sol omzum yukarı doğru kaçıyor çalışma sırasında videolu dönüş çalışmam yardım lazım

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
2 gündür olduğum yerde motoru mümkün olduğunca yatırmaya çalışırken ilk gün hem kol hem omuz gerginleşip kaskatı oluyordu vücudum.
dünden bugüne kol ve ellerimde hiç kasılma gerginleşme olmadı ancak 2 nci günde omuzum kendini yukarı çekiyordu sanki omuzu aşağı indirirsem düşecekmişim gibi hissetmeme neden oluyor . sola dönerken dıştaki sağ pege sağ ayağımla iyice ağırlığımı veriyorum . ancak yattığım taraftaki omuzum kendini yukarı çekiyor aşağı düşüreyim diyorum tırsıyorum ya motorla beraber yatarsak yere diye . dünkü el kol kasılmaları hafiften geçti yani yüzde 70 kasılmıyor artık kol ve eller . sadece omuzum kaldı birde arada sırada yere bakıyorum yine kesinlikle bakılmaması gerekiyor. kafayı yukarıda tutmak için boyunluk takacam sonunda alışana kadar nerdeyse:p
sol omuzum kendini yukarı çekiyor arkadaş inşallah bunu yenersem baya bir rahatlarım bu paniğe neden oluyor.

Birde önemli birşey danışmam lazım bu videoda hızım 20 24 km arasında seyrediyor. normalde daha iyi bir yatış açısı için ve ayrıca motorun hangi hızda sizce daha iyi dönüşü yani daireyi çizerim. çünkü çok düşük hızda yatmanın anlamı yok zaten kontra ver gitsin yatmaya gerek yok. en düşük kaç km hızla yatılabilmeli böyle bir durumda böyle bir yerde veya yolda
ve dikkatimi çeken bişey oldu hızımı biraz arttırınca 30 km hıza çıkartınca daha iyi yatıyor ve rahatlıyor sanki motor ve ben.
ama o lastik kayar korkusu yokmu birde o korku var ya arka lastik yatış sırasında yalpalarsa korkusu var her nekadar michelin pilot road 4 olsada .

Birde bildiğiniz gibi virajlara girmeden önce pozisyon ayarlanıp doğru çizgide viraja girerken kontra verdikten sonra dönüş işlemi biter bitmez gaz vermeye başlanırya der hocalar peki dönüş yani viraj çok uzun ise bir yandan gaz bir yandan kontra verince ne olur sizce? karşı şeridemi geçersiniz yoksa döneceğiniz kadar aynı zamanda gazıda o şekilde hızınızı koruyarak gaz vermeye bir yandanda devam edersiniz?
ben videoda bir yandan hafif hafif kontra verirken bir yandanda gazı sabit bir şekilde tutarak dönüyorum. doğrumu?

Nq6zXg.jpg
[/url][/IMG]
aynı bu adamlar gibi Allah'a emanet dönüyorsun. Bence kendini çok fazla kasıyor gibisin. Biraz gevşemen sağlıklı olacaktır. Birde motogp yarışlarını izlemeni öneririm. Youtube'da var. birde virajs girerken zaten kontra uyguluyorsun, istesende istemesende. Bu nedenle fazla düşünmene gerek yok. Gaz konusunda ise sorunum içinde cevabı da vermişsin. Girdiğin hızda gaz açık kalır, asla kapatılmaz. viraj ortadında gazı kesmek ya da tamamen kapatmak yerine arka frene asılmak daha makûldür. Nasılsa ikisinde de yere fukara sümüğü gibi yapışmak kaçınılmaz son olacaktır. Birde gazı viraj çıkışında arttırmak gerekir. Virajda sabit gazla ya da yetmediği düşünülüyorsa çok az daha vermek makûldür.

Saygılar...

DKN

motorla alakası olmayan dışarıda ki izleyenler ne düşünüyodu acaba :mrgreen: daha fazla daha uzun süreli antremanlar yapman lazım. iyileşmekte tek yol daha çok çalışmak

[url=http://hizliresim.com/Nq6zXg][url]http://i.hizliresim.com/Nq6zXg.jpg[/url][/url]
aynı bu adamlar gibi Allah'a emanet dönüyorsun. Bence kendini çok fazla kasıyor gibisin. Biraz gevşemen sağlıklı olacaktır. Birde motogp yarışlarını izlemeni öneririm. Youtube'da var. birde virajs girerken zaten kontra uyguluyorsun, istesende istemesende. Bu nedenle fazla düşünmene gerek yok. Gaz konusunda ise sorunum içinde cevabı da vermişsin. Girdiğin hızda gaz açık kalır, asla kapatılmaz. viraj ortadında gazı kesmek ya da tamamen kapatmak yerine arka frene asılmak daha makûldür. Nasılsa ikisinde de yere fukara sümüğü gibi yapışmak kaçınılmaz son olacaktır. Birde gazı viraj çıkışında arttırmak gerekir. Virajda sabit gazla ya da yetmediği düşünülüyorsa çok az daha vermek makûldür.

