DH forumlarını beğenirsiniz beğenmezsiniz ayrı ancak yazılanları okumanızda fayda var. dışarıda karşılacağınız sürücülerin en azından 70% si orada yazan kafadan....
pazar günü başıma gelen bir durumu anlatayım:
GİS akedemiden döünüyorum. kağıthane mevkiinde bir taksi SOL şeride yanaşıp yolcu almaya başladı.. yolcularda bir kaç genç. kılığı kıyafeti saç traşı ne mal olduklarını gayet net bir şekilde ifade ediyor.
bu gençler kadırım yerine asfaltın ortasında toplaşıp taksiye binmeye çalışıyorlar idi. ancak 2 farklı yöne dönüş veren bir kavşak ve gayet yoğun bir mevki olduğu için herkes cambazlık yapma peşinde. yan tarafımdan kamyonette bulunduğum şeride geçmek için sıkıştırıyor, gençlerde yola yayıldıkça yayılıyor. yani 1 şeridi taksi dolduruyor orta şeridinde yarısında yayalar.... ve haklıyız diyorlar. yol ortasında taksi çevirip binmek normal bir şeymiş. olayın devamında gırtlak gırtlağa gelmemize ramak kaldı o detayları anlatmıyorum gerek yok. 5-6 kişi değil 50-60 kişi olsalardı bile benim eşime küfür edildikten sonra yine gözüm görmez aynı tepkileri verir araçtan inerdim...
bu başıma gelenleri sadece trafikte karşılaştığımız insan profillerine örnek olsun diye detaya girmeden yazdım.
şimdi bu profil sizin donanım haberde okuduğunuz yorumları yapan tiplerin profili!
- yaya yol ortasında yayılmayı kendi hakkı olarak görür. yaya geçidinde yol yayanın olarak bilinir ama bu duruma dayalıdır. her yaya geçidinde yol her zaman yayanın değildir. yaya geçitleri yayaların daha güvenli toplu geçişleri için vardır ancak yol hakkı yolun bağlantı yolu, ana yol, ışıklar ve tabelalar ile kime öncelik verdiğini belirtir. araç kullanırken buna dikkat edin. olmadık yerde yaya size kükremesin...
- emniyet şeridi: aslen ihtiyaç anı dışında ülkemizde kullanılması yasaktır. trafik polislerimiz ülkemizin trafik adabında motosikletlerin yeterince fark edilmediğini bildikleri için hoş görü gösterirler. lakin bizim motorcu kardeşlerimiz bu durumu bir hak olarak görürler. arkadaşlar bu bir hak değildir. sadece gösterilen bir hoş görüdür...
- araçların arasından geçmek: trafik kurallarımıza göre motorların diğer araçlara karşı bir geçiş üstünlüğü yoktur. yani aralardan geçmek bir hak değildir. bu da yanlış bilinen bir husus.
eeee biz trafikten kurtulmak için motora biniyoruz!
iyi de trafik kuralları bu konuda gayet net! böyle bir hakkımızın olmadığını bilmemiz lazım.
hayatta kalmak için yapıyoruz!
ne yazık ki haklısınız. memlekette halen motosikletller araçtan sayılmıyor! bunun için kebapçı/pizzacı motorlarına teşekkür etmek lazım sanırım. envai çeşit cambazlığı, olmadık yerde gaz açmaları, birde motorlarının sesi çıkmadığı için aniden yanımızda bitme huyları yüzünden otomobil sürücülerinin nefretlerini kazandılar. birde topcase ile arabaya arkadan sürtüp kaçmaları var tabi ki!!
şimdi bu yazılanlara tepki gösterecek bir sürü apaçi arkadaş var burada. arka arkaya hak elde için bahaneler atılacak ortaya. bu forumda da motosiklet kullanan bir çok arkadaşın eğitim almadığı sır değil. deneyim ile gelişmekteler.
motosiklet kullanmak bu ülkede önce cesaret işi ne yazık ki. motorcunun motorcuya bile saygısı yok. adam diğer motorun yanından santim farkla geçiyor marifetmiş gibi. büyük cc küçük cc yi hor görüyor, japon çinliyi küçümsüyor, enduro kullanan ss e serseri gözüyle bakıyor vs vs....
kısacası DH forumlarına kızmayın. okudukça tedbir alın. o 11-28 yaş aracı topluluk bu sene olmasada ilerleyen zamanlarda aynı görgü ve terbiye ile altında araba yola çıkacak ve karşınıza gelecek. bizler yine 2 teker üzerinde kendimizce yazılı olan ve olmayan kurallar geliştirip hayatta kalmak için uğraşacağız. yukarıdaki kuralların bazılarını duruma dayalı olarak uygulama şansımız olmayacak. mecburen emniyet şeridine gireceğiz veya tırdan, kamyondan, yada dengesiz sürüşünü fark ettiğiniz bir dallamadan kaçmak için aralara girip aramıza mesafe koymaya çalışacağız. MECBURUZ! ama mecburiyet ile haklılık farklı.