cenkito arkadaşım çok sıktı derken biraz açarmısın , çekiştenmi düştü fazlamı yakmaya başladı... teşekkürler
sıkmak deyimini yanlıs kullanmıs olabilirim.
gaz tepkileri sertlesmişti, servis de yapıldı ve kısacası eski haline göre hosuma gitmedi.
ben kısaca subab ayarı olayını size bir anlatayım:
subap ayarı demek subap bası ile subap piyanosu arasındaki bosluk demektir.
metaller (motor parcaları, subablar, vs vs,) ısındıkları zaman boylarında uzama
oldugundan bırakılan bu bosluk motor ısınınca daha da azalır ve sıfıra yaklasır.
subap ayarı tam yada tama yakın degerde olan arac bosluk fazla olandan daha iyi ceker ve cok cok az da olsa daha fazla yakar
cunku subap acılma ve kapanma zamanı ideale yakın olur.
geleyim
bosluk fazla olursa ne olur :
bosluk fazla oldugunda (
abartı olmamak kosuluyla) subaplar ses yapar motor sogukken
bu bosluktan dolayı subaplar tam acılmadııgından
her turda subap piyanosu önce boslugu kat edip sonrasında subabı iteceginden az da bir gecikme ve az acılma olur)
biraz zor calısır, cekişi az olur ve cooook küçük miktarda da az yakar. (cok kucuk miktarda cekiş düşeceginden).
tehlikeli olan durum
subapların gereğinden fazla sıkı olması sesin olması gerekenden az olması yada hiç olmaması durumudur.
bu durumda metal (motor ) ısınınca genlesmeden subablar arasında bosluk kalmayabilir.
hatta piyano subabı itip acık kalmasına sebeb olabilir.
bu durum olursa sıkıstırma kaybı olacagından cekiş ciddi anlamda düşer (subab kapanamadıgı için)
ve tam kapanma anında ısısını silindir kapagına aktaramayan subap da da asırı ısınma olur ve deforme egilme vs olabilir bu durum olursa da
subapla piston çarpısabilir motor kitleyebilir.
bunca hikayeden sonra bence asıl önemli olan yarıscı olmadıgımızdan (en azından ben değilim)
motorun az performans kaybı da olacak olsa az sesli calısıp beni sinir edecek de olsa
her durumda (asırı zorlanma da da asırı ısınmada da) güvenli ve saglıklı calısacagı ayardır.
benim kendi motoruma yaptıgım karburatör yakıt ayarları vs dogrultusunda daha önce de dediğim gibi emme ve egzos
0,10mm olarak ayarlayıp devam ediyorum.
not1: egzos subabı yanma sonunda sıcak gazın içine acıldıgından daha ısınmaya meyillidir
onun için genelde egzos subap ayarı emmeden daha fazla bırakılır.
daha fazla ısınıp daha fazla genlesip daha fazla kapanacagından.
0,01mm adımlı bir sentil alınıp geceden stop edilen motorunuza sabah calıstırmadan önce tamamen sogukken
önce bir deger yarlayıp duruma göre begenmezseniz ertesi sabah tekrar ayarlayıp motorunuz için en dogru ayarı bulabilirsiniz
atıyoum ilkinde emme 0,10 egzos 0,10 iken sesli olursa bir sonrakine
emme 0,08 egzos 0,09 mm diye bosluk azaltılabilir.
not 2 : bence motor tam ısındıgında ses tamamen kesilmemelidir, cok azda olsa ses gelmeliki
aradaki bosluktan emin olmalıyız,
dediğim gibi fazla bosluk cekişten düşürür, ama asırı az bosluk(=sıkı subap ayarı) motor kitletebilir.