Saygılar...

virajda motosiklet limitlerde dönmüyorsa arka fren yerine ön freni tercih ediyorum henüz yapışmadım. gaz kapatınca da yapışmadım.
Bahsettiğiniz öneriler prensipte doğrudur fakat her zaman geçerli değildir. Zaten viraj içinde fren yapılması gerekiyorsa odaklanılması gereken konu nasıl fren yapılacağından ziyade neden fren yapılması gerektiği ve viraja giriş hızı-açısında yanlışlıklardır.

Madem yazdık, konuya gelecek olursak çalıştığınız alan çok dar. Bana kalırsa en az 60 lı kmlerde motosiklet daha stabil olur. Zaten 1. vitesteki gaz hassasiyeti bu tür çalışmalar için pek de uygun değil.
Bir diğer konu ise amacınız hang off olayını yapmak ise peg sürtse dahi diz yukarıda kalacaktır. motosikletten daha çok ayrılmanız gerekir. Tabi bunu yollarda uygulamak, -uygulanmaz değil uygulanır- güvenli değil. Yatış açısını verebilecek asfalttan ziyade konu bu pozisyondayken viraj çizginizde içeriye kaçma ve frenleme imkanınızın bulunmayışı. Yani viraja hızlı girdiyseniz ve o sırada dizler yerdeyse motosiklet daha da yatmayacağından karşılara doğru uçuş muhtemel. Karşımıza çıkabilecek herhangi bir durumda da frenleme yapmanın güvensizliği ve motosiklete tekrar oturup dikleştirip frene basana kadar alacağımız yol da cabası.
Yine kişisel fikrime göre bu pozisyonda dönmeyi öğreneceksek alan çok daha büyük hızımız daha yüksek olmalı. Ve biraz daha düşmeme riski için usul usul gaz verebilecek bir alan bulunmalı. Hyosungta diz ve peg aynı anda deyerken, pegleri yukarı almış ve tekrar pegleri sürtmeye başladığımda gazı kısıp, motosikleti sabit hıza aldığımda güzelce ön tekerde tutuşu kaybetmiştim. Ben de pek bir şey olmasa da zaten kazalı tarafa düşen motosiklet tekrardan çizilmişti.
Daha rahat edebilmek için ve kasılmamak için altınızdaki motor düştüğü zaman üzülmemeniz gerekiyor. Korku biraz da burada bana kalırsa.

Konu uzun saat geç cümleler birbiriyle alakasız olabiliyor kusura bakmayın :) Videoda gördüğüm bir diğer şey ise bakışınızı dar bir yerde topluyorsunuz ve çizginiz her dönüşte farklı oluyor. Biraz daha geniş bakmaya alışırsanız(Çok dar bir dönüş çapınız olduğundan dolayı) belki bu kasılmaların önüne biraz daha geçebilirsiniz. Peg konusuna gelirsek doğrusu ne bilmiyorum ama sola dönerken sağ pege yüklenmek bana pek mantıklı gelmedi. Ağırlığı dizlerle taşımak daha doğru sanki

virajda motosiklet limitlerde dönmüyorsa arka fren yerine ön freni tercih ediyorum henüz yapışmadım. gaz kapatınca da yapışmadım.
Bahsettiğiniz öneriler prensipte doğrudur fakat her zaman geçerli değildir. Zaten viraj içinde fren yapılması gerekiyorsa odaklanılması gereken konu nasıl fren yapılacağından ziyade neden fren yapılması gerektiği ve viraja giriş hızı-açısında yanlışlıklardır.

Tamam haklıdında, ben arkadaşa "prensipte doğru olanları" ı anlattım. Elbette ki fikirdekiyle uygulamada ki Genel de bir olmuyor. virajda ön fren yaptım demişsin. Kaç km/h hızda viraja girdin ve dönüşü kaç km/h le aldın? Bu oldukça önemli bir nokta. Sonra gazı kapattım dedin. Gazı kapatmak için viraj konusunda oldukça yetenekli olmak gerekir. Motosikleti dengelemeyi öğrenilmeden virajda gaz kapatılamaz. Ve gazı ne kadar kapattın ve süratin neydi? Viraj ne kadar keskin di? Yolda toz, kum, çakıl miktarı ne kadardı? Bunlar çok önemli. Yani ben gazı kapatabiliyorsam, sizde yapabilirsiniz demek anlamdızdır. şuna dikkat edin " dünya da ki hiçbir viraj birbirinin tıpatıp aynısı değildir. Neyse bu tartışma uzar gider.
Uzatmaya gerek yok.

