- Konu Yazar
biliyosunuz debriyajımı değiştirmem gerekiyordu. kendim değiştirmek istiyordum ama somunları açamayacağımı düşünerekten ustada değiştirmeye
karar verdim.aramızda geçen konuşmaları yazıcam. sıkılmadan okuyacağınızı düşünÜYORUM
usta ile 110 liraya anlaştık motoru servise aldı bende başında beklemeye karar verdim.
usta motorun altına büyük bi kap koyarak başladı vidaları çözmeye.
ben: usta altındaki yağ tapasını açIP yağı boşaltmak lazım değilmi önce.
usta:gerek yok.böle açınca yağdaki bütün pislik dışarı akar.
ben:hmm usta olabilir güzel düşüncede, egzos var orda egzos mafolacak o yüzden şey yaptım.
usta:bişey olmaz egzos pas yapmaz hem benim işime karışma
ben
eki usta
usta tüm vidaları çözer kapağı açar ve bütün yağ bir anda yarısı yere yarısı kovaya boca olur. birazıda egzosa
daha sonra usta balataları değişir.ve eski saçları düzmeye başlar.
ben:usta eski sacları niye koyuyosun onlarıda değişmen gerekmiyomu
usta:gerek yok onlara
ben:hmm usta ben araştırdığımda değişmesi gerektiğini okumustum.
usta:yok gerek yok diyosam yok karışma benim işime
ben: peki usta
daha sonra yayları alıp bişeyler yapmaya çalışır. uğraşıyor yayları gerdirmeye mukavvemet kazandırmaya çalışıyor belli.tabi ben hemen yine müdahale ediyorum.
ben: usta eski yaylara napıyon yenileri getirip taksana
usta: gerek yok bunları değişmeye
ben :usta niye uğraşıyon yaylarla o zmn.usta yenilerini tak onların
usta:bunlardan yok. alsak 3 gün sonra yine eskisi gibi olur.
ben:usta madem elinde malzeme yok niye açıyon kapağı. o zmn söleseydin ben alır getirirdim sana malzemeleri
usta:ya gerek yok diyorum karışma benim işime
ben: motoru açmışken herşeyi değişrirdik. sağlam olurdu.
usta yayları yerine koyarken yayların girdiği çubuklara pul koyuyor ve yine müdahale ediyorum.
ben:usta o pulları oraya niye koyuyorsun. çıkarırken öle bi pul yoktu.
usta: böle daha iyi olur.
ben:öle daha iyi olurmu usta o koydugun pul içerde kırılıp dişliye girerse ne olacak.ve
ben bu motoru sattığımda adam o kapağı açıp o pulları görse bana ana bacı sövse haklı değilmi.
usta:bişey olmaz dağa sağlam olur.
usta pulları koymak için uğraşır. daha sonra olmayacağını anlayınca çıkarır hepsini. işlem bitti
artık kapağın kapanma vakti geldi.usta kapağı eline alıp contaya bi dokunur ve contanın yarısı kırılır.
usta gidip kırımızı sıvı conta çıkarır.kırılan yerdeki çontayı sıvı contayla tamamlamaya çalışır.ve ben daha çok sinirlenirim.
hemen yine müdahale ediyorum.
ben:usta napıyon sen öle iş olurmu. o contanın yenisini tak.
usta:eski contan iyi oturmus bu kaçırmaz o yüzden sökmeye gerek yok.
ben: usta o contayı değiştir öyle iş olurmu ya uyduruk iş seviyorum. motorun altından kırmızı kırmızı
şeyler görüncek değiştir o contayı. ne biçim iş yapıyosun.
usta:contan iyi ama değiştir dersen değiştiriyim
ben:değiştir tabi usta onu o conta bitti artık. esnekliğini kaybetti şimdi akıtmasa bile bi kaç gün sonra akıtmaya başlicak o.
bu sözler üzerine eski contayı kapağın üzerinden falçayla 5 dk lık bi işlem sonucunda tamamen kazıyıp çıkartır.kapağın içine tiner döker
kazırken kapağın içine düşen conta parçaçıkları motor yağına gitmesin diye sonrasında hava ile kapağın içini iyice kurular.neyseki bunu sölemeden yaptı
daha sonra kapak takılır vidalar sıkılır yağ doldurulur oda ne alttan patır patır damlatıyor.usta eğilir altına bakar ve şöylE der:
usta:inşallah düşündüğüm şey değildir.
ben: hayırdır usta ne oldu.
usta:ne olacak işimize karıştın motor tarafındada conta kaldı yağ kaçırıyor.
usta kapağı tekrar söker ve motor tarafındaki conta parçalarınıda temizler.kapağı tekrar takar.yere boşalan yağı tekrar doldurtmadım tabbiki yeni bi yağ koydu
vidalar sıkılır.
ve yağ doldurulur sızmadan eser yok. motor duruken boşa geçmeyen vites şakır şakır atmaya başlar. ara sıra 2 den boşa düşmeler yaşanırken artık eser kalmaz. 25-30 km daha son hızı artar.
