@bune Sanırım haklısınız. Bugün aynı dik yokuşu hiç debriyaj sıkmadan motor freni + ön/arka fren ile indim. Daha rahat bir iniş oldu. Ön freni çok sıkmaktan çekindiğim durumda (ön kilitler ve beni üzerinden atar endişesi) arka frene biraz daha ağırlık verdim. Merak ediyorum eğitim alanlar bilir, eğitimde bu olay için verilen tavsiye nedir?
Ön fren kilitlerse üstünden atmaz tam tersi motor altınızdan kayar çünkü teker dönmediği zaman motorun arka tekerini kaldırmak (stopie) maharet isteyen bir iş onun tam tersi olur genelde motor usulca altınızdan kayar yan yatar, devrilir yani.
Eğitimlerde öğretilen şey normal şartlarda her zaman ön frene ağırlık verilmesi çünkü ön fren motor üzerindeki en etkili durma yöntemi, yüksek süratlerde ön frenle aldığınız randımanı arka ile alamazsınız tabii bunlar normal aşrtlar, normal olmayan şartlar ise virajlar, ıslak zemin ve yokuşlar.
Virajlarda bi kere zaten fren işine girmiyoruz virajdan önce bütün yavaşlama işini tamamlamış olmamız gerekiyor, virajın ortasında eyvah ben dönemeyeceğim diye korkutuğunuz bi an olursa sakın korkmayın ve direk virajın sonuna çevirin kafanızı sakın önünüze bakmayın. Virajın sonuna yani çıkışına bakarsanız motor baktığınız yere gider, sizin böyle dönemez bu motor dediğiniz yerde öyle güzel viraj alır ki motor arkadan bakanlar oha adam motogp yarışçısı gibi viraj alıyor bile diyebilir. :mrgreen:
Islak zeminde ağırlıkla kullandığımız ön freni bırakıyoruz, mümkün mertebe yavaş gidip elimizi ön fren manetine yaklaştırmıyoruz bile. Bana eğitimde hocam bak parmakların hep ön fren manetinde çek elini ordan derdi (aea' nın videolarından alışkın şekilde hep iki parmak ön fren manetinde gezerdim) yağmurlu bi günde ışıklarda yanımdan roket gibi motorlu geçince ve daha 10 km hıza ulaşamadan motorda ön freni sıkmam sonucu refkles olarak düşünce o gün anladım hocamın neden ön fren manetinden çek elini dediğini.

Islak zeminde ön fren affetmez çok iyi bir tecrübe sahibi değilseniz ıslak zeminde yavaş gidin ve arka fren ile durabilecek hızlarda yol alın.
Yokuş aşağı ise ben acemiyim diyorsanız motor freni ile inebilirsiniz, buna ön ve arka fren ile destek verebilirsiniz. Ama ön freni asla ani sıkmayın yokuşta stopie olmaz motor yatar altınızdan gider, ufak ufak sıkın (şu meşhur limon sıkma tekniği) ön arka dengeli bi biçimde yavaşlayacak şekilde kullanın asla yokuşlarda kendinizi ani fren sıkacak bi konuma sokmayın, malum bizi araçlar dört teker gibi değil bi de yokuşta sürat yapıp ani fren yapmak zorunda kalırsanız pek iyi şeyler olmaz. Yokuşlarda motorun önüne yığılmayın ağırlınızı arka tarafa doğru verin. Zaten ister yokuşta ister düz yolda her zaman benzin deposuyla kasıklarınız arasında bir yumruk sığacak bir boşluk olsun böylece depoyu da dizlerinizle daha iyi kavrarsınız.
Bunlar sadece acemilik dönemi, acemiliği atlattıktan sonra debriyaj sıkarakta inersiniz viteste gaz vererekte. Ama şu dönemi atlatana kadar en sağlıklı yönetimi kullanın çünkü bi motor üzerinde ilk 10.000 km nasıl sürerseniz hayatınızın geri kalanında bunlar alışkanlık olarak üzerinize yapışıyor ve değiştirmek çok zor oluyor. Eğitmenlerde en çok bundan dert yakınıyor zaten alışkanlıkları yıkmak birşeyler öğretmekten daha zor.