Saygılar...

Ben kapalı alandan bahsediyorum gazı sadece biraz kıstım ve düştüm. Belki lastik yetmedi belki gazı kısmamla alakalıydı, bilemeyiz. Burada ben kimseye virajda asılın frenlere de demiyorum, fren yapmanızı gerektirecek konuma düşmeyin. Fakat öyle bir durumla karşılaşınca da ne yapılabilir, ne yapılamaz kapalı alanlarda deneyerek görmek gerekir. 100 km altı ve üstünde ön frenle viraja girilebilir, motosiklet maksimum açıda değilse belli bir miktar ön fren kullanılabilir. Kullanılmaz diye bir şey yol bunu söylemek istiyorum.

Şöyle düşünün, normal şartlarda ön lastik 100 birimlik dirence kadar tutuşunu kaybetmiyor. Fren veya virajda toplamda 100 birimlik direnç gösterebiliyor...
Örnek olarak 10 derece yatan motosiklette lastikler 25 birim dirençle karşılaşıyorken, 20 derecelik yatış açısında 60 birim dirençle karşılaşıyor. ( belki de oran sabittir belki de örnektekinden daha fazla değilim) geriye kalan 20-30 birim direnç ise frenlerde kullanabilir. Belki şu vardır; motosiklet yatıkken, dik konumdakine göre aynı fren gücüyle lastiklere daha çok yük biniyordur. Ama ne olursa olsun lastiğin taşıyabileceği ölçüde ön fren düşürmez.
ön frenle girilen virajlarda arka tekerlek çok hafifler, bu esnada arka fren kullanmak isterseniz veya vitesi hızla düşürürseniz orası burası oynayarak yavaşlar motosiklet, gereksiz ek bilgi olsun.

Ahlam kesmek veya sizi yalancı çıkartmak niyetinde değilim, söylediklerinize kısmen katılıyorum :) hatta benim söylediklerimi yollarda uygulamaya çalışan arkadaşlar olabilir, denemeyin büyük ihtimal düşerseniz. Güzel asfaltlı ve iyi lastikli amacına uygun bir motosikletiniz varsa kapalı alanlarda fren manetine sadece dokunurak başlayarak ufak ufak tecrübe edebilirsiniz. Lastiğin taşıma kapasitesi hikayesini unutmadan tabi

İlk mesajında da söylediğim gibi, çalışmak ve her daim pratik yapmak güzeldir...
Ancak çalışırken kullandığın dönüş tekniği, "asılma" olarak adlandırılır. Çok yüksek süratlerde pistte, asfalt kalitesi ve tutuşu çok iyi olan yollarda (TÜRKİYE'DE YOK!) ve senin gibi kontrollü alanlarda estetik görünen, güzel fotoğraf ve video çekilen/çektirilen, fotoğraftan da güzel avatar yapılan bir yöntemdir.
Bir konuda uyarmak isterim ;
Burada estetik görünebilir, bacağını ayırıp asılmış gibi durup yarışçı gibi görünmektesin, bu kısmı güzel. Ama aslolan iki bacağını da depodan ayırmamandır gerçek hayatta. Bu noktada lütfen beni yanlış anlama, çalışmaların bence çok faydalı. Ama sakın ola ki, bacakların ile depoyu kavrama refleksini kaybetme :)

videoyu göremiyorum ama kendimden örnek veriyim. motoru peg sürtecek kadar kontra tekniği ile yatırıyorum sıkıntı yok, vücut motosikletle paralel. ama eğitimde bunun manasız olduğunu öğrendim. bakışım(aslında kafa açısı) doğru yerde idi ama boş bakıyordum yani ezbere dönüyordum. virajda olsam önüme çıkan bir şeyi görmeyecektim. bu bakış ilk ve en öncelikli konu.

daha düşük hızlarda motor dik konumda gidon depoya yaslı bir şekilde dönmeye çalışmışsın sen sanırım. bu çok zor :) aynı anda debriyaj, gaz ve arka fren kontrolü gerekiyor. benim de çalışmam gereken konu bu :)

son olarak kontra teknidği ile ilgili yorumum şöyle, zaten kontra yapmaya başladığın an tümden yatmıyorsun. çizgini tutturacak kadar motoru yana yatırıyorsun ve viraj almaya başlıyorsun. eğer çizgin doğruysa virajın bitişinde olman gereken yerde olursun. ama yanlışsa ya karşı şeride geçersin ya da yolun dışına çıkarsın. o çok hızlı racingçi arkadaşların beceremediği konulardan biri bu maalesef :)

bunlar bizim gördüklerimiz duyduklarımız. en iyisini eğitimde öğrenirsin. madem ilerletmek istiyorsun biraz vakit ve nakit harcamalısın.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar