aldığında işi bilenler arasında kendini bilerek, ufak ufak işi öğrenme yoluna giderse sorun çıkmaz. Kendine güveniyor ve cesareti de varsa yola devam eder.
Son olarak eklemek gerekirse ; bu yazdıklarım " gerçek hayatta " böyle oluyor, Klavye başında yazmakla aynı şey değil...
Özgür kardeşim beni hatırlarsın telefonda görüşmüştük. Ben daha alamadım makineyi :cherry:
Öncelikle geçmiş olsun diyorum. Yaşadığın kaza gibi bir kazayı arabayla dün yaşıyordum. Sola dönüşte ışıklarda bekliyorum yeşil yandı 1 araç geçti arkasından ben geçiyorum yaşlı bir amca kırmızı falan dinlemeden üzerime doğru sürüyordu. Yeşil yanıyor diye güvensem bana sağ kapımdan çarpacak.
Ben ne yaptım? Durdum ve asıldım kornaya.. Önümden geçip gitti anca öyle uyandı Kırmızı yandığına.
Yani anlayacağın trafikte kuralına göre git bişey olmaz tarzında düşünme! Her zaman en kötüsünü düşün.
- Ya bana yeşil yanıyor ama bu dangalak durmaz ben 2 kere bakıp temkinli geçeyim.
- Ben Anayoldayım ama Tali yoldan bu dangalak birden önüme kırar sol şeritte kalayım.
- Bu otobüs - kamyon benim solumda ama sağ şeride geçmeye çalışır, durağa girer ben bundan kurtulayım solumda kalmasın.
Trafikte her zaman böyle düşüneceksin. Allah'a şükür bu güne kadar kaza yapmadım. Çok iyi trafiği okuduğumu düşünürüm.
Geçenlerde Ankara'ya gittim hiç biri araba kullanmayı bilmiyor. Aynaya bakmadan birden üzerine kırıyolar. Katil olacaktım 1 günde..
Bu nedenle güzel kardeşim her yerin, her şeyin, huyu suyu farlı. Buna göre kullanacaksın aracını.
Motoru yatırma huyundan vazgeçmen lazım. Bence bunun muhtemel sebebi kilo ve boy uyumsuzluğun. Atik, çevik değilsen ve spor yapmıyorsan eğer olmaz.
Bütün motorcular bedenlerini güçlendirmek için spor yapar. Sana tavsiyem akşamları uygulayacağın 30 dakikalık bir program atayım her gün bunu yap.
Ne kilon kalır ne de hantallığın.
Geçmiş olsun, tekerin düz bassın.
Geçmiş olsun, düşe kalka öğrenilecek. Bir problem olmadığı sürece ders almaya kendinizi egitmeye çalışın. Gerisi gelecek.. Düşmeyen motosiklet sürücüsü yoktur. Buna benzer bir olayı 197 km sürat ile yaşadım, yokuş aşağı ve virajı dönerken e5 uzun çayır mevki kadıköy istikametinde, gece 01.00 sularında belediyenin yolları süpüren aracı en sol şeride 10 km sürat ile atladı ve ben 5-10 cm lik bir alandan 200 km'yi aşan bir hız ile geçmek zorunda kaldım. Metrobüs bariyerleri ve kamyonun çelik gövdesinin sogukluğunu omuzlarımın hemen yanı başında hissettim.. O yüzden şehir içinde hız felakettir. Sizlere de örnek bir ders olsun, 1-2 saniye içerisinde karar verip uygulamak, ve o kararın doğru karar olması sonucu şuanda burada bu notu düşebiliyorumGerçi 1-2 ay oldu ama.. olsun.
levent geçmiş olsun hocam. ben 10km hızlaydım gerçi ama tavsiyen için ve r25 almaya karar verdiğim günden beri yardımların ve yorumların için çok teşekkür ederim gerçekten bu konuya senin yazacagın cevabıda çok merakla bekliyordum. tavsiyelerini bir bir uygulayacagım. şileye rivaya polonezköye gideceğin zaman bana yazarsan çekmeköyden katılmak isterim arkandan tın tın gelirim![]()
Düşünce ne olacağını kimse bilemez. 300km de düşüp kalkıp üstünü silkip yürüyen var, 30km ile düşüp ölen var. Çarpmak var, sürüklenmek var. Hiç bir yerinize bişey olmaz boynunuz kırılır ölürsünüz. Bu işte belli bir standart yok maalesef ama ben düşmem diye motora binen varsa vazgeçebilir. Ben düşmemiş bir motorcu tanımıyorum. Ama hiç düşmeyen vardır yıllardır biniyordur ilk düşüşünde ölebilir. Böyle bişey işte. Bu kadar koruma kask hep tedbir amaçlı.