3 aydır motosiklet arıyorum,0 alacak kadar da peşin param var. lan bütün parayı motora vermiyim,bak dolar yükseliyor falan,kriz mriz olur,gidip 2. el alayım da geriye biraz param kalsın diye düşünüyorum. malum sitede ilanlara bakıyorum,sonra gidip adamla yüzyüze görüşüyorum. bizzat yaşadıklarımı aşağıda yazıyorum ;
2. el, 2012 model,24.000 km'de honda cbr125, fiyatı da 6000tl. gittim bakıyorum motora. arkadaş anlatıyor;" ilk sahibiyim,ilk motorum da değil yani bu,çok iyi baktım,yağmurlu havalarda kesinlikle sürmedim,tertemiz motor.". başladım etrafına bakmaya, ön tarafta grenajın orda beyaz cırt kablo var (elektrik kablolarını cırtlıyorlar ya,ondan işte). dedim bu ne ? ya işte grenaj sallanıyor, o yüzden sabitledim,çok mühim değil. sonra egzoza baktım,çizik içinde. bunlar ne ? ya işte çalmasınlar diye bahçeye koyuyorum,girip çıkarken çizilmiş,bişey olmaz,30 tl değiştirirsin. daha sonra lastiklere baktım,baya bi gitmiş. " abi dedi aldığımdan beri kullanıyorum,işte sen alınca değiştir istersen ama sıkıntı çıkarmaz yani,idare eder seni".... tamam dedim.. motordan anlayan bir arkadaşım var,onunla gelicem dedim,ok dedi. 3 gün sonra aradım,geliyorum dedim. dışarda da çok fena yağmur var. " abi işte ben evde değilim,şuradayım,oraya gel istersen,normalde yağmurda hiç kullanmam ama bugün mecbur kaldım işte geldim" falan filan anlatmaya başladı yine. tamam dedim,kapattım teli,bir daha da aramadım.
başka bir motor buldum. gittim onun yanına da. honda cbr125,14.00 km'de,lastikler yeni değişmiş,cant şeridi falan var,elcik almış ama takmamış,falan bir sürü yazmış adam... grenaj çizik içinde. dedim bu ne ? "ya abi 20 km hızla giderken düştüm çok mühim değil,zaten orjinali 150 tl,çok para değil değiştirirsin." eyvallah.. baktım egzos yok,yani koruması yok. bu ne ? "abi işte çıktı o bi şekilde,evde duruyor,sen alacaksan taktırırım hemen" iyi.. "abi motorun lastiklerini yeni aldım,630 tl verdim,o yüzden motoru bu fiyata satıyorum,ayrıca elcik aldım,daha taktırmadım,sen alırsan taktırıp vericem,jant şeridi yaptım,motoruma iyi baktım,servise gidip sorabilirsin,o yüzden bu fiyata veriyorum yani yanlış anlama".. tamam da bunu neden motor fiyatına ekliyorsun ki? ben gidip kendim alırım o zaman lastiğimi, gerek varsa,elciğimi de alırım gerek varsa,jant şeridi de alırım,istediğim renk. madem bunları ekledin kendi zevkine göre, bunları fiyata dahil etmeyeceksin. eğer bunları fiyata dahil edeceksen,senin zevkinin parasını neden ben vereyim ki ????
velhasıl, bunları yaşayınca sinirlendim,gittim paraya kıydım sıfır km'sini aldım ben de.en azından 2 yıl garantisi var,arkama bakmam,ne bok yaşadığı belli olmayan 2 senelik,20.000 km'deki,başkasının zevkine göre eklemeler yapılmış motora neden 6500 tl vereyim ki ?
sonuç olarak ne oldu ? japon, distribütöre; distribitör, alıcıya (bize); biz de diğer vatandaşa(2 el alacak olan) geçirmeye çalışıyoruz. yani kısa yoldan şoför bahçıvana,bahçıvan......... hesabı oldu. ülkemizde çoğu materyal, sıfır fiyatının yarısına satılır. araba,motor, ev hariç. neden, çünkü bunları kullanma,zevk alma,işini görme amacıyla almıyor kimse; yatırım aracı olarak görüyor arabayı,motoru. dolayısıyla yine japonlar,almanlar zengin oluyor. biz yine birbirimizi. türk türk'ü gurbette......... diye bir özlü söz var,artık bu değişmiş durumda; türk türk'ü türkiye'de ..........
saygılar