karar verdim.aramızda geçen konuşmaları yazıcam. sıkılmadan okuyacağınızı düşünÜYORUM
usta ile 110 liraya anlaştık motoru servise aldı bende başında beklemeye karar verdim.
usta motorun altına büyük bi kap koyarak başladı vidaları çözmeye.
ben: usta altındaki yağ tapasını açIP yağı boşaltmak lazım değilmi önce.
usta:gerek yok.böle açınca yağdaki bütün pislik dışarı akar.
ben:hmm usta olabilir güzel düşüncede, egzos var orda egzos mafolacak o yüzden şey yaptım.
usta:bişey olmaz egzos pas yapmaz hem benim işime karışma
ben
usta tüm vidaları çözer kapağı açar ve bütün yağ bir anda yarısı yere yarısı kovaya boca olur. birazıda egzosa
daha sonra usta balataları değişir.ve eski saçları düzmeye başlar.
ben:usta eski sacları niye koyuyosun onlarıda değişmen gerekmiyomu
usta:gerek yok onlara
ben:hmm usta ben araştırdığımda değişmesi gerektiğini okumustum.
usta:yok gerek yok diyosam yok karışma benim işime
ben: peki usta
daha sonra yayları alıp bişeyler yapmaya çalışır. uğraşıyor yayları gerdirmeye mukavvemet kazandırmaya çalışıyor belli.tabi ben hemen yine müdahale ediyorum.
ben: usta eski yaylara napıyon yenileri getirip taksana
usta: gerek yok bunları değişmeye
ben :usta niye uğraşıyon yaylarla o zmn.usta yenilerini tak onların
usta:bunlardan yok. alsak 3 gün sonra yine eskisi gibi olur.
ben:usta madem elinde malzeme yok niye açıyon kapağı. o zmn söleseydin ben alır getirirdim sana malzemeleri
usta:ya gerek yok diyorum karışma benim işime
ben: motoru açmışken herşeyi değişrirdik. sağlam olurdu.
usta yayları yerine koyarken yayların girdiği çubuklara pul koyuyor ve yine müdahale ediyorum.
ben:usta o pulları oraya niye koyuyorsun. çıkarırken öle bi pul yoktu.
usta: böle daha iyi olur.
ben:öle daha iyi olurmu usta o koydugun pul içerde kırılıp dişliye girerse ne olacak.ve
ben bu motoru sattığımda adam o kapağı açıp o pulları görse bana ana bacı sövse haklı değilmi.
usta:bişey olmaz dağa sağlam olur.
usta pulları koymak için uğraşır. daha sonra olmayacağını anlayınca çıkarır hepsini. işlem bitti
artık kapağın kapanma vakti geldi.usta kapağı eline alıp contaya bi dokunur ve contanın yarısı kırılır.
usta gidip kırımızı sıvı conta çıkarır.kırılan yerdeki çontayı sıvı contayla tamamlamaya çalışır.ve ben daha çok sinirlenirim.
hemen yine müdahale ediyorum.
ben:usta napıyon sen öle iş olurmu. o contanın yenisini tak.
usta:eski contan iyi oturmus bu kaçırmaz o yüzden sökmeye gerek yok.
ben: usta o contayı değiştir öyle iş olurmu ya uyduruk iş seviyorum. motorun altından kırmızı kırmızı
şeyler görüncek değiştir o contayı. ne biçim iş yapıyosun.
usta:contan iyi ama değiştir dersen değiştiriyim
ben:değiştir tabi usta onu o conta bitti artık. esnekliğini kaybetti şimdi akıtmasa bile bi kaç gün sonra akıtmaya başlicak o.
bu sözler üzerine eski contayı kapağın üzerinden falçayla 5 dk lık bi işlem sonucunda tamamen kazıyıp çıkartır.kapağın içine tiner döker
kazırken kapağın içine düşen conta parçaçıkları motor yağına gitmesin diye sonrasında hava ile kapağın içini iyice kurular.neyseki bunu sölemeden yaptı
daha sonra kapak takılır vidalar sıkılır yağ doldurulur oda ne alttan patır patır damlatıyor.usta eğilir altına bakar ve şöylE der:
usta:inşallah düşündüğüm şey değildir.
ben: hayırdır usta ne oldu.
usta:ne olacak işimize karıştın motor tarafındada conta kaldı yağ kaçırıyor.
usta kapağı tekrar söker ve motor tarafındaki conta parçalarınıda temizler.kapağı tekrar takar.yere boşalan yağı tekrar doldurtmadım tabbiki yeni bi yağ koydu
ve yağ doldurulur sızmadan eser yok. motor duruken boşa geçmeyen vites şakır şakır atmaya başlar. ara sıra 2 den boşa düşmeler yaşanırken artık eser kalmaz. 25-30 km daha son hızı